„Arborăm steagul verde în An Centenar”, la Școala Nr. 4 din Vatra Dornei

scris de Irinel Acatrinei
în Cultural
25 nov. 2018
25 nov. 2018, ora 13:13

„Arborăm steagul verde în An Centenar” este activitatea ce a încheiat Săptămâna Școala Altfel, în data de 26 octombrie 2018, la Școala Gimnazială Nr. 4 din Vatra Dornei, eveniment la care au participat elevi, părinți, cadre didactice și invitați. Activitatea a fost un moment de bilanț, prilej de bucurie și emoție după doi ani de muncă în Programul Mondial „Eco Școala”, program la care școala participă din octombrie 2016.

Regulamentul acestui proiect presupune alegerea unui Comitet Eco Școala ce cuprinde doi elevi din fiecare clasă, cadre didactice, reprezentanți ai părinților și instituțiilor partenere, desfășurarea lunară de activități cu tematică ecologică, raportarea rezultatelor anuale Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie (CCDG), organizaţie nonguvernamentală de educaţie pentru mediu ce implementează în România Programul Internaţional „Eco-Schools”, precum și promovarea activităților în comunitatea locală și pe site-ul CCDG.

După evaluarea proiectului din 6 iunie 2018, la care au participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Suceava, și anume inspectorul pentru educație permanentă Tatiana Vîntur și președinta CCDG, Cornelia Dincă, școlii i-a fost acordat statutul de „Eco Școală” și a primit distincția „Steagul verde”, simbol al reușitei în educația pentru mediu, la data de 29 septembrie 2018, în cadrul celei de-a XX-a ediții a Seminarului Național cu tema „Cultivarea valorilor naționale în educația pentru mediu”, desfășurat la București.

Primirea „Steagului verde” onorează școala, dar și obligă să continue proiectul, organizând activități cu impact în comunitate, un exemplu fiind evenimentul „Arborăm steagul verde în An Centenar”, cu semnificație dublă, primirea acestei distincții și a statutului „Eco Școala” în anul Centenarului Marii Uniri.

Au fost acordate diplome și adeverințe de voluntar reprezentanților Eco-Școala din fiecare clasă, cadrelor didactice și personalului didactic auxiliar și nedidactic, foștilor noștri elevi ce au participat la proiect, actualmente elevi la Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei: Smaranda Bîrlădeanu, Maria Coman și Andra Persic.

Eco-Liceul „Ion Luca” a transmis mesaje de mulțumire și un tablou eco prin eleva Druiu Maria din clasa a X-a A, fiind prezente la activitate colectivele de elevi ale claselor a XI-a C și D, reprezentanți ai claselor a IX-a A și C, a XI-a E (Ecaterina Pătatu și Țigani Georgiana), coordonați de profesoara Loredana Lungoci.

Aprecierea și gratitudinea s-au îndreptat și spre partenerii care au fost alături pe parcursul celor doi ani în programul internațional, primind scrisori de mulțumire Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Primăria și Consiliul Local Vatra Dornei, Orion Media, Administrația Parcului Național Călimani, Liceul Teoretic „Ion Luca”, Serviciul Salvamont, Asociația „Vatra Dornei Tineret”, Asociația de părinți „Împreună pentru o școală modernă”, Consiliul Reprezentativ al Părinților și Cristian Acujboaie, membru în Comitetul de părinți al clasei a III-a A, care a donat și plantat, alături de eco-elevii noștri, cea mai mare parte din arborii și arbuștii ce formează „Grădina didactică” din fața școlii.

Evenimentul a fost presărat și cu momente artistice, respectiv mesaje ale claselor: monologul „Ce este apa?”, interpretat de eleva Diana Florescu din clasa a III-a A, coordonată de învățătoarea Viorica Afloarei, moment poetic din poeziile lui Dumitru Matcovschi, susținut de elevul Barbir Vasile, coordonat de profesoara Alina Leonte Dupu, imnul „Eco-Școala” interpretat de elevii clasei a II-a A, coordonați de profesoara Liuța Jucan, informații despre reducerea îngrijorătoare a resurselor planetei, datorată creșterii consumului și risipei la nivel mondial, prezentate de elevul Iustin Acatrinei, coordonat de profesoara Silvica Nisioi.

A fost prezentată și revista „Popas la han”, revistă laureată la Concursul Național al Revistelor Școlare, ce a făcut cunoscută, la nivel județean și național, munca întregii echipe în acest program mondial, de către eleva Denisa Dănilă Spînu din clasa a VII-a A, coordonată de profesoara Alina Leonte Dupu. Mesajele reprezentanților Eco-Școala din clasele primare prin poezii și sfaturi eco, respectiv costumele din materiale reciclabile, au dat culoare și au adus emoție, dovedind talentul și implicarea elevilor, părinților și doamnelor învățătoare în pregătirea acestui eveniment.

Expoziția cu titlui „Cheia pentru o planetă verde este în mâinile noastre”, amenajată de clasele primare și gimnaziale pe holul de la parterul școlii cu ocazia acestui eveniment, a încântat privirile participanților prin exponatele ce au dat culoare scenei de la Casa de Cultură „Platon Pardău”. S-a dovedit că suntem mândri că suntem români și simțim românește intonând la începutul activității Imnul Național, purtând cu drag ia din costumul popular românesc și fluturând în timpul momentelor activității Steagul Tricolor, steag alături de care am arborat și Steagul Verde.

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.