Astăzi2 octombrie 2020

Parteneriat al Școlii Nr. 4 din Vatra Dornei cu Colegiul „Marmara” din Istanbul

„Toți egali, toți diferiți” este deviza Consiliului Europei regăsită în forme interculturale în cadrul parteneriatului bilateral dintre România și Turcia realizat între Școala Gimnazială Nr. 4 din Vatra Dornei și Colegiul „Marmara” din Istanbul cu scopul de a îmbunătăți competențele de comunicare în limbi străine promovând interculturalitatea, toleranța și valorile naționale prin activități extrașcolare și extracurriculare cuprinse în Calendarul Activităților Educative al IȘJ Suceava.

O primă etapă a proiectului s-a desfășurat în perioada 12-19 februarie 2018, la Marmara Koleji Istanbul, cu participarea a 16 elevi dorneni, coordonați de prof. Adriana Boancheș și directoarea Ancuța Voivod. Proiectul se adaugă parteneriatelor interculturale incluse în oferta educațională a școlii de promovare a istoriei și culturii naționale, a tradițiilor și obiceiurilor țărilor partenere prin intermediul activităților cultural artistice în vederea consolidării competențelor lingvistice în limbi străine: limba germană și limba engleză.

Alături de colegii de vârste apropiate (12-15 ani) elevii au participat la activități de intercunoaștere prin intermediul vizitelor pregătitoare ale parteneriatului, a corespondenței dintre aceștia, desfășurându-se activitățile comune de limba germană și limba engleză, spectacole interculturale susținute de elevii ambelor țări, activități sportive și de recreere, precum și activități cultural artistice, într-un spațiu generos, plin de istorie.

Gazdele noastre, prof. Neșe Sarișin și prof. Zafer Kizilcin, au contribuit la îmbunătățirea competențelor sociale și civice, elevii români și turci locuind împreună, în familii, pe toată durata parteneriatului, luând contact cu obiceiuri și tradiții din ambele culturi, având prilejul să valorizeze diversitatea și respectul faţă de celălalt, deschiderea și comunicarea, depăşind prejudecăţi, exersând toleranța și armonia.

„A fost o lecție veritabilă de interculturalitate, diversitate și cunoaștere reciprocă necesară copiilor și adulților în egală măsură. Parteneriatul „Prietenie fără frontiere” a fost totodată și o lecție reală de istorie despre Istanbul, o metropolă cu o populație mai mare decât cea a 131 de țări, peste 20.000.000, o metropolă a toleranței religioase (Hagia Sofia, Sfânta Înțelepciune) ce a rezistat incendiilor, cutremurelor, imperiilor și disputelor vremurilor. O metropolă a îngemănării mărilor, Marea Marmara și Marea Neagră, un oraș viu ce pulsează istorie (Palatul Topkapî, fostă reședință a sultanilor otomani timp de aproximativ 400 de ani) și infrastructură modernă (Podul peste Bosfor ce leagă cele două continente; tunelul rutier pe sub Bosfor)”.

„Lucrarea comună realizată de elevii și profesorii din Vatra Dornei este un dar românesc făcut prietenilor din „Marmara Koleji” și a adunat în culori vii și elemente culturale românești ale zonei din care venim”, a spus prof. Adriana Boancheș, coordonator.

Dincolo de candoarea prieteniilor pecetluite cu promisiuni și lacrimi de neuitare, de savoarea baclavalei turcești sau a ceaiului prezent la orice întrunire, parteneriatul a adus împreună două culturi și civilizații ce-și păstrează identitatea și rezonează prin interculturalitate, tradiții și valori culturale. Etapa următoare a parteneriatului se va desfășura în luna aprilie la Vatra Dornei, beneficiind de suportul familiilor elevilor dorneni, a comunității și de sprijinul inspectoratului școlar în organizarea activităților.

Echipa de proiect: prof. Boancheș Adriana, prof. Moroșan Doina, prof. Jucan Liuța, bibliotecar Magherca Maria, director Voivod Ancuța, inspector școlar Tatiana Vîntur. Felicitări elevilor și familiilor acestora implicați în proiectul bilateral, proiect în care limba germană și limba engleză au fost liantul dintre cei care au dat consistență timpului petrecut împreună în acceptare, toleranță, comunicare și prietenie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.