Astăzi28 noiembrie 2020

Vatra Dornei a pierdut definitiv competiţia cu orașul Gura Humorului

„Mobilitate Urbană”, proiectul fantomă

Ilie Boncheş, actualul primar, se îndreaptă spre sfârşitul celui de-al doilea mandat, cu foarte multe neîmpliniri, dar şi cu cel puţin două minusuri care îl vor costa pierderea alegerilor, iar pe dorneni, un decalaj de cel puţin 10 sau 20 de ani faţă de alte staţiuni turistice: aroganţa şi autosuficiența.

Argumentul principal în a afirma că executivul lui Ilie Boncheş, aşa-zisa echipă, suferă de cele două A-uri, îl constituie faptul că dacă le-am da o lucrare de control consilierilor locali despre proiectul numit „Mobilitate Urbană”, toţi ar da foaia goală. Inclusiv consilierii PNL, cei care îl şi susţin pe primar.

Odată cu noua deschidere pe care administraţia dorneană o arată faţă de presa locală, vom face tot posibilul ca atât consilierii, cât şi plătitorii de taxe dorneni să afle care a fost „gândirea” (primarul nu foloseşte termenul „strategie”) celor care ne conduc, dar mai ales care sunt proiectele care aduc şi un plus de valoare oraşului staţiune, nu doar voturi (asfaltări, pavele, borduri sau plombări).

Într-un moment în care Uniunea Europeană scârţâie din toţi ţâţânii, cetăţenii, pe bună dreptate, se tot întreabă care sunt marile proiecte care vor schimba faţa oraşului în bine. Care este finalitatea multelor milioane de euro pe care le tot trâmbiţează primarul de ceva vreme, cele care vor face Dorna de nerecunoscut? Vatra Dornei este de nerecunoscut, din păcate, pentru halul în care arată, la trei decenii de la schimbarea unui regim.

Redacţia noastră este bombardată cu nenumărate mesaje din care reiese un singur lucru, şi anume că la alţii se poate, iar la noi nu. Iar oamenii vizează în special investiţiile pe care alte administraţii le fac, în special în agrement. Personal, am primit cel puţin 20 de astfel de exemple, inclusiv cu fonduri spectaculoase atrase de către comune din ţară. Nu am nevoie să fac niciun research pentru vreun articol de genul acestuia deoarece întreaga documentare mi-o pun la dispoziţie cititorii ziarului.

Comuna Chinteni, judeţul Cluj

Pentru că nu doresc să-i mai plictisesc pe fidelii noştri cititori cu dinamica pe care o au primarii din Dorna Candrenilor şi Poiana Stampei, aduc un exemplu dintr-o comună din judeţul Cluj, care nici mai mult, nici mai puţin, va atrage fonduri de 25 de milioane de euro pentru o zonă de agrement numită Aqua Parc Chinteni.

Cu o parcare de 600 de locuri, cu o clădire principală a aqua-parcului care va fi deschisă pe toată durata anului şi care va include patru bazine, saune, precum şi un ansamblu de tobogane, dar şi cu o sală de sport care va fi construită la şcoala din comună, sală care va fi deschisă şi adulţilor (ca cea de la Poiana Stampei), acest simplu proiect va aduce bugetului comunei un venit de un milion de euro anual, la un grad de ocupare de 60%.

Acum, primăria are un venit de doar 200.000 de euro. De ani de zile, pe diferite surse (ziar, radio, TV), dar şi pe mai multe voci, am tot încercat să-i explicăm domnului Boncheş cum stă treaba cu „plus valoarea”. N-a înţeles, nu înţelege şi nici nu va înţelege!

Și mai dramatic mi se pare faptul că unii din anturajul domniei sale chiar se isterizează câteodată în mass-media locală, ridicând tonul, iar în încercarea de a apăra această mare greşeală de strategie declamă furibund că „nu e treaba administraţiei să se ocupe de agrementarea Dornei”. Nimic mai fals! Iar dacă exemplul de mai sus nu e destul de elocvent, atunci haideţi să revenim la vecinii noştri de la Gura Humorului, pe care zeci de ani de azi înainte nu-i mai ajungem din urmă.

N-am mai avut forţă

Forţa la care mă refer aici nu ţine doar de forţa trustului de presă pe care îl conduc, ci se referă şi la alţi factori importanţi din oraş care pot influenţa anumite decizii care se intenţionează a se lua de către un primar.

Dacă în urmă cu mai bine de zece ani, împreună cu consilierii locali Lucian Ioja şi Petrică Alexievici, am reuşit să-l oprim pe Constantin Huţanu, primar la acea vreme, să le dea celor de la Kaufland stadionul municipal principal (lobby-ul acestora printre consilieri a fost hotărâtor), din nefericire, în primul mandat al lui Ilie Boncheş nu am găsit măcar doi consilieri de calibrul celor doi care să oprească proiectul de „loisir” de pe stadionul secundar al oraşului.

Acest proiect este binevenit, dar nu în acea locaţie şi nu cu aşa o contribuţie din banii dornenilor, de peste 30%. Acest proiect, în anul 2016, când a fost lansat, prevedea o cofinanţare de doar 2% (fiind un proiect care nu generează profit). Din cauza unor greşeli de proiectare, evaluare, s-a ajuns acum la o cofinanţare de peste 30%.

Consilierii locali merită o bilă albă pentru că s-au arătat intrigaţi şi scandalizaţi de această întorsătură, cerând explicaţii primarului, dar şi două bile negre pentru că în final au votat această creştere a valorii proiectului. Acest „loisir”, conform contractului de finanţare, nu va genera profit, ci dimpotrivă, va genera alte costuri suportate de dorneni: administrare, întreţinere balon etc.

Ce-ar fi însemnat dacă, în Consiliul Local, s-ar fi luat hotărârea ca această cofinanţare să fie de 50%, iar acest loisir să includă activităţi generatoare de profit? Chiar dacă plăteam mai mult, măcar am fi scos bani de pe urma lui, aşa cum vor face cei din comuna Chinteni. De asemenea, proiectul ar fi putut fi implementat în Lunca Dornelor (balonul cu terenul de sport nu ocupă un spaţiu atât de mare, iar aparatele de forţă la fel).

Baza sportivă de la stadion ar fi putut fi păstrată în perspectiva unui proiect de agrement, care să dea şansa Dornei să redevină atractivă. Culmea este că acest proiect a fost unicul pe care l-a vehiculat primarul Boncheş în precampania şi campania din anul 2016, iar din ce se poate observa, cu siguranţă îl va inaugura în preajma alegerilor din anul 2020.

Rămân la părerea pe care am vehiculat-o public, şi nu doar eu, ci chiar şi unii dintre contracandidaţii lui Boncheş, că stadionul s-ar fi putut muta la Argestru sau la Foresta, iar actuala bază ar fi putut adăposti un aqua parc, un parc de aventură samd. Nu vom avea nimic din toate acestea, ci doar spaţii generoase risipite pe mai nimic, fie că e vorba de un stadion sau de jelania din ceea ce reprezenta odinioară „Lunca Dornei”.

Gura Humorului, spectaculos la agrementare

În timp ce edilii noştri s-au transformat într-un cor de bocitori şi de campioni ai scuzelor, primarul şi echipa acestuia din Gura Humorului îşi văd nestingheriţi de treabă, accesând fonduri pe bandă rulantă. „Bocitorii” noştri nu contenesc să aducă în discuţie ajutorul pe care i l-a dat fostul premier Tăriceanu primarului Ursaciuc în 2014, uitând că de atunci au trecut 15 ani, iar Ursaciuc nu s-a mulţumit doar cu atât.

Cine ne-a oprit să aducem şi noi echivalentul acelei sume, care a contat într-adevăr pentru ceea ce avea să devină Humorul în următorii ani? E nevoie însă să reîmprospătez memoria colectivă, aducându-vă aminte că şi noi am avut dorneni „mari şi tari” la Bucureşti? Ce-au făcut aceştia? Că vorba aia, trec în continuare drept „respectabili” la noi în oraş. Vă spun eu ce-au făcut, oameni buni, lobby, că trafic de influenţă e prea dur, însă nu pentru dorneni.

Revenind la Gura Humorului, aflăm că primarul este înconjurat de mulţi oameni de afaceri şi există o consultare publică reală cu consilierii locali şi mediul de afaceri, toţi aceştia având un cuvânt de spus în ceea ce priveşte modul în care este administrat oraşul. Poate că asta a făcut diferenţa între ei şi noi. Un singur om se poate înşela, mai mulţi nu.

Noi investiţii începute la Gura Humorului

Proiectul „O.A.Z.A” – Valoarea totală a acestui proiect este de 22.050.463 lei. Confinanţarea de la bugetul local al Humorului este de 2%.

Parcul „Satul Hobbiţilor” – Această zonă de agrement va fi creată ca urmare a lucrărilor de amenajare a terenului neproductiv şi degradat, în suprafaţă de 19.050 mp. Lucrările de amenajare prevăzute pentru această locaţie sunt: cinci căsuţe tip „hobbit”; loc de joacă în aer liber; labirint verde; clădire grupuri sanitare şi spaţii; alei pietonale pietruite şi piaţetă; mobilier urban şi construcţii diverse; pistă pentru biciclete.

Parcul Fântânii – Parcul va fi creat tot ca urmare a lucrărilor de amenajare a terenului neproductiv şi degradat, în suprafaţă de 39.755 mp. Lucrările de amenajare prevăzute pentru această locaţie sunt: fântână arteziană; gradenă vizionare; pistă skateboard; alei pietonale pietruite şi piaţetă; mobilier urban şi construcţii diverse; pistă pentru biciclete; clădire grupuri sanitare şi spaţii.

Parcul Soarelui – În suprafaţă de 19.800 mp, acest parc face parte din aceeaşi strategie, şi anume aceea de a folosi terenurile neproductive şi degradate. Lucrările de amenajare prevăzute pentru locaţia situată în zona de nord a Voroneţului, cartier al oraşului Gura Humorului, sunt: spaţiu verde amenajat, în suprafaţă de 17.820 mp; alei pietonale pietruite şi piaţetă; mobilier urban şi construcţii diverse; clădire grupuri sanitare şi spaţii administrative.

Proiect „Turist” – Valoarea totală a proiectului: 11.609.595,14 lei; valoarea cofinanțării beneficiarului este de 2%, iar lucrările specifice propuse prin proiect se vor face pe două zone. Proiectul propune crearea a două infrastructuri.

Realizarea/marcarea a două trasee turistice montane cu grad mic de dificultate, în circuit, traseul turistic Piatra Pinului şi traseul turistic Şoimului, amplasate pe versantul nordic ce coboară dinspre Obcina Voroneţ, către Parcul Ariniş, între altitudinile de 470 m şi 757 m. Traseu turistic Şoimului este recomandat ca traseu de coborâre în circuit. Lungimea totală a traseului este de 1.882 m, cu o lăţime de traseu de 1,47 m.

Construirea unui foişor de observare dotat cu toaletă publică şi amenajare loc de joacă pentru copii în punctul de cotă maximă al celor două trasee. Construcţia, cu regimul de înălţime subsol + parter + 6 etaje, are o suprafaţă construită de 101,40 mp.

Pe parapetul platformei de observare se vor monta, pe toate laturile, panouri cu informaţii despre obiectivele naturale, culturale şi turistice din zona Bucovinei, contribuind în acest fel la informarea „involuntară” a turiştilor. De asemenea, se vor monta patru binocluri (câte unul pe fiecare latură), binocluri ce vor sta în permanenţă la dispoziţia turiştilor pentru observarea peisajului şi a ţinuturilor înconjurătoare.

Locul de joacă pentru copii va fi amenajat lângă foişorul de observare, cu dotări specifice zonelor montane, executate numai din materiale naturale (lemn) conform EN1176 si EN1177.

Zona de nord-est din Parcul Ariniş, parc situat pe malul stâng al râului Moldova. În această zonă, proiectul propune: un teren special pentru sport cu piste popice şi spaţiu şahişti, spaţiu fitness, loc de joacă pentru copii, toaletă publică, spaţii verzi, respectiv: teren special pentru sport, cu două piste de popice şi spaţiu pentru şahişti cu patru mese de şah. Suprafaţa construită a acestui teren amenajat este de 352,00 mp.

În extremitatea estică a parcului, pe amplasamentul unei foste parcări auto, abandonate, se propune construirea unei toalete publice pentru turiştii din parc. Toaleta este o construcţie parter, având suprafaţa construită la sol de 141,80 mp. Tot pe amplasamentul fostei parcări auto se propune amenajarea unui loc de joacă pentru copii, cu o suprafaţă de 200 mp.

În zona aleilor de acces, dintre terenul special pentru sport şi locul de joacă propus în parc, se propune amplasarea a 11 aparate de fitness, din care trei aparate de fitness vor fi destinate persoanelor cu dizabilităţi, iar suprafaţa spaţiului fitness este de 230 mp.

În loc de concluzie

Comparând cele două stațiuni, Vatra Dornei și Gura Humorului, nu era mai bine ca o parte din efortul de a accesa cât mai multe proiecte să fie îndreptat către atragerea de fonduri pentru dezvoltarea turismului de agrement? Am fi putut asigura o creștere economică prin turism durabil, care s-ar fi concretizat prin atragerea unui și mai mare număr de turiști, nu numai în Vatra Dornei, ci și în întreaga Țară a Dornelor.

2 comentarii publicate:

  1. Bogdan

    Aroganță și autosuficiență? Greșit! E clar că cei din administrația locală distrug orașul cu intenție după un plan bine gândit. În realitate, ei doar simulează incompetența pentru că nu este pedepsită prin lege. E ca și cum ai fi un criminal care ucide intenționat, însă atunci când ești prins declari și lași impresia că ești instabil psihic, deci nu poate lua o pedeapsă pe măsură. Și la fel de clar e că marioneta și păpușarul (Boncheș și Chiforescu) pun în practică cu succes zicala „mai bine bogat la sat decât sărac la oraș”.

  2. Haiducul

    Am așteptat reacția dornenilor la acest articol, dar nimic! Consilierii zero barat, echipa de colaboratori zero barat, idei de proiecte zero barat! În concluzie, realizari zero barat! Așa că visez în continuare la un Cazino, la un Aqua Land, la strada mea asfaltată, la parc, la alei, la o fanfară, la o grădină zoologică, la fântâni arteziene și la oameni care să țină la Vatra Dornei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.