Simpozion la Dorna Candrenilor: liceele agricole, huburi locale pentru dezvoltarea fermelor

scris de Redacţia
3 mai 2018
3 mai 2018, ora 12:14

Fundaţia World Vision România, în colaborare cu Liceul Tehnologic din Dorna Candrenilor, a organizat marţi, 24 aprilie 2018, o masă rotundă în cadrul programului naţional „Liceele agricole, hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii”.

Dezbaterea a avut ca scop promovarea parteneriatelor strategice dintre liceele cu profil agricol și fermele agricole sau agenţii economici astfel încât elevii să participe la stagii de practică relevante care să permită să acumuleze experiența necesară pentru a putea deveni profesioniști în domeniu.

La dezbatere au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Direcției Agricole Suceava, USAMV Cluj, autorităților locale și ai mediului de afaceri, precum Tiberiu Ştef, consilier personal al ministrului agriculturii, Cristian Cuciurean, inspector general, Silviu Bogdan Pricop, director.

Dar și prof. Vasile Cighi, Facultatea de Zootehnie, și conf. Păcurar Florin, Facultatea de Montanologie, USAMV Cluj, Dănuţ Candrea, primarul comunei Dorna Candrenilor, Vasile Cozan, primar al comunei Panaci şi preşedintele GAL Bazinul Dornelor, Ana-Maria Baciu, SC Măricuţ SRL Câmpulung Moldovenesc, Mariana Candrea, administrator Pensiunea Agroturistică Poiana și Lăcrămioara Donisă, Agriecotur SRL.

În deschidere, participanții au adus în discuție necesitatea schimbării percepției de a fi fermier și întărirea rolului liceului agricol în pregătirea viitorilor fermieri, precum și promovarea învăţământului agricol în şcoli, dar şi în organizaţiile profesionale care au contact cu agricultorii. De asemenea, s-a subliniat nevoia liceelor agricole de a încheia parteneriate de practică prin care viitorii fermieri să fie pregătiți la nivelul exigențelor europene.

Ana Maria Baciu, parteneră într-o afacere de familie care cuprinde pensiunea agroturistică Casa Baciu, o firmă de procesare de carne care aprovizionează pensiunile din Câmpulung Moldovenesc cu produse din carne, şi magazine de desfacere a produselor tradiționale bucovinene „La Baciu”, primește elevii liceului în stagii de practică şi are angajaţi dintre absolvenţii liceului. Dorește să continue parteneriatul cu liceul și susține dezvoltarea pensiunilor agroturistice din zonă încurajând elevii de la profilul agroturism să devină antreprenori.

Un alt partener tradiţional de practică al liceului este şi Pensiunea Agroturistică Poiana, o afacere de familie reprezentată de Mariana Candrea, care susţine că elevii de la agrotusim care fac practică la pensiune sunt interesaţi, receptivi şi responsabili pe toată perioada practicii. Este mulțumită de pregătirea profesională a elevilor, majoritatea angajaților fiind din rândul absolvenților acestui liceu.

Prof. dr. Vasile Cighi de la USAMV Cluj a subliniat faptul că: „studenții care au la bază liceul agricol au performanțe mai bune”. Universitatea este dispusă să asigure elevilor stagii de practică atât în laboratoare, cât și în stațiunea didactică a universității.

Reprezentanții autorităților locale susțin implementarea unei strategii pentru asocierea gospodăriilor în cooperative și pentru stimularea creșterii animalelor. În acest sens, profesorul Dan Pavel crede că: „cooperativa trebuie definită ca o identificare a unor probleme comune ce pot și trebuie rezolvate doar prin soluții comune și că este nevoie de o implicare a tuturor factorilor, MADR prin DADR, a școlilor și mai ales a liceelor agricole”.

În încheiere, participanții au propus înființarea la liceul din Dorna Candrenilor a unui centru de informare despre oportunitățile de finanțare pentru tineri, politici agricole, firme de consultanță pentru micii fermieri, liceul îndeplinind toate condițiile pentru a fi un catalizator de dezvoltare rurală, prin tradiția existentă, resursa umană și ferma didactică.

Programul „Liceele agricole, hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii” este derulat de Fundaţia World Vision România, împreună cu Junior Achievement România, Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă, filiala Cluj, Centrul pentru Educaţie Economică și Dezvoltare din România şi Centrul Român de Politici Europene, în parteneriat cu Romanian-American Foundation.

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.