Sănieri din Vatra Dornei au reprezentat România la Cupa Mondială de Sanie

scris de Stelian Borhan
în Sport
19 ian. 2018
19 ian. 2018, ora 13:16

Din cauza condiţiilor meteorologice nefaste din capitala Rusiei, Federaţia Internaţională de Sanie (FIL) a mutat etapa a treia a Cupei Mondiale la sanie pe pistă naturală, programată la Moscova, la Moos Passeier, Sudtirol, în Italia. Competiţia destinată seniorilor desfăşurată în perioada 11-14 ianuarie 2018, a aliniat la start 38 de băieţi, 21 de fete şi 11 dublouri reprezentând 18 naţiuni.

Printre ei s-au numărat şi componenţii lotului naţional de sanie pe pistă naturală a României, format din sportivi legitimaţi la Clubul Sporturilor de Iarnă (CSI) Vatra Dornei, pregătiţi de antrenorul prof. Octavian Pungovschi, secondat de sanierul Ciprian Codruţ Tăzlăoanu. În competiţia destinată băieţilor din ţara noastră au concurat Ciprian Codruţ Tăzlăoanu şi Adrian Filimon, iar la feminin România a fost reprezentată de Anişoara Hutopilă.

Duminică după–amiază, în competiţia masculină, cu numărul 1 în concurs, Adrian Filimon a avut un start foarte bun în ambele manşe, dar viteza de coborâre a scăzut spre mijlocul pistei, sportivul de la CSI Vatra Dornei ocupând poziţia a 26-a. Ciprian Codruţ Tăzlăoanu a avut un parcurs excelent până la primul timp intermediar, dar care nu a fost fructificat în ultima parte a cursei, clasându-se pe poziţia a 23-a în ierarhia mondială.

Competiţia a fost câştigată de italianul Alex Gruber, urmat de austriacul Thomas Kammerlander, cel mai titrat sanier şi favoritul întrecerii, Patrick Pigneter ocupând poziţia a treia. O revenire mult aşteaptată a fost cea a Anişoarei Hutopilă. Clujeanca, legitimată la CSI Vatra Dornei, a plecat în prima cursă din sezonul 2017–2018 cu numărul 2 de concurs şi a reuşit să ocupe în clasamentul general poziţia a 14-a, un loc foarte bun ţinând cont că Anişoara nu s-a antrenat pe gheaţă în acest sezon, obligaţiile de serviciu ţinând-o departe de lotul naţional până la competiţia de la Passeier.

Şi după această competiţe Anişoara este nevoită să se reîntoarcă la muncă, luni pornind spre România. Pe primul loc s-a clasat italianca Evelin Lanthaler care a reuşit să o devanseze pe rusoaica Ekaterina Lavrentyeva cu o secundă, locul al treilea fiind ocupat tot de o italiancă, Greta Pinggera.

De pe poziţia a 11-a în antrenamentele oficiale, dubloul Ciprian Codruţ Tăzlăoanu şi Adrian Filimon nu a prins mult doritul loc pe linia de start în competiţia de dublu (din cele nouă echipaje care au trecut linia de sosire a ambelor manşe, primele cinci locuri au fost împărţite de Italia şi Rusia), pe prima poziţie a podiumului de premiere situându-se dubloul italian Patrick Pigneter și Florian Clara.

Etapa a IV-a a Cupei Mondiale va avea loc în perioada 19–21 ianuarie 2018 în staţiunea austriacă St. Sebastian.

Dorin Velicu de la CSI Vatra Dornei, cel mai bun skeletonist al României

Comportare foarte bună au avut şi skeletoniştii români în competiţiile organizate de Federaţia Internaţională de Bob şi Skeleton. Pe 12 şi 13 ianaurie 2018, la Altenberg, sub egida Federaţiei Internaţionale de Bob şi Skeleton, s-au desfăşurat două etape ale Cupei Intercontinentale la skeleton. Reprezentantul României, sportivul legitimat la CSI Vatra Dornei, Dorin Velicu, s-a clasat, în competiţia de pe 12 ianaurie, în prima jumătate a clsamentului, ocupând locul al 13-lea, primele trei poziţii aparţinând nemţilor Felix Keisinger, Michael Zachrau şi Freiherr von Schleinitz Kilian.

A doua zi, pe 13 ianaurie, Dorin Velicu a ocupat locul al 9-lea, primele trei locuri revenind aceloraşi reprezentanţi ai Germaniei, dar într-o altă ordine. Prin aceste două rezultate, Dorin Velciu şi-a netezit drumul spre a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice care vor avea loc în perioada 9-25 februarie 2018 la Pyeongchang, în Coreea de Sud.

Tot pe 12 ianuarie 2018, în Cupa Mondială de Skeleton, BMW IBSF World Cup, organizată de Federaţia Internaţională de Bob şi Skeleton în staţiunea eleveţiană St. Moritz, reprezentanta CSI Vatra Dornei, Maria Marinela Mazilu, a ocupat poziţia a 27-a, pe primele trei poziţii clasându-se austriaca Janine Flock, nemţoaica Tina Hermann şi canadianca Elisabeth Vathje, punctele obţinute fiind teoretic insuficiente pentru calificarea la Jocurilor Olimpice din Coreea de Sud.

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.