Festivalul de Film Caravana Next 2018. Picnic și cinema sub clar de lună la Vatra Dornei

Primăria și Consiliul Local Vatra Dornei, împreună cu Societatea Culturală Next, au difuzat, timp de trei zile, în perioada 17-19 august 2018, în Parcul Municipal din Vatra Dornei, cele mai frumoase filme de scurtmetraj, în cadrul Festivalului Internațional de Film Caravana Next, picnic şi cinema sub clar de lună.

Proiecțiile au avut loc în fiecare seară, începând cu ora 21:00, în vecinătatea Izvorului Sentinela din Parcul Municipal, bucurându-se de un mare succes atât în rândul dornenilor, cât și al turiștilor aflați în stațiune. Festivalul este un eveniment adresat cinefililor, fiind primit de dorneni cu entuziasm încă de la prima ediție desfășurată în august 2015.

Spectatorii au fost încurajați să renunțe la scaune și să își așeze păturile pe iarba verde timp de trei seri în care au fost difuzate, sub genericul „Picnic şi cinema sub clar de lună”, peste 20 de filme de scurtmetraj din secţiunile NexT Kids, o seară dedicată în special celor mici, NexT is Feminist și 100 de ani de scurtmetraje românești.

Vineri, pe 17 august 2018, reflectoarele au fost aprinse pentru cele 13 scurtmetraje dedicate copiilor din categoria Next Kids, cu o durată de 70 de minute și titluri cu o regie de poveste. Printre acestea s-au regăsit „Aport!”, „Scârța-scârța”, „Tis”, „La revedere, Balthasar”, „Toamna”, „Big Boom”, „Plastilinosul”, „Arpegiu”, „Câinele lunatic”, „Muștar”, „Sufletul sperietorii”, OA” și „Hey Deer!”.

Sâmbătă, pe 18 august 2018, a fost o seară dedicată filmelor de scurtmetraj din categoria Next is Feminist, celebrându-se contribuția regizorilor femei la patrimoniul cinematografic românesc. Timp de 99 de minute au fost difuzate 5 scurtmetraje, printre care s-au numărat „30-40-50”, „IDLE”, „Fereastra”, „Duminică” și „O lume nouă”.

Duminică, pe 19 august 2018, spectatorii au putut lua parte, timp de două ore, la o selecție dintre cele mai bune scurtmetraje realizate de regizorii români în ultimul secol în cadrul programului 100 de ani de scurtmetraje româneşti. În această selecție de opt scurtmetraje s-au regăsit „Așa e viața”, „Scurtă istorie”, „Arta apărării individuale”, „Mariana”, „Poveste la scara C”, „Călătorie la oraș”, „Lampa cu căciulă” și „Radu + Ana”.

Evenimentul a fost unul reușit, aspect pe care l-a confirmat și Violeta Codorean, directorul Casei de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei și unul dintre organizatorii evenimentului:

„Ediția de anul acesta a fost la fel de frumoasă ca și celelalte. În plus am venit și cu o surpriză pentru cei mai mici cinefili, prima seară, cea de vineri, fiindu-le dedicată. Evenimentul este unul cu totul special pentru Vatra Dornei tocmai prin conceptul pe care îl propune, și anume acela de picnic si cinema sub clar de lună.

Provocarea de a veni în parc și de a te bucura preț de două sau trei seri de proiecții de film de scurtmetraj, pe pătură, în aer liber, alături de prieteni și familie, a fost primită cu entuziasm de dorneni și turiști de la prima ediție, adică de acum cinci ani. Faptul că este un eveniment de succes este dovedit de numărul mare de spectatori din fiecare seară, dar și de atmosfera extraordinar de frumoasă și relaxantă”.

Societatea Culturală NexT a fost creată în anul 2006 în memoria regizorului Cristian Nemescu și a sound-designer-ului și compozitorului Andrei Toncu. Scopul Societății Culturale NexT este acela de a sprijini tinerii aflați la început de drum și proiectele lor cinematografice, dar și de a promova cinematograful prin organizarea a numeroase activități care adună un public tot mai larg și mai implicat de la an la an.

Caravana Filmelor NexT este un eveniment de amploare națională, construit în jurul conceptului creativ de picnic și cinema sub clar de lună, în care sunt selectate și prezentate publicului cele mai noi scurtmetraje internaționale și românești, în spații verzi ale orașelor parcurse. Prin conceptul de picnic și cinema sub clar de lună, spectatorii pot avea o alternativă de petrecere a timpului liber, dar și o experiență de vizionare și interacțiune cu formatul de scurtmetraj, încurajându-se astfel consumul de producții culturale inovatoare în spații de interes major pentru orașele parcurse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *