Amenzi de 16.000 de lei aplicate pentru transporturi ilegale de material lemnos

scris de Ciprian Pardău
5 feb. 2018
5 feb. 2018, ora 11:16

Peste 60 de metri cubi de material lemnos și un ansamblu de vehicule confiscate de polițiști în cadrul unei acțiuni de prevenire și combatere a delictelor silvice. Prevenirea infracţiunilor la regimul silvic constituie o prioritate pentru poliţiştii suceveni, periodic fiind organizate acţiuni de control în teren, atât în fondul forestier, la societăţile de prelucrare, dar şi pe drumurile publice și pe rutele de transport a materialului lemnos.

Pe 2 ianuarie 2018, în jurul orelor 05:00, în cadrul planului comun de acţiune „Scutul Pădurii 2018”, polițişti din cadrul IPJ Suceava, Serviciul de Ordine Publică, Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, în cooperare cu lucrători ai Gărzii Forestiere Suceava, au oprit pentru control pe DN 176, pe raza comunei Vama, un ansamblu de vehicule cu semiremorcă încărcat cu material lemnos.

În urma verificărilor, echipa de control a constatat că ansamblul rutier era condus de un bărbat de 58 de ani din comuna Vama şi transporta material lemnos și cherestea de răşinoase pentru care nu poseda aviz de însoţire, motiv pentru care transportul a fost condus la sediul depozitului de material lemnos Dragoşa din cadrul Ocolului Silvic Vama pentru inventariere şi dispunerea măsurilor legale.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a şoferului cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 19, alin. 1, lit. b din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 50,12 metri cubi de cherestea de răşinoase în valoare de 30.000 lei, ce a fost predată în custodie Ocolului Silvic Vama şi confiscarea ansamblului rutier în valoare de aproximativ 30.000 euro.

De asemenea, şoferul a fost sanctionat şi pentru încălcarea prevederilor art. 10, alin. 1 din OUG 195/2002 reţinâdu-se certificatul de înmatriculare al semiremorcii pentru lipsă de ITP. Tot în cadrul acţiunii, în jurul orei 06:30, pe aceeaşi arteră rutieră, pe raza localităţii Vama, a fost depistat un angajat al unei societăţi comerciale din comuna Moldoviţa în timp ce transporta, cu un ansamblu rutier, cantitatea de 41,41 metri cubi de lemn rotund de răşinoase cu avizele de însoţire emise în data de 02.02.2018.

Întrucât, în urma analizării încărcăturii, specialiştii silvici au constatat neconcordanţe între datele înscrise în avizele de însoţire şi metarialul lemnos transportat din punct de vedere al diametrelor pieselor de lemn, ansamblul rutier a fost condus la sediul depozitului Dragoşa al Ocolului Silvic Vama în vederea inventarierii întregii cantităţii.

În urma inventarierii a rezultat un volum de 11,95 metri cubi de lemn rotund de răşinoase transportat în plus faţă de cantitatea avizată. În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a societăţii cu amendă în cuantum de 6.000 lei, pentru încălcarea prevederilor art. 19, alin. 2, lit. C din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 11,95 metri cubi de lemn rotund de răşinoase în valoare de 3.000 lei, caree a fost predată în custodie Ocolului Silvic Vama.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul logistic oferit de Ocolul Silvic Vama, care a pus la dispoziţie personal tehnic, utilaje de descărcare a materialului lemnos şi loc de păstrare în custodie. Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.