Astăzi17 aprilie 2021

Cronica unei morţi anunţate

Am făcut această fotografie în urmă cu 20 de ani, pe vremea când eram consilier local. Dacă la momentul respectiv am fost amuzat de scenă (jandarmi „protejând” un rapsod popular, de parcă gospodinele care asistau la concert i-ar fi putut provoca acesteia vreun rău), ulterior am realizat că această demonstraţie de forţă, chiar dacă doar vizuală, totalmente gratuită, a fost permanentizată, și nu doar la Vatra Dornei, ci în toată ţara.

Pluteau în aer un „10 august”, dar și „cazul Neluţu”, dorneanul care a murit nevinovat, ca să nu mai vorbim de „cazul Caracal”, o tragedie naţională care scoate la suprafaţă nu numai ura și revolta, dar și dezumanizarea unei întregi societăţi, la pachet cu decredibilizarea instituţiilor statului, cele care ar trebui să fie în slujba cetăţeanului.

Cum s-a ajuns aici? Motivele sunt multiple, iar câteva dintre ele ar fi incompetenţa și excesul de zel. Indolenţa, plictiseala, dezumanizarea sunt la fel de criminale. Nu mă pronunţ încă în cazul Neluţu, deoarece aștept, ca mulţi alţii, finalizarea anchetei, însă cineva este în mod clar autorul moral al acestei morţi absurde. Când îţi mor cetăţenii, indiferent de motiv, fie că s-a intervenit disproporţionat, ca în cazul dorneanului nostru, sau că s-a intervenit mult prea târziu, ca în cazul fetei din Caracal, înseamnă că ceva este total greșit.

Totul pleacă de la cel mai înalt nivel al societăţii, iar românii încep să realizeze acest lucru. Asistăm uluiţi la un faliment al statului de a-și proteja cetăţenii, dar ceea ce sperie în egală măsură este o toleranţă bolnăvicioasă la rău, care a atins cote inimaginabile în societatea românească. Adăugăm la acestea o lipsă cronică a reperelor morale, indiferenţa de zi cu zi, totul culminând cu un război pe viaţă și pe moarte pentru mușamalizări, pentru ca cei care au greșit să se scoată basma curată.

În ultimii ani am asistat la un proces de subminare ale multor instituţii ale statului, dar asta s-a făcut voit, sub ochii noștri, pentru ca această coaliţie monstruoasă formată din politruci și oameni de afaceri influenţi să profite de pe urma decredibilizării instituţiilor. Acum urmează să avem parte doar de praf în ochi pentru ca ei și clicile lor să își găsească, ca de atâtea ori, o portiţă de scăpare.

Din păcate, avem toate șansele ca și de data aceasta nimic să nu se întâmple, așa cum nu s-a întâmplat nimic nici după „cazul Colectiv”, iar românilor să nu le rămână altceva decât să treacă de la o emoţie la alta. Adevăraţii vinovaţi, politrucii acestei ţări, știu că după ce trece emoţia populară, totul revine la normal, adică anormalul pe care îl conștientizăm de abia când mai are loc o nouă tragedie. De ce se fac vinovaţi?

De cel mai mare rău: crima de a fi politizat atât de masiv instituţiile, încât s-a ajuns la un adevărat atac la siguranţa statului, prin promovarea incompetenţilor în funcţii de răspundere sau menţinerea unora în funcţii, la fel de incompetenţi, pentru un timp mult prea îndelungat. În consecinţă, acest stat putred trebuie schimbat din temelii.

Te f… cu legea în mână!

Când Ion Drăgușanul, realizatorul festivalului Bucovina Acoustic Park, a mărturisit la Orion Media Vatra Dornei despre emoţiile pe care le-a trăit în timpul ultimului festival, și anume că la ora 23:00 jandarmii ar fi putut opri concertul, așa cum au făcut anul trecut, nu am putut să nu mă întreb cum s-a putut ajunge până aici?

Nu mai amintesc de surprinderea pe care o manifestă, de fiecare dată, artiștii care concertează la noi în oraș, în legătură cu reprezentaţiile de forţă la care asistă. Iar aici mă refer strict la prezenţa masivă a oamenilor în uniformă, dar și la expunerea acestora, special menită în a nu trece neobservată. Pe bună dreptate se arată artiștii intrigaţi de acest mod de lucru, care aduce mai degrabă a exhibiţionism, pentru că la celelalte concerte la care participă în ţară prezența jandarmilor este extrem de discretă.

Aceștia participă la festivaluri, dar spectatorii nici nu îi văd, deși sunt în preajmă și gata să intervină. Pot să confirm personal acest lucru. Participând recent la Gărâna Jazz Festival, în timpul concertelor, jandarmii au stat în spatele scenei, iar miile de spectatori erau supravegheaţi de doi bodyguarzi de la o firmă de pază care flancau scena.

Ion Drăgușanul este un om în vârstă. Festival de care se bucură atâţia tineri vară de vară este meritul domniei sale. Să ajungă să declare că trăiește un stres maxim de fiecare dată, că ceea ce se întâmplă nu e departe de un abuz psihologic sau că oricât ar încerca să se detașeze, ca organizator de evenimente, nu poate să nu se gândească la banii care sunt puși în joc (obţinuţi cu greu de la Consiliul Judeţean, Consiliul Local și altele), nu este câtuși de puţin normal.

Controlul mediului, supravegherea atentă a participanţilor la orice tip de eveniment, vigilența crescută, sunt firești și necesare, însă reprezentațiile de forţă, vizuale, verbale sau comportamentale, pot sfârși ca în urmă cu două săptămâni, când o moarte ar fi putut fi evitată dacă nu ar fi existat carențe profesionale.

Este adevărat, spectacolele trebuie să se termine la ora 23:00, iar acest lucru este stipulat în articolul 2 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice. Legea este lege, nu-i așa? Da, dar cu toţii știm de situaţii în care legea este tocmeală, iar autorităţile sunt permisive (în special în orașele turistice), ca în cazul celor de la Câmpulung Moldovenesc, când muzica și distracţia au ţinut până la 02:00-03:00 dimineaţa, chiar în centrul orașului, sau chiar și cazul celor de la Untold din Cluj, care au buget special pentru amenzi, concertele terminându-se dimineaţa.

Cât a crescut Clujul datorită acestui festival? Cât a câștigat Humorul și Câmpulungul, cu primari care nu se lasă intimidaţi? Imens! Am fi putut și noi să fim ca vecinii noștri din judeţ dacă primarii care i-au urmat domnului Constantin Huţanu ar fi avut un minim de autoritate și de credibilitate în funcţia pe care au ocupat-o. Vi-l imaginaţi pe vreun șef de instituţie spunându-i primarului Huţanu: „Băi Costică, sari la cap? Eu comand aici!”.

Iar dacă cineva l-ar fi amenințat că îl încătușează și îl duce la secţie, pe Huţanu l-ar fi bușit râsul. Pe mine chiar mă bușește râsul întrebându-mă cum am reușit, ca administrator al Orion FM, în anii 2003, 2004 și 2005, să închid strada principală a orașului cu ocazia Zilelor Orion. Culmea, strada Mihai Eminescu fiind și drum european!

Foarte simplu: primarul Huţanu le-a spus șefilor de instituţii să devieze traficul pentru două zile pentru că dornenii trebuie să se distreze și să se simtă bine. În amintirea acestui moment vom publica o fotografie cu primarul Huţanu, urcat pe scena improvizată de orioniști în faţa magazinelor Augur, și una făcută pe scena montată pe terasa pizzeriei Lordinu.

Am contribuit personal la imaginea bună a jandarmeriei și poliţiei locale

În cele 83 de dezbateri pe care le-am avut cu elevii de la Liceul Teoretic „Ion Luca” am abordat adesea teme legate de traficul de persoane, violenţa, drogurile, alcoolul și am fost tot timpul secondat de către șefii jandarmeriei și poliției locale, procurori din oraș sau chiar și de un judecător.

Ca realizator de emisiuni radio și TV am avut zeci de emisiuni cu jandarmi sau poliţiști. Prin intermediul nostru aceste instituţii au transmis adesea mesaje importante către populaţie, așa că nimeni nu îmi poate reproșa, ca profesor sau jurnalist, că nu am încercat să informez populaţia sau să contribui, atât eu, cât și trustul de presă pe care îl conduc, chiar și la educarea populaţiei, și de ce nu, la promovarea unei imagini bune a celor două instituţii, mediatizându-le realizările și meritele.

Mai mult decât atât, regăsesc printre jandarmii și poliţiștii dorneni foști elevi de-ai mei, tineri decenţi și buni profesioniști. De unul dintre ei nu sunt foarte mândru acum, și anume de jandarmul care l-a pus la pământ pe Neluţu. Sunt convins că atât el, cât și șefii lui au realizat ulterior că erau multe alte soluţii pentru imobilizarea acestuia.

În aceste zile, când emoția la nivel național a atins cote maxime, după crimele psihopatului din Caracal există riscul să generalizăm și tocmai de aceea cred că este de datoria tuturor formatorilor de opinie să atragă atenția asupra faptului că această generalizare este în detrimentul nostru, al tuturor.

Furioși și îndurerați, nu numai că ștergem pe jos cu polițiștii, așa cum am făcut-o cu jandarmii după evenimentele din 10 august, dar mergem până acolo încât cerem reintroducerea pedepsei cu moartea, lucru inadmisibil pentru un popor care se declară creștin, fiind știut totodată că pedeapsa cu moartea nu a dus la scăderea criminalității în niciuna dintre țările care o aplică.

Neluţu

Cu siguranţă că nu sunt cel mai în măsură să îl reabilitez pe Neluţu, asupra căruia au planat acuzaţii grave, de pedofilie, însă nici să păstrez tăcerea nu este normal. În numărul următor voi reveni cu date exacte în legătură cu aceste acuzaţii, și anume dacă a fost acuzat sau anchetat în trecut și de unde a venit acea replică care i-a inflamat pe jandarmi și care, pe moment, a inflamat și internetul, și anume că e pedofil.

Îl cunosc de 18 ani, de când am început să emitem pe frecvenţa 90,3 FM, pe Orion FM. M-am întâlnit cu el de zeci de ori în hotelurile Călimani-Bradul, iar în urmă cu ceva ani am făcut o emisiune în cartierul Miriștei, prezentând autorităţilor locale condiţiile mizere în care locuia cu familia lui.

Neluţu ar fi avut zeci, poate sute de ocazii, să își manifeste un comportament deviant, nefiresc și bolnăvicios dacă ar fi fost într-adevăr pedofil. Sute de copii i s-au perindat prin faţa ochilor pe holuri, pe la piscină, în baza de tratament, peste tot unde Neluţu era trimis să facă ceva.

Mi-am alocat două săptămâni de la incident încoace pentru a vorbi cu colegii de serviciu, cu șefii, cu vecinii, cu toţi cei care au intrat în contact cu el. Nimeni, absolut nimeni, nu mi-a relatat vreun incident din care să rezulte vreun comportament (nu doar sexual) indecent. Nu pot afirma că suferea de vreun retard, dar pot spune că avea probleme de vorbire, exprimându-se destul de greu.

Este posibil ca aceste lucruri să le fi știut și jandarmeriţa care a apelat la acel spray, fiindu-i chiar colegă de muncă lui Neluţu înainte de a îmbrăţișa noua meserie. Întrebări sunt multe, păreri și mai multe, însă finalizarea anchetei sperăm să lămurească multe lucruri, așa cum a făcut-o și certificatul medico-legal care spune clar că victima a murit din cauza insuficienței cardio-respiratorii.

În loc de concluzie

Există și o complicitate generalizată la nivelul societăţii românești, iar acest lucru nu mai poate fi negat. Am închis ochii de prea multe ori în calitatea noastră de cetăţeni. Nu le-am luat apărarea celor merituoși, fie că erau călcaţi în picioare în instituţii de învăţământ, în administraţii, chiar și în instituţiile care sunt sub tirul opiniei publice de câteva zile încoace. Am fost martori muţi ai incompetenţei și nepotismelor.

Am continuat să votăm corupţi și șmecheri la orice nivel. Am făcut pact cu diavolul când ne-am urmărit interesele personale. Da, pact cu factorii de decizie. Ne-am gudurat pe lângă consilieri locali, primari, deputaţi, președinţi de Consiliu Judeţean, mulţi pactizând cu aceștia chiar împotriva presei atunci când aceasta mai taxa derapajele celor plătiţi din bani publici.

Duplicitarismul, lașitatea, indiferenţa, le decontăm pe toate acum, trecând printr-un iad emoţional (cel puţin temporar) la vederea dezumanizării generalizate și a incompetenţei care ucide. Capete vor cădea, iar pe lângă piloșii care nu ar fi trebuit să ajungă niciodată în funcţii de conducere, e posibil să fie sacrificaţi și unii oameni valoroși care chiar și-au făcut bine treaba (vom vedea cine va sări să îi apere pe aceștia).

O mare doamnă a învăţământului dornean îmi spunea cândva că mulţi dintre tinerii de astăzi sunt needucaţi deoarece provin din părinţi needucaţi, dar și profesori needucaţi. Și așa și este, absolut toţi riscăm să devenim „clone” la nivel comportamental, fie că este vorba de diriginte, director de instituţie, comandant, primar sau chiar șef de stat.

Acest articol nu își propune să arunce cu „piatra” în cineva atât timp cât sunt unul dintre cei care predică faptul că trebuie să ne arătăm mai întâi nemulţumiţi de noi înșine pentru a avea pretenţii de schimbare din partea celorlalţi. Susţin vigilenţa faţă de treburile cetăţii.

Că trebuie să respectăm oamenii și să dăm dovadă de bună-cuviinţă. Că trebuie să fim supercorecţi și supercompetenţi pe parcela care ne revine. Că nu ne costă să ne purtăm cordial unii cu alţii. Că trebuie să ne străduim să vorbim corect românește. Iar peste toate, să ne asumăm!

PS: la festivalul „Flori de pe Dorna” de la Poiana Stampei nu am avut nicio secundă sentimentul că jandarmii sunt acolo. Și totuși erau, asigurându-se că nimeni nu tulbură plăcerea și tihna celorlalţi. Deci se poate!

2 comentarii publicate:

  1. Mihail Florin

    Așa ne trebuie dacă am votat toți semidocții, impostorii și toate brutele primitive și scursurile sociale. I-am promovat în jandarmi, polițiști falși, primari, consilieri, directori, miniștri și parlamentari odioși și infecți. Ne merităm soarta dacă mai continuăm să gândim retrograd și periculos și nu ne trezim dracului odată la realitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.