Întâlnire de mărțișor: serbarea operei lui Ion Creangă la biblioteca municipală

scris de Paraschiva Abutnăriței
în Cultural
8 mart. 2018
8 mart. 2018, ora 10:40

Începutul lunii martie ne invită în fiecare an la o dublă sărbătoare: întâlnirea cu mărţişorul, acest gingaş semn al primăverii, şi cu opera hâtrului şi neuitatului humuleştean Ion Creangă. Îl evocăm pe marele povestitor în fiecare an pentru valoarea sa literară şi pentru bucuria pe care ne-o produce lectura operei sale, întotdeauna proaspătă şi savuroasă.

Cu toţii, mai mari şi mai mici, copii, părinţi şi bunici, ne-am întâlnit şi în acest an la Biblioteca Municipală „G. T. Kirileanu” din Vatra Dornei, gazdă primitoare şi organizatoare a manifestării dedicate lui Ion Creangă, alături de Şcoala Gimnazială Nr. 4 şi de filiala „Arboroasa” a Asociaţiei Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina”.

La început, talentaţii elevi din clasa a doua A, a învăţatoarei Viorica Afloarei, au oferit maturilor prezenţi frumoase mărţişoare care au produs bucurie şi pentru faptul că cei mici erau mai frumoşi ca darul oferit, purtând cu toţii splendide costume populare. Că să ne menţinem voia bună, în pofida gerului cu care natura ne-a copleşit în acest debut de martie, am reamintit câteva din sursele umorului în opera lui Creangă.

A urmat un moment mult aşteptat de către copii pentru că le-a oferit prilejul să demonstreze că au citit „Amintirile din copilărie”, poveştile şi povestirile atât de pline de farmec. Cu mult talent şi har pedagogic pe măsură, poeta Anica Facina i-a provocat pe elevi la un moment interactiv, adresându-le întrebări sub forma unor ghicitori inspirate din opera povestitorului.

Continuarea activităţii a aparţinut copiilor, toţi dovedindu-se foarte talentaţi şi dornici de a interpreta rolurile pregătite sub îndrumarea inspirată a învăţătoarei lor. Alexandra Vasiluţ a susţinut momentul poetic intitulat „Mărţişor pentru Ion Creangă”, Olivia Apetrei, Francesca Lutaniuc şi Darius Borgovan au interpretat poezia „La Humuleşti”, de Nicolae Nasta, iar N. Candrea, A. Bărbosu, Rebeca M. Carpea şi Ana Moroşan au recitat poemul „Ion Creangă”, de Traian Oancea.

Alex, Rebeca, Roxana, Rareş, Olivia, Teodora şi Sara Moroşan i-au provocat pe colegi să răspundă la alte ghicitori, compuse tot de Anica Facina. Ne-am întâlnit cu un Nică, hoţ de cireşe şi o Mărioară, mătuşa rea şi zgârcită, cărora le-au dat viaţă cu multă plăcere Andrei Cojocaru şi Amalia Florea. Vlad Vasiluţ a recitat „Pupăza din tei” şi toţi copiii au cântat cu entuziasm cupletul cunoscut.

Un fragment în versuri, inspirat din „La cireşe”, a fost interpretat de Răzvan Ţabrea şi Olivia Acujboaie. Foarte talentat, blond, cu o mină veselă, Răzvan a cucerit asistenţa. O altă dramatizare, după „Pupăza din tei”, micii actori fiind Diana Florescu, Sara Moroşan, Cristiana Macovei, Mihai Carpea şi Eduard Niculiţă, a fost apreciată cu ropote de aplauze.

Manifestarea a produs multă bucurie tuturor, cei mici având în plus prilejul să-şi întărească anumite norme de viaţă. Subliniem, în concluzie, cuvintele rostite de bibliotecarul coordonator, Nicoleta Todaşcă: „Ion Creangă este un reprezentant perfect al sufletului românesc. În Creangă trăiesc obiceiurile, limba, poezia, morala, cu foarte mici excepţii opera lui este un hohot de râs, râsul tonic al ţăranului cu concepţie optimistă de viaţă”.

Fotografii de Simona Iftimuț

1 comentariu publicat:

  1. Alivanca cu finetti spune:

    Felicitări tuturor celor implicați în această frumoasă manifestare!

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.