Fântâna arteziană din centrul Dornei a fost acoperită cu pietriș „pentru aspect”

scris de Ciprian Pardău
14 iul. 2018
14 iul. 2018, ora 17:48

„Celebra” fântână arteziană din centrul orașului Vatra Dornei, care mai mult a stat defectă decât a funcționat de când a fost pusă pe picioare acum câțiva ani, și a cărui preț de construcție a ajuns la circa 50.000 de euro, a fost pusă la pământ zilele acestea și acoperită cu nisip, iar într-un final cu pavele, lucrările fiind contractate de o firmă din municipiu, valoarea contractului ajungând la „60 și ceva de mii de lei”, conform viceprimarului.

Am fost curios să aflu care au fost motivele pentru care s-a ajuns la această decizie, dacă lucrările sunt efectuate sub contract, care este numele firmei care se ocupă de lucrări și, mai ales, care sunt costurile totale pentru acoperirea așa numitei fântâni arteziene de pe pietonala din centru, fapt pentru care i-am contactat pe primarul Ilie Boncheș și pe viceprimarul Marius Rîpan pentru obținerea răspunsurilor la aceste întrebări.

* imagine preluată de pe Facebook, de pe pagina Vatra Dornei Live

Așa cum mă gândeam că o să se întâmple, primarul Ilie Boncheș a refuzat să ofere răspunsurile cerute, motivul adus în discuție fiind: „sunt în mișcare și nu am timpul necesar” și „o să vă dau niște amănunte de luni, să mă consult exact cu constructorul și cu ceilalți pentru a ști exact ce facem. De fapt am discutat cu consilierii și de luni vă pot da niște amănunte că acuma sunt în mișcare și vă dați seama că nu e momentul”.

Așa că l-am sunat pe viceprimarul Dornei, în speranța că vom obține informațiile dorite.

Întrebat care a fost motivul pentru care s-a decis acoperirea fântânii arteziene din centrul orașului, viceprimarul Marius Rîpan a declarat pentru Monitorul de Dorna: „S-a ajuns la această decizie pentru că fântâna nu a mai fost funcțională de foarte mult timp, dar și din dorința de a face centrul să arate mai decent. Ar fi fost o investiție prea mare să o recondiționăm și să o punem din nou în funcțiune. Fântâna arteziană nu își mai avea locul acolo și arăta, din punct de vedere estetic, așa cum o știa toată lumea”.

Viceprimarul Marius Rîpan a ținut să mai precizeze că „întregul centru al orașului este prins într-un proiect de reabilitare și creare de piste de biciclete, un proiect de mobilitate urbană, în care vor fi cuprinse și podul pietonal, pasajul care trece pe sub calea ferată, strada Luceafărului și strada Mihai Eminescu”.

Întrebat dacă aceste lucrări sunt cuprinse în acel proiect de „mobilitate urbană”, viceprimarul a spus: „Nu, nu! Sunt separate! Am zis că dacă finalitatea tot asta va fi, nu mai are rost să așteptăm până se semnează contractul, până va trece proiectul, era o chestie de doi ani de zile. Era un loc care nu ne făcea cinste, fapt pentru care am dorit să rezolvăm problema rapid. Lucrările se fac sub contract, în care este prinsă și reabilitarea gurilor de intrare în pasajul de sub calea ferată, adică tencuială, văruială, schimbat tablă cu granit”.

Tot viceprimarul ne-a răspuns și la întrebarea cu privire la firma care a contractat lucrările, însă într-un mod mai… original, spunând că acestea sunt realizate de o firmă din municipiul Vatra Dornei, dar a cărei nume nu și-l amintește pe moment: „Dani Serv, Deni Serv, ceva de genul ăsta”. Așa că am căutat pe firme.info, de unde aflăm că respectiva companie se numește SC Deni Serv Bucovina SRL și că are sediul pe strada Mălinilor, nr. 22. Înființată în anul 2016, compania are un număr mediu de doi angajați, o cifră de afaceri de 8.694 de lei și un profit net de 1.530 de lei, în primul an de activitate al firmei.

* aceste informații reprezintă date cu caracter public, fapt pentru care pot fi folosite într-un articol de presă. Acestea au fost preluate de pe firme.info, un site care, conform Legii 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, în conformitate cu articolul 5, alineatul 2, litera f, poate face publice informații preluate din rapoarte publice ale instituțiilor abilitate;

Viceprimarul Marius Rîpan mai adaugă, pe final de discuție telefonică: „Aceste lucrări se fac doar ca să arate centrul într-un fel. Pasajul nu va fi funcțional. Lucrările la pasaj vor fi cuprinse în acel proiect mare de care vă spuneam, de mobilitate urbană. Lucrările la gurile de pasaj și fântâna arteziană se fac ca să arate centrul un pic mai bine, să schimbăm fața centrului până, dacă dă Dumnezeu, prindem proiectul. Lucrările la fântâna arteziană ar trebui să fie gata în acest sfârșit de săptămână (14-15 iulie), să se închidă cu pavele”.

În loc de concluzie

O singură întrebare ar mai fi de pus celor din conducerea Primăriei Municipiului Vatra Dornei, și anume care ar fi explicațiile pentru lucrările demarate la jumătatea lunii iulie 2018, adică în plin sezon de vară. Bănuim că astfel de lucrări nu se puteau face în aprilie, atunci când orașul nu era tranzitat de turiști, pentru că atunci nu avea cine să observe că se mai muncește, că se mai face ceva la Dorna. Dar acum turiștii care, cumva, au nimerit să treacă prin acest colț de țară pot spune că Dorna n-a murit, că la Dorna se mai face ceva.

O fântână arteziană, veche de câțiva ani, care funcționa câte o săptămână din când în când, iar apoi era în paragină cu lunile, pe care s-a cheltuit fabuloasa sumă de 50.000 de euro (adică circa 233.000 de lei) pentru a fi „ridicată” în centrul „municipiului”, a ajuns să fie acoperită cu nisip, iar mai apoi cu pavele „pentru aspect”.

Gurile de intrare în pasajul de sub calea ferată vor fi și ele văruite tot pentru aspect, dar fără ca pasajul să fie dat în folosință. Sunt lucrări pe care se cheltuiesc bani pentru a se da senzația că la Dorna se mai face ceva, că orașul ăsta mai are vreo șansă, pentru a vedea oamenii „că se poate”.

Curând, în locul fântânii va fi ridicată o nouă terasă, pardon, un kitsch de terasă, iar oamenii vor traversa în continuare pe cele două treceri de pietoni de pe „centura de trafic greu” a urbei, oprind la fiecare câteva minute zeci de camioane și autovehicule de mare tonaj. Dorna rămâne orașul în care lucrurile se fac de ochii cetățenilor, Dorna rămâne orașul în care se mai face ceva doar „pentru aspect”.

Dorna rămâne, în continuare, orașul blocat între două bariere!

2 comentarii publicate:

  1. Bogdan spune:

    Deci 50.000 € ca să fie construită, apoi 60.000 de lei ca să o acoperi cu pietriș, de o firmă înființată recent cu scopul de a deturna banul public. Cu banii ăștia sunt sigur că s-ar fi putut face niște lucruri cu adevărat folositoare comunității. Pare a fi un caz numai bun pentru DNA, căci la Vatra Dornei se fură ca în codru. Incompetența și reavoința (trădare) din partea autorității locale și indiferența noastră sunt principalele motive pentru care orașul a devenit o ruină. Cât timp în administrația locală mințile luminate cu lanterna și hoții vor avea puterea de decizie, luați-vă gândul de la faptul că acest oraș va renaște vreodată. Este timpul pentru o revoluție!

  2. Gărgărița Roz spune:

    Chiar arăta urât groapa aia. Sper că proiectele primăriei dornene să depășească faza avortonilor și să prindă viață în următoarele 12 luni. În caz contrar, toate lucrurile bune vor fi astupate de o mare și maronie decepție și soarta orașului va fi jucată la poker de șmecherii politruci ai urbei.

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.