Știrile zilei de4 decembrie 2022

Orion FM Vatra Dornei, 17 ani de radiofonie dorneană

La data de 15 iulie 2001 începe să fie scrisă cartea radiofoniei dornene prin apariția postului de radio Orion FM, care se recepționează pe frecvența 90,3 FM, post de radio care a devenit cu timpul o adevărată „voce” a Dornei și Țării Dornelor.

Orion FM a fost rezultatul unei inițiative temerare, de pionierat în zona noastră, ea prinzând contur datorită entuziasmului unor tineri inimoși coordonați de profesorul Mihai Cioată. Îi amintesc aici pe Adrian Petrescu, Mihaela Manole, Carmen Valică, Andrei Țarcă, Adrian Ardelean, Andrei Pungovschi, Florin Tihon, Ionuț Șlincu, iar la două luni după intrarea în emisie s-a alăturat grupului și Doru Bighiu.

Cu timpul, structura programelor, dar mai ales a colectivului redacțional, a suferit schimbări multiple, iar faptul acesta le-a permis și altor persoane să slujească acest prim post de radio al dornenilor, dar și pe ascultătorii acestuia, pentru perioade mai lungi sau mai scurte. Încerc să fac o enumerare cât mai fidelă a celor care au pus umărul la ceea ce a devenit în timp Orion FM: Mia Mușetescu, Marius Iordache, Bogdan Nacu, Ciprian Anichitoaie, Violeta Codorean, Bogdan Brânză, Gabriel Cichi, Cătălin Apăvăloaie, Iulian Dnistran, Paul Țăranu, Mihai Henț și Alex Negrea.

În momentul actual, „sufletul” acestui post de radio este Doru Bighiu, prezentatorul programului matinal, cel mai longeviv dintre toți, ținând cont că e în emisie din 17 septembrie 2001. Doru Bighiu este secondat de Iordache Marius, de asemenea un om de radio devotat Orion-ului, care peste puțin timp sărbătorește și el 17 ani de prezență continuă în emisie.

Prezența Orion FM în spațiul hertzian este pentru Dorna și pentru zona Dornelor un adevărat act de cultură, dar și de civism în aceeași măsură. Orion FM face parte din istoria recentă a zonei noastre, iar fără el viața noastră, a dornenilor, ar fi fost mai săracă din foarte multe puncte de vedere. Cuvintele lui Adrian Ardelean, jurnalistul care și-a făcut ucenicia la Orion FM în primii doi ani ai radioului, postate pe pagina de Facebook, spun multe despre ceea ce reprezintă acest post de radio: „Orion a fost primul mare pas înainte pentru comunitatea dorneană de după isprăvile lui Vasile Deac”.

Orion FM a rezistat 17 ani deoarece, ca și clădirile construite de primarul Vasile Deac, a fost și a rămas un post de radio pe care dornenii îl identifică ca fiind al lor. Tot ce ține de o comunitate devine personal, în special în comunitățile mici. Într-o astfel de situație nu contează proprietarul, ci sentimentul pe care îl au oamenii față de un ziar local, un mic post de televiziune sau, în cazul de față, un post de radio.

Pe principiul „omul își ascultă popa din sat și nu patriarhul”, Orion FM a reușit atât din punct de vedere afectiv, cât și moral, să construiască o relație trainică și sănătoasă cu dornenii. Orion FM își îndeplinește cu conștiinciozitate nobila misiune de a informa promt și obiectiv publicul ascultător din zona noastră în legătură cu tot ceea ce se petrece mai important aici din punct de vedere economic, politic, social, cultural și sportiv.

Modalitățile concrete de împlinire a acestui deziderat este emisiunea „Punctul pe Orion”, difuzată de luni până joi, de la ora 17:00, realizator fiind, de obicei, profesorul Mihai Cioată, dar și Doru Bighiu, la fel stând lucrurile și în cazul „Telefonului Zilei”, difuzat de luni până vineri, de la ora 12:30.

Revenind la emisiunile „Punctul pe Orion” și „Telefonul Zilei”, precizez faptul că ele se transmit și pe Orion TV, în format video, invitați fiind primari din zonă, juriști, oameni de afaceri, preoți, profesori, oameni politici, sportivi, artiști, dar și cetățeni din Dorna sau din zonă care doresc să-și exprime un punct de vedere.

Rareori s-a întâmplat ca vreo persoană cu rezonanță națională care ajunge la Vatra Dornei să nu fie invitată să acorde un interviu, indiferent că a fost vorba despre oameni de cultură precum Marcel Iureș, Grigore Leșe, Dan Puric, Dorel Vișan, Claudiu Bleonț, Magda Catone, Draga Olteanu-Matei samd, politicieni ca Theodor Stolojan, Mona Muscă, Elena Udrea, pe vremea când erau miniștri, și președinții Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și Cătălin Nechifor, nelipsiți din emisiunile radio.

Ascultătorii Orion FM au parte de muzică de calitate, informații meteo, știri locale și naționale, mondenități din țară și din lumea întreagă. Orion FM transmite de ani de zile, de la ora 11:30, emisiunea „Tableta Zilei”, realizată de Sorin Avram de la Radio TOP 91 din Suceava, în care evidențiază, cu ironie fină, neajunsurile societății românești, dar cu precădere gravele „derapaje” ale clasei politice românești.

Nu voi trece mai departe înainte de a preciza faptul că atât rubrica „Telefonul Zilei”, cât și „Tableta Zilei” a lui Sorin Avram au două reluări zilnice. De un interes cu totul aparte s-a bucurat ani de-a rândul prezența preotului Marius Magherca, acesta realizând în fiecare zi de miercuri, imediat după prânz, o emisiune dedicată ortodoxiei românești.

Domnișoara profesoară Victoria Ostaficiuc a rămas, ani de-a rândul, în grila de programe, inițial cu emisiuni dedicate culturii și civilizației, apoi istoriei, iar de câțiva ani încoace comentează împreună cu profesorul Mihai Cioată, în cadrul emisiunii „Punctul pe Orion”, actualitatea politică internă și internațională, dar și consecințele imediate sau pe termen lung ale deciziilor pe care le iau cei mai importanți oameni politici ai lumii. Având un har deosebit de a povesti, prezența domniei sale în fața microfonului se bucură de o audiență aparte.

Nu trebuie uitat faptul că în trecut Orion FM a retransmis, între anumite intervale orare, posturile PRO FM, apoi Radio Guerrilla, iar în prezent a preluat de la Europa FM matinalul, dar și emisiunea interactivă a lui Moise Guran, care poate fi ascultată de luni până vineri, între orele 13:00 și 14:00.

Cuvintele unei ascultătoare Orion FM spun totul despre ceea ce a însemnat acest post de radio timp de 17 ani pentru dorneni: „Vocea Orion a contribuit la schimbări de mentalități, atitudini, comportamente, a adus în prim-plan oameni valoroși și este un punct de sprijin pentru cetățeni”.

La mulți ani, Orion FM, iar la anul așteptăm majoratul tău existențial!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *