De mărțișor, lumină și culoare: expoziția de pictură a artistei Silvia Dorneanu

scris de Paraschiva Abutnăriței
în Cultural
7 mart. 2018
7 mart. 2018, ora 17:35

Iubitorii de frumos din Vatra Dornei au primit în dar, de întâi martie, un mărţişor inedit, și anume expoziţia de pictură a artistei Silvia Dorneanu, un eveniment aşteptat de multă vreme. Pictoriţa este absolventă a Facultăţii de Filologie şi a Şcolii de Artă din Iaşi, a avut expoziţii personale la Centrul de Afaceri Româno-Francez din Cluj, la Sala Mică „Dalles” din Bucureşti, la Galeriile de Artă din Iaşi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Casa de Cultură din Câmpulung, Muzeul din Gura Humorului şi la Vatra Dornei.

S-a regăsit în expoziţii de grup la Vatra Dornei, Paşcani, Iaşi, Suceava, la Strasbourg, Franţa, iar lucrări ale sale se regăsesc în colecţii particulare din Anglia, Austria, Franţa, Italia, Germania, Polonia, Ungaria, Canada. Este membru colaborator al Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Cluj Napoca şi membru fondator al Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor, organizator al evenimentului, alături de Primăria Vatra Dornei, prin Casa de Cultură „Platon Pardău”.

Directoarea instituţiei gazdă, Violeta Codorean, a subliniat, în deschiderea evenimentului, frumuseţea „mărţişorului” oferit de artistă şi a prezentat aspecte din activitatea Silviei Dorneanu. Curatorul expoziţiei, prof. Victoria Ostaficiuc, şi-a exprimat bucuria de a constata că asemenea manifestări culturale atrag un public numeros, interesat de exprimarea frumosului, în diverse forme.

Apreciază multitudinea lucrărilor de pe simeze, care ilustrează flori, peisaje, natură moartă. Predomină impresia de tristeţe şi singurătate, culoarea de bază este galbenul, însă nu unul strălucitor. Timpul prezent în lucrări este unul incert, un apus galben, foarte greu de obţinut. În lucrările cu flori, dominantă este floarea-soarelui, văzută şi aceasta spre apus.

Sunt deosebit de bine realizate peisajele cu mesteceni, iar naturile moarte ne amintesc de pictura flamandă. Toate picturile mi-au vorbit, expoziţia se încheie fericit, cu tablouri cu maci roşii, exprimând bucuria primăverii şi a vieţii, a spus, printre altele, prof. Ostaficiuc.

Pictorul David Croitor a subliniat faptul că pictura şi scrisul sunt preocupări intrinseci ale celor chemaţi să se exprime astfel: „Pictorul vede ce nu văd alţii şi exprimă aceasta prin culoare. Imaginile arată inefabilul, spun ce nu pot spune uneori cuvintele. În tablouri vedem omul, el este ceea ce face şi ceea ce spune. Starea dominantă care se desprinde din picturile Silviei Dorneanu este melancolia”.

Am subscris la această opinie cu bucuria de a o revedea pe Silvia Dorneanu cu lucrări pe simeze şi, pentru că ne găseam în debutul lunii mărţişorului, am adresat mulţumiri colectivului care s-a străduit să ofere aceste simboluri participanţilor la spectacolul din cadrul Festivalului Mărţişorului, organizat pe 4 martie de către Societatea pentru Cultura Română „Mihai Eminescu” din Cernăuţi.

„O aşteptăm de ceva ani pe pictoriţa Silvia Dorneanu şi iată că a revenit cu lucrări superbe care demonstrează că arta te cheamă şi nu te poţi opri”, a spus, printre altele, pictoriţa Rodica Buşcu, vicepreşedinte al ASATD. Prof. Jenica Romanică a vorbit despre activitatea Silviei Dorneanu ca profesoară la Liceul Teoretic „Ion Luca”, unde a organizat un cerc de pictură şi alte activităţi deosebite cu elevii.

„Expoziţia de faţă încântă prin culoare şi ne-a creat bucurie”, a spus prof. Romanică. Încântare şi bucurie sunt şi stările create de lucrările din expoziţie şi pentru Aldona Patraş, care a adresat felicitări pictoriţei şi a semnalat şi alte activităţi care se desfăşoară în prezent. Silvia Dorneanu a mulţumit tuturor celor care o susţin în demersul său artistic, a mărturisit că melancolia îi produce o stare creativă, iar aprecierile rostite îi dau puterea să continue.

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.