Astăzi28 noiembrie 2020

Ansamblul Folcloric „Mugurelul-Mărgineanca” din Dorohoi a obţinut trofeul Festivalului „Dorna, plai de joc şi cântec”

Timp de cinci zile, oraşul Vatra Dornei a constituit punctul de atracţie pentru iubitorii de folclor, dar şi de muzică uşoară. Clubul Copiilor Vatra Dornei, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Primăria Municipiului Vatra Dornei, Consiliul Judeţean Suceava, Comitetul Internaţional de Organizare a Festivalurilor Folclorice şi Asociaţia „Plaiurile Dornelor”, a organizat, în perioada 17-19 iulie 2019, Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret „Dorna, plai de joc şi cântec”.

Manifestarea ajunsă la cea de-a XII-a ediţie este organizată în memoria profesorului Gavril Moroșan, cel care în urmă cu 42 de ani a înființat Ansamblul Folcloric „Balada Dornelor”. Anul acesta au participat ansambluri din ţară, dar şi din Spania, Polonia, Turcia şi Rusia.

Ca de fiecare dată, festivalul a început pe 17 iulie 2019 cu parada costumelor populare, desfăşurată pe străzile din centrul staţiunii şi, ca noutate, cu parada Cailor Bucovinei, momente ce au atras un număr mare de spectatori.

Fanfara „Rotaria” de la Palatul Copiilor din Vaslui, o trupă care a concertat în toată Europa în ultimii 20 de ani şi ale cărei piese apar pe coloana sonoră a filmului „A fost sau n-a fost”, al lui Corneliu Porumboiu, a deschis parada, însă de această dată în fruntea acesteia nu s-a mai aflat profesorul Romeo Tălmaciu, care din păcate s-a stins din viaţă la sfârşitul anului trecut.

În fiecare seară, după ora 17:00, pe scena din Parcul Central au evoluat ansamblurile înscrise în concurs, iar misiunea juriului, al cărui preşedinte a fost şi în acest an Marin Barbu, a avut o misiune destul de grea pentru că nivelul de pregătire şi de evoluţie pe scenă a participanţilor a fost unul ridicat. În urma jurizării, trofeul festivalului a fost acordat Ansamblului Folcloric „Mugurelul-Mărgineanca” din Dorohoi pentru excelență în interpretare şi păstrarea folclorului naţional.

Premiul I au obţinut ansamblurile folclorice „Cununa” din Jibou, judeţul Sălaj – pentru obiceiuri, „Cununa” din Şopârliţa, judeţul Olt – pentru virtuozitate, „Ardeleana” din Câmpia Turzii – pentru originalitate, „Plai Bucovinean” din Dorna Candrenilor – pentru autenticitate, „Floricica” din Tulcea – pentru valorificarea şi promovarea folclorului dobrogean, „Plaiurile Dornelor” şi „Balada Dornelor” din Vatra Dornei – pentru excelenţă, “Trompetele de Argint” din Câmpulung Moldovenesc – pentru interpretare instrumentală, „Runculeţul” – pentru prezentarea repertoriului specific zonal şi Fanfara „Rotaria” din Vaslui – pentru repertoriu diversificat.

Trofeul Internaţional CIOFF pentru păstrarea şi promovarea folclorului specific naţional a revenit Ansamblului Folcloric „Aegen Folk Dance” din Turcia, Ansamblului Folcloric „Cepelia” din Polonia, Ansamblului Folcloric „Zdravitsa” din Rusia şi Ansamblului Folcloric „Marboleny” din Spania.

Fantazia-Rock din Arad a câştigat trofeul Festivalului „Muzritm”

Activităţile au continuat la Vatra Dornei şi în weekend cu a XXVI-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare a Muzicii Uşoare pentru Copii şi Tineret „Muzritm”. În urma jurizării de către o comisie de evaluare, al cărei preşedinte a fost profesorul Eugenia Maria Paşca, de la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, trofeul festivalului a ajuns la formaţia Fantazia-Rock din Arad, formată din elevi din clasele IX-XII.

Pe categorii de vârstă şi secţiuni au obţinut premiul I: Cuibul de Folk – Folk din Dorohoi (elevi din clasele IX-XII), The Unknowns – Pop-Rock din Suceava (elevi clasele V-VIII). La solişti au urcat pe prima treaptă a podiumului de premiere Emma Moroşan din Brașov (7 ani) – voce, Ana Cârligeanu din Suceava – clape, Oana Oancea din Suceava – voce, Vlad Creţu din Braşov – voce și chitară (14 ani) şi Daniela Raţiu din Satu Mare (15 ani) – voce.

Profesorul Vasile Moroşan, directorul Clubului Copiilor din Vatra Dornei, le-a mulţumit tuturor colegilor şi partenerilor pentru implicare, participanţilor pentru evoluţia de excepţie şi sponsorilor principali, Aqua Carpatica, Fly Music, Hotel Dorna şi Vatra Hoit din Belgia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.