Știrile zilei de30 noiembrie 2021

Să fie acesta începutul sfârșitului pentru primarul Ilie Boncheș?

Cu doi ani înainte de alegerile locale din anul 2018 părerea începe să fie unanimă: Ilie Boncheș nu mai trebuie să câștige un nou mandat. Tineri, vârstnici, intelectuali, pensionari, șomeri, plus diaspora dorneană la unison, spun că acest om trebuie să plece acasă. Până și foștii primari, Constantin Huțanu sau Ioan Moraru, încep să se pronunțe în legătură cu starea orașului.

Constantin Huțanu dădea de înțeles încă de acum doi ani că Dorna trebuie să fie condusă de „un om educat”, iar Ioan Moraru, într-un interviu acordat pentru Orion TV, a declarat că Dorna este la fel cum a lăsat-o în anul 2012 și că nu se întrevede nicio viziune de dezvoltare a orașului. Acoliții lui Boncheș, puțini la număr, se bazează pe faptul că acesta ar mai putea câștiga un mandat doar dacă se menține actuala lege electorală, care prevede alegerea primarului dintr-un singur tur de scrutin.

„Cimitirele politice” sunt pline de politruci care se credeau imbatabili la un moment dat. Când puterea începe să îți întunece mintea, atunci Dumnezeu dă cu tine de pământ. O scurtă enumerare a unor lucruri vitale pentru oraș, dar pe care actualul primar nu numai că nu le-a rezolvat, dar a făcut ca ele să reprezinte un atac la siguranța cetățeanului sau la siguranța bugetului local.

Ratarea aducțiunii gazului metan

Ilie Boncheș și Gheorghe Flutur au îngropat pentru mulți ani de azi înainte posibilitatea de a aduce gazul metan la Dorna. Frustrările sunt maxime pentru dorneni, mai ales că am fost foarte aproape de a rezolva problema. Isprava cea mai gravă a celor doi e că au ratat „fereastra” de timp pe care au avut-o la dispoziție, dintre cele două procese, cel încheiat cu Arhiepiscopia Sucevei și cel recent, dintre Regia Națională a Pădurilor și aceeași Arhiepiscopie amintită mai sus. A fost timp suficient, însă Ilie Boncheș nu are anvergura unui primar capabil de a rezolva o astfel de problemă.

În campania din anul 2016, Flutur și Boncheș le promiteau dornenilor că vor aduce gazul în câteva luni. Marea problemă este că din cauza noului proces orice demers se suspendă până la încheierea litigiului, iar acesta ar putea dura ani de zile. Da, într-adevăr, suntem sub un blestem, acela al incompetenței, și tocmai de aceea Ilie Boncheș nu mai trebuie să iasă a treia oară primar, iar de Flutur nici să nu mai auzim. Și pentru a fi „politic corect”, de același tratament trebuie să se bucure și numitul Ioan Stan, senatorul PSD, om care este reprezentantul puterii centrale de la București.

Cei trei ar fi trebuit să lucreze împreună pentru dorneni, chiar dacă sunt din partide diferite, pentru rezolvarea problemei. Toți trebuie să plătească politic acum, iar sancțiunea o vor primi prin vot la alegerile următoare dacă vor îndrăzni să le mai ceară din nou dornenilor votul.

Dornenii mai au de plătit 6 milioane de euro pentru o himeră: gazul

Stelian Chiforescu, consilierul onorific al primarului, a anunțat în ultimul interviu de la Orion TV că trebuie să plătim anual, din bani de la bugetul local, câte un milion de euro, chiar dacă aducțiunea gazului a eșuat și chiar dacă nu avem nicio garanție că vom avea vreodată gaz.

De fapt, 7 milioane de euro, dacă îl adăugăm și pe cel pe care îl avem de plătit anul acesta, milion care a fost eșalonat pe următorii cinci ani. Acești bani reprezintă partea care ne revine din creditul angajat de Consiliul Județean pe vremea lui Gavril Mîrza, sub numele de „Utilități și mediu la standarde europene”. Ce ziceți, stimați cetățeni, de această veste? Vi se pare corect? Cu 7 milioane de euro aducem gazul metan de la Bistrița, însă cine să îl aducă? Ilie Boncheș?

Centrala termică este pe butuci

În ședința Consiliului Local din urmă cu două săptămâni, în care câțiva agenți economici și-au exprimat stupoarea față de scrisoarea prin care erau înștiințați că trebuie să își găsească o alternativă privind încălzirea pe perioada de iarnă, Boncheș, prin vorbele și prin comportamentului lui, ne-a demonstrat încă o dată că nu are ce căuta în fruntea orașului.

În afară de glumițe și ironii la adresa lui Roman Boca, purtătorul de cuvânt al grupului oamenilor de afaceri, dar și la adresa presei, un singur lucru a mai fost de remarcat: lipsa soluțiilor. Primarul a „dormit în papuci” timp de șase ani, ajungând să facă demersuri de abia în pragul colapsului centralei, deși fonduri pentru înlocuirea cazanelor există de mai bine de zece ani.

Din ce ne-a informat consilierul primarului, mai devreme de toamna anului 2019 nu vom avea cele două cazane montate, la care se adaugă și lucrările de înlocuire a rețelei de distribuție a agentului termic, cu toate că nu știm pe ce distanță.

Dacă primarul a preferat să trimită o scrisoare, cu o formulare mai mult decât neinspirată, în loc să îi cheme pe toți agenții economici la o discuție, încercând să facă apel la înțelegerea lor, sugerându-le să își găsească o sursă alternativă doar pentru acest sezon de iarnă, atunci ce așteptări putem avea că ar fi capabil să fie convingător pe la ministere, în fața unui președinte de Consiliu Județean, sau să convingă investitori străini să investească la Vatra Dornei?

Noțiunea de agrementare turistică este complet străină actualei echipe din primărie

Actuala echipă din fruntea orașului, în timp ce își alocă cea mai mare parte din timp centralei termice pe deșeuri din lemn, uită că are pe mână un oraș stațiune, iar prioritatea ar trebui să fie turismul. În timp ce primarul se ocupă doar de centrală, iar rezultatul se vede în cele spuse mai sus, agenții economici din Vatra Dornei fac sacrificii incredibile pentru a menține orașul în viață.

Noțiunea de agrementare turistică, atragerea unui alt segment de turiști, mai potenți financiar, este complet străină actualei echipe din primărie. Agenții economici își riscă investițiile în timp ce primăria bagă banii tuturor dornenilor în fumul centralei termice. Zeci de milioane de euro cheltuiți din incompetență. Gazul nu va veni nici în următorul deceniu, centrala s-a transformat într-o „bombă cu ceas”, setată de o grupare de iresponsabili.

22 comentarii publicate:

 1. Irina

  Salariile s-au mărit, pentru că asta era important! Dorna a rămas o ruină! Să le fie rușine! Păcat!

 2. Neli

  Nu știu ce să zic. Eu sunt plecată din țară de șase ani. Dar de câte ori vin acasă este la fel, nimic nu s-a schimbat. Este cam greu să pronunți cuvântul stațiune pentru că nu mai este ce a fost. Acum lasă de dorit.

 3. Mihai

  Nu am fost fan Boca niciodată, mai ales cu trecutul lui în PSD, dar ca și manager este bun rău! Ar merita o șansă la primărie!

 4. Cristian

  Dornenii sunt oameni harnici și gospodari. Probabil că nu este de-al dumneavoastră sau s-a corcit cu răhățeii din PSD. A se vedea averile de pe numele altora!

 5. Lili

  Apă-n piuă de pomană! Tot dumnealui va fi ales! Vor avea grijă de asta cei mai buni gospodari din urbe, fruntea Miriștei, unde chiar că este jale, în colonie. Și nu în ultimul rând, micii noștri baroni locali care ar vedea un inconvenient în revigorarea industriei dornene, că na, cine să mai muncească neplătit pe plantație?

 6. Haiducul

  Știu că aveți o rubrică „Primari de top”, dar văd că aveți și „Antiprimari de top”. Din partea mea cred că toți trei sunt pe același calapod fără nicio diferență, poate un mic plus pentru Huțanu. Gaz metan peste o sută de ani, că 24 de ani au trecut deja, agrement poate la „primarii de top”. Alte proiecte nu se văd. Vatra Dornei este exact ca vremea de afară, adică plouă! Să meargă tovarășii să vadă ce bază este la Prundul Bârgăului.

 7. Genoveva

  Domnule primar, noi avem încredere în dumneavoastră și suntem siguri că mai ieșiți o dată primar. Domnii care scriu aceste articole să ne spună ce au reușit alți primari dinaintea dumneavoastră! Eu sunt de părere că până acum ați realizat ceva și de aceea vă doresc să mai reușiți o perioadă! Noi vă susținem și vă rugăm să nu vă pierdeți curajul.

 8. Lili

  @Genoveva, mulțumim pentru susținerea din diaspora! Din vacanțele petrecute acasă nu știu dacă realizați gradul de decompensare a orașului, cândva Perla Bucovinei! Ne-au luat-o înainte Poiana Stampei, Dorna Candrenilor și mai pot enumera. Stați mai mult pe acasă! Amintiți-vă cum era parcul, cum era centrul orașului, cum era înainte! Acum avem ca obiectiv turistic rațele de la podul central și telescaunul. Mai avem și două muzee inactive prin acțiuni publice și doar la unul se fac întruniri de grup cu scopul perpetuării cusăturilor autentice. Deci? Hai să așteptăm să ne moară sentimentul de acasă.

 9. Lili

  @Genoveva, uitasem! Clădirea primăriei este într-un grad ridicat de degradare și nici ceasul nu merge. Așa este, nu vă pierdeți curajul.

 10. Neli

  @Lili, ai perfectă dreptate. Totul arată jalnic. Infrastructura orașului este la pământ.

 11. Liliana

  Eu nu am înțeles cum a câștigat mandatul. Dacă nu a făcut nimic înainte de ce a mai fost ales?

 12. Iahim

  Ilie Boncheș nu are nicio vină pentru că, vorba lui Ilie Moromete din celebra carte și celebrul film, de unde să vă dau eu mai mult dacă atâta este? Dornenii trebuie să îi „mulțumească” pentru situația orașului de astăzi domnului Stelică Chiforescu. Chifo, cum îi zic băieții, a făcut tot posibilul ca bietul orășel să moară încet și sigur. Este prea mult și nu merită nici amintit. Celor doi le trebuie aplicată celebra corecție din celebra carte și celebrul film, cu celebra expresie a lui Ilie Moromete în timp ce îi articula pe cei doi feciori: „Mai faci?”. Cine o va face o să vedem. Am înțeles că Dumnezeu are treabă prin zonă.

 13. David

  Cum vine asta? Parcă aveam cea mai bună echipă, cel mai bun consiliu, majoritatea în consiliu. Era vorba că toate proiectele vor trece fără probleme, iar lucrurile vor merge strună. Săracul nea Ilie, i se sparg toate oalele în cap acum pentru că el ține frâiele. Însă vina este a lor, nu doar a lui. Și puterea, dar și opoziția. Cei care strigă au și posibilitatea de a lua atitudine la propriu. Sunt exact la fel de vinovați ca și cei care ne conduc orașul. Pentru că tu, ca adversar politic, trebuie să propui soluții. Spre deosebire de cei care nu au de ales decât să stea și să privească. Singura lor opțiune rămâne critica. Însă trec anii și lucrurile se mișcă greu spre deloc. Orgolii multe sunt în orașul ăsta, abia reușim să ne urnim ca un bolnav pe moarte, iar moartea vine sigur. Turismul, care este singura noastră salvare, este la reanimare din cauza tratamentului politic primit. Dacă următorii „doctori” nu găsesc injecția de care are nevoie Vatra Dornei, va fi distrusă Perla Bucovinei definitiv. Și vom ajunge ca un orășel de pe Valea Jiului, o fantomă de oraș, cu doi sau trei turiști nostalgici, tinerei de 65 de ani plimbându-se pe faleză, care și-au luat țeapă din cauză că nu au avut acces la internet ca să vadă unde au de petrecut concediul. Vai de capul nostru!

 14. Anonim

  Centrul orașului este deplorabil, asfaltul deteriorat, florile sunt vai de capul lor și fântâna arteziană cu plăcile sparte și pe post de coș de gunoi. Păcat! Turiștii pleacă cu gust amar și nu cred că se mai întorc.

 15. Corina

  Sigur, să mai doarmă încă patru sau cinci ani. Cât o fi mandatul? Nu s-a săturat de două mandate ratate? Este cel mai puțin gospodar primar! Rușine pentru cum arată orașul.

 16. Dana

  @Lili, la unul dintre muzee se fac întruniri, iar la celălalt intră destul de mulți vizitatori pe an și nu este timp de visat la povești în jurul unui foc simbolic, dar asta nu interesează pe nimeni. Nu mai zic că nu știu câți oameni din Dorna s-ar băga la o întrunire cu profil mai științific, asta ar fi foarte interesant de văzut! În ultima vreme pe unii dorneni par să îi intereseze doar bârfele și se trezesc vorbind aiurea. Dar nici nu spun până la capăt ce anume vor, nu cooperează pentru ceva frumos sau util, doar critică.

 17. Doina

  Da, sunt mult orgolii care au împiedicat rezolvarea unor proiecte, rezultatele se văd. De ce este criticat domnul Boca? Care a făcut ceva pentru oraș! Rezultatul este sub ochii noștri! De ce nu a fost cooptat în consiliul primăriei? Când este vorba de proiecte toate partidele trebuie să conlucreze pentru binele orașului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.