Orașul fără viitor

scris de Mihai Cioată
în Editorial
26 iul. 2018
26 iul. 2018, ora 12:03

După aproape trei decenii de administrație în „lumea liberă”, frumosul nostru municipiu este în situația unui oraș fără viitor. Orice bilanț am face, rezultatul este unul negativ, indiferent de domeniul de activitate. Dacă în anii ’90 s-au închis la ordin toate minele din Bazinul Dornelor, în anii următori, rând pe rând, s-au închis fabricile de cherestea, după care a urmat privatizarea stațiunii balneare și a fostului UCRUPS, cu restrângerea drastică a activității, în cazul stațiunii, și cu închiderea uzinei amintite.

Nu suntem departe de a spune același lucru despre fostul ICIL, fosta fabrică de brânzeturi fiind o palidă umbră a ceea ce a reprezentat odată. Turismul dornean se zbate la limita supraviețuirii, din lipsa unei strategii locale coerente, a infrastructurii din zonă, precum și a lipsei posibilităților de agrement pentru cei care ne aleg ca destinație turistică. Singura realizare care a devenit ani de zile monedă electorală, centrala termică a orașului, gâfâie obosită, la 14 ani de la darea ei în folosință.

De la un sezon la altul, defecțiunile ce apar sunt din ce în ce mai frecvente, punând în pericol alimentarea cu energie termică, pe timp de iarnă, a cetățenilor acestui oraș. „Fata morgana”, gazul metan, pare să nu mai dorească să treacă Pasul Mestecăniș, ca să asigure siguranța energiei termice necesare și punerea în folosință a unei centrale pe cogenerare care este sortită să fie transformată într-un muzeu tehnic pentru generațiile următoare.

Dacă cetățenii ar duce-o bine, iar tot ce am enumerat mai sus ar reprezenta doar melancoliile noastre față de un oraș care a avut și industrie și turism, domenii care produceau mii de locuri de muncă, nu ar fi o problemă, însă constatăm exact opusul, și anume sărăcie, depopulare, dificultăți în plata taxelor și impozitelor. Dorna nu mai e un oraș atractiv, nu numai din punct de vedere turistic, ci și pentru cei care ar dori să se întoarcă acasă, să se stabilească în orașul lor natal.

Cei cu studii superioare nu au nicio șansă să-și găsească un loc de muncă și nu e valabil doar pentru cei care nu se pot întoarce, ci și pentru cei care sunt în oraș și care doresc să plece deoarece profesional nu au nicio perspectivă. Și atunci cum să renască acest oraș? Cum să aibă un viitor glorios asemenea trecutului pe care l-a avut? Din minciunile pe care le auzim o dată la patru ani?

Din delirul electoral al acelora care ne-au promis gaz metan, parcuri industriale, reabilitări de monumente, turism care să „bubuie”, parcuri de agrement, locuri de muncă? Rămânem doar cu întrebări! Cine a înglodat orașul în datorii? Și pentru ce? Cine sunt cei care au irosit zeci de milioane de euro într-un sfert de veac fără nicio finalitate? Cine va da socoteală pentru starea în care am ajuns?

Cu siguranță că avem și regrete. Regretul de a fi ales să ne trăim viețile aici ca să ne vedem îngropate speranțele și visele. Iar peste toate, cine ne va da toți acești ani irosiți înapoi?

* imaginea de thumbnail a articolului via Google Maps

2 comentarii publicate:

  1. Anonim spune:

    Păcat de acest minunat colț de rai! Unde am fi putut să trăim din turism! Am fi avut locuri de muncă și nu ar fi trebuit să plecăm în lumea mare pentru a contribui la bunăstarea altora! Mare păcat!

  2. Anonim spune:

    Ăștia sunt politrușii: doi la 1 ban.

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.