Astăzi27 noiembrie 2020

Interviu. Primarul Viluț Mezdrea, despre proiectele comunei Poiana Stampei

Mihai Cioată: Domnule primar, vă felicităm pentru obținerea statutului de Stațiune Turistică de Interes Local pentru Poiana Stampei. Cu siguranță nu a fost o surpriză pentru nimeni, însă acest lucru vă obligă și mai mult în perioada următoare.

Viluț Mezdrea: Mă bucură prezența dumneavoastră de fiecare dată pentru că mă obligați practic, de la lună la lună, sau când facem un bilanț al comunei, să pregătesc proiecte și să nu stăm pe loc pentru că, nu-i așa, trebuie să avem despre ce să povestim despre Poiana Stampei. Și, Slavă Domnului, chiar avem! Așa cum am mai spus-o în emisiunile dumneavoastră, statutul de Stațiune Turistică de Interes Local este o titulatură care ne va obliga chiar mai mult.

Dacă până acum am făcut eforturi pentru a deveni Stațiune Turistică de Interes Local, de acum trebuie să depunem eforturi pentru a menține acest statut, de a ne dezvolta și mai mult. Acest statut vine ca o recompensă a eforturilor făcute în ultimul timp pentru dezvoltarea localității Poiana Stampei, dar cu precădere s-a punctat și acest aspect, și anume că se vor deschide linii de finanțare, axe noi pe Programul Operațional Regional la ADR Nord-Est, iar noi trebuie să fim pregătiți să accesăm fonduri europene pe proiectele care vor fi alocate pentru localitățile care au obținut acest statut de Stațiune Turistică de Interes Local.

Aceasta a fost și una dintre mize, și anume ca un proiect pe care îl vom depune la ADR Nord-Est să primească un punctaj mai mare și să fie astfel declarat eligibil. Așteptăm să vedem ce linii de finanțare vor fi deschise în perioada următoare. Desigur, pentru că nu a fost ușor să obținem această titulatură de la Ministerul Turismului, trebuie să și punctăm acest nou statut al comunei, iar intrarea în localitatea Poiana Stampei va fi marcată printr-un indicator frumos.

De asemenea, vom amenaja în zona Pârâul Greblei un loc de popas pentru cei care vor tranzita zona și care vor considera oportun să oprească și să se bucure de frumusețile comunei. Cred că cetățenii comunei Poiana Stampei merită pe deplin acest statut, iar laudele vor veni cu siguranță de la cei care vor tranzita comuna.

Mihai Cioată: Domnule primar, la ce proiecte se lucrează în momentul de față? Care sunt în stadiul de proiectare și ce proiecte urmează a fi implementate?

Viluț Mezdrea: Ieri am primit notificare de la AFIR Iași pentru a mă prezenta în vederea semnării contractului de finanțare pentru centrul medical. Este un obiectiv care va fi finanțat din fonduri europene, dar și cu finanțare de la bugetul local. Este un obiectiv la care țin foarte mult și mă bucură că în comisia de evaluare s-a stabilit ca eligibil acest proiect, fiind liber la finanțare.

Avem și proiectul tehnic executat, iar acum așteptăm să semnăm contractul și proiectul tehnic în așa fel încât să grăbim puțin lucrurile pentru scoaterea acestuia la licitație. Acest obiectiv este unul complex, fiind compus dintr-un cabinet medical – medicină de familie, farmacie, cu toate utilitățile prevăzute pentru funcționarea unei astfel de activități economice, două apartamente de locuit pentru viitorii medici sau specialiști în anumite sectoare sanitare care vor veni să activeze în comuna noastră și, desigur, un cabinet stomatologic dotat cu tot ce este necesar pentru ca un cabinet stomatologic să funcționeze la standardele solicitate în momentul de față.

La demisol vom avea și o sală de ședințe, dar vor fi și alte corpuri de clădire care vor deservi acest obiectiv. Proiectul este în valoare de aproximativ 500.000 de euro și sper ca în perioada următoare să reușim să începem lucrările.

Mihai Cioată: Unde va fi localizat?

Viluț Mezdrea: Peste drum de Biserică. Vom demola o clădire veche, cea care a fost cândva sediul vechi al dispensarului uman, iar în spatele ei va fi edificată construcția. Este în centrul comunei și cred că alături de Grădinița cu Program Prelungit, care este într-un stadiu foarte avansat de execuție, alături de Biserica care pe 22 iulie intenționăm să o sfințim în prezența Î.P.S. Pimen, la care se adaugă clădirea primăriei, Casa de Cultură, Sala de Sport, toate la un loc cred eu că încheagă un centru frumos al acestei localități. Ni-l dorim modern și frumos.

Mihai Cioată: Sfințirea bisericii e un moment așteptat de toată lumea.

Viluț Mezdrea: Așa este. Ne-a lipsit mult, tuturor, însă a prins contur destul de mult, iar în momentul de față suntem într-un stadiu foarte avansat. Se lucrează la pictură, la partea de demisol, iar pe 22 iulie vom organiza și sfințirea obiectivului. Va fi un motiv de bucurie suprem pentru cei care sunt creștini în adevăratul sens al cuvântului.

Mihai Cioată: Când va fi finalizată Grădinița cu Program Prelungit?

Viluț Mezdrea: Termenul de execuție este de doi ani de zile, dar la ritmul în care lucrează constructorul, cred că va fi gata chiar și mai repede, asta în condițiile în care nu vom avea blocaje la decontările de la AFIR, de la Uniunea Europeană. După cum se vede și la televizor, s-a pus piciorul pe accelerație în ceea ce privește absorbția fondurilor europene, iar asta mă face să cred că nu vom avea piedici, iar decontările se vor face la timp.

Mihai Cioată: Am văzut că terenul de lângă Biserică, cel pe care l-ați achiziționat de la Dorna Lactate, se igienizează. Îl pregătiți pentru o nouă construcție?

Viluț Mezdrea: Da. Așa cum vă spuneam în emisiunea precedentă, dar și în intervenția de la Orion FM, era o pată de imagine pentru comună, acele clădiri fiind lăsate în paragină de către beneficiarii Dorna Lactate. Am achiziționat cu acceptul consilierilor acele imobile, am dat autorizație de demolare, am demolat clădirile, iar terenul este în momentul de față igienizat pentru o investiție de amploare pentru comuna Poiana Stampei.

Este situat chiar în centrul comunei și este un plus la ceea ce înseamnă dezvoltarea comunității. Acele unități locative despre care ați scris în ziar mi le doresc construite pentru tinerii din comună. Mi le doresc finalizate în timpul cel mai scurt, fiind ulterior puse la dispoziția lor. Facem demersuri pentru obținerea finanțării pentru acest obiectiv și nu pot decât spera că vom fi declarați eligibili pentru finanțarea acestor blocuri de tip ANL.

Nu vor fi blocuri standard, cum sunt cele de la oraș, ci blocuri care vor respecta arhitectura specifică locală, integrându-se totodată în arhitectura locală. Ele vor respecta reglementările Planului Urbanistic General, adică regimul de înălțime P+2+M. În primă fază vor fi propuse spre finanțare un număr de 24 de unități locative, 17 apartamente cu două camere, iar restul cu o cameră.

Mihai Cioată: Există solicitări pentru aceste locuințe?

Viluț Mezdrea: Slavă Domnului! Avem 60 de cereri depuse până acum și mă gândesc că dacă vom reuși să pornim lucrarea, atunci cu siguranță va crește și numărul de cereri.

Mihai Cioată: Nu mulți au crezut în GAL Bazinul Dornelor. Ținem minte ce presiuni au fost asupra colegului dumneavoastră, domnul Vasile Cozan.

Viluț Mezdrea: GAL-ul este o mare realizare, o bucurie, a noastră, a primarilor, pentru că prin GAL se pot accesa sume, nu consistente, dar odată accesate putem interveni prompt în rezolvarea unor probleme cheie. Recent, ne-a fost finanțat un proiect de 140.000 de euro pentru un pod din beton peste râul Dorna, un proiect care odată finalizat și recepționat, i-a făcut pe locuitorii din acea zonă să se bucure de beneficiile acestuia.

Centrul Medical sperăm să-l finanțăm tot prin GAL. Da, GAL-ul este o bucurie a primarilor, pentru că ne punem speranțe în rezolvarea unor probleme de infrastructură și nu numai. Se dorește a fi promovat tot ce înseamnă specificul Dornelor, deci nu numai specificul comunei Poiana Stampei, ci al întregului Bazin al Dornelor.

Mihai Cioată: Care este statutul drumurilor? Oamenii tot pe dumneavoastră vă sună să le îmbunătățiți.

Viluț Mezdrea: Am reușit să preluăm o parte din drumul axial Valea Dornelor – Drumul Forestier Chipereni. De curând am aprobat tema de proiectare și nota conceptuală pentru reabilitarea podului Chipereni pentru că e o mare problemă cu acel pod, iar nevoia de a interveni pe el cu lucrări de reabilitare este imperioasă.

În etapa următoare vom contracta studiul de fezabilitate și studiile hidrologice de expertiză pentru că avem nevoie de o evaluare pentru a veni în fața Consiliului Local cu propunerea de reabilitare, dar și cu valoarea acesteia, cerând totodată și aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru această investiție. Până mai zilele trecute nu reușeam să fac aceste demersuri pentru că nu erau în proprietatea comunei.

Mihai Cioată: Domnule primar, îmi doresc ca următorul nostru interviu să-l facem în aer liber, să mergem din obiectiv în obiectiv.

Viluț Mezdrea: Da, va conta mult să fie filmate obiectivele despre care am vorbit acum. E important ca oamenii să vadă ce s-a făcut până acum, dar și ce intenționăm să facem de acum încolo.

Mihai Cioată: Porțile au fost întotdeauna deschise la Poiana Stampei nu doar pentru turiști, ci și pentru investitori. Cum stați în momentul de față?

Viluț Mezdrea: Dacă investitorii se arată interesați de comuna noastră, ne confruntăm cu aceeași situație cu care vă confruntați la Vatra Dornei sau cu care se confruntă întreaga țară, și anume lipsa forței de muncă. Vă voi detalia în următorul interviu din ziar despre redeschiderea carierei de piatră de la Dornișoara, despre investitorul pe care-l avem la turbărie sau despre cel care dorește o mocăniță până la Dornișoara.

În ciuda anunțurilor pe care le-au dat cei care vor să angajeze oameni la primele două obiective amintite, n-a prea venit nimeni. Sperăm că românii se vor întoarce după experiența occidentului, după ce își vor pune la punct casele, apartamentele și traiul pentru copii pentru că, să recunoaștem, pentru copii face majoritatea acest sacrificiu. Mulți dintre ei vor reveni. Am această convingere.

Dacă au la ce să revină, și tocmai v-am enumerat câteva lucruri legate de locuri de muncă, de potențialul turistic al zonei, de construirea de apartamente. Trag nădejde că tinerii care au fost plecați vor găsi oportună și atractivă și țara lor. Încercăm să le deschidem larg porțile și să-i primim cu drag înapoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.