INTERVIU. Primarul Viluț Mezdrea, despre proiectele comunei Poiana Stampei

– Care sunt proiectele în derulare, ce proiecte aţi depus în 2017, şi care sunt cele pe care le aveţi în perspectivă?

– La finalul anului 2016 vorbeam de un număr destul de mare de proiecte, dintre care amintim reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi construirea staţiei de tratare a apei în comună, construirea unui pod din beton peste râul Dorna în zona Alexeni, extinderea reţelei electrice în satul Alexeni şi în satul Dornişoara, finalizarea lucrărilor la baza sportivă, dotarea şcolii din comună cu mobilier nou şi aparatură de ultimă generaţie, modernizarea iluminatului public pe o distanţă de 16 kilometri (cu lămpi cu LED pentru un consum mai mic) precum şi modernizarea drumurilor comunale din Poiana Stampei.

Toate aceste proiecte au fost puse în mişcare în anul 2017, unele le-am dus la bun final şi altele se vor întinde şi pe parcursul anului 2018. Unele dintre ele sunt în stadiul de proiectare şi achiziţie publică.

– Și care sunt acele proiecte depuse pentru primirea de finanţare din partea Uniunii Europene?

– Pe fonduri europene avem proiecte depuse pentru modernizarea drumurilor comunale din Poiana Stampei, depus la AFIR, declarat eligibil cu un punctaj de 52 de puncte, dar care se află încă în aşteptare. Pe la mijlocul anului 2018 ne aşteptăm la un răspuns cu privire la acest proiect, iar eu sper că ni se va aloca un buget de un milion de euro pentru continuarea modernizării drumurilor comunale.

În ceea ce priveşte Grupul de Acţiune Locală, GAL Bazinul Dornelor, avem un proiect depus, foarte important, cu privire la un centru medical localizat în comună. Dorim să construim un cabinet modern pentru medicina de familie. Clădirea va pune la dispoziţie un cabinet stomatologic, o farmacie, dar şi un cabinet veterinar. La mansardă se vor construi două apartamente pentru specialiştii care vor veni la Poiana Stampei. Vrem să le oferim toate condiţiile, pentru a le da un motiv în plus să activeze în comuna noastră.

Va fi o construcţie nouă, pe care o vom porni de la zero pe amplasamentul fostului Dispensar Uman, faţă în faţă cu biserica. Sperăm la fonduri europene prin GAL, iar de la bugetul local va fi alocată o parte din suma investiţiei. Totalul costurilor se ridică la suma de 450.000 de euro. În acelaşi timp, avem semnat contractul pentru construirea Grădiniţei cu Program Prelungit pe amplasamentul fostei primării.

Acea clădire a fost demolată şi suntem în procedură de achiziţie. În primăvara lui 2018 sperăm să demarăm lucrările, iar peste doi ani să putem face recepţia acestui obiectiv. Multă lume îşi duce copiii la Vatra Dornei, iar noi ne dorim să construim această Grădiniţă cu Program Prelungit pentru a-i scuti pe oameni de un drum dus-întors până la Dorna şi pentru a le economisi banii şi timpul.

– Sala sporturilor şi piscina din comună sunt două obiective frecventate de turiştii care poposesc în Poiana Stampei.

– Da, aşa este! Acest proiect este unul cu care mă mândresc şi pe care îl găsesc a fi foarte util pentru un număr mare de persoane. Sunt o mulţime de echipe de fotbal şi practicanţi de diverse sporturi care vin la noi şi se antrenează. Turiştii care se cazează la pensiunile din zonă doresc să aibă pe lista de beneficii şi această sală de sport, dar şi piscina, fapt pentru care avem încheiate destul de multe parteneriate cu aceste unităţi de cazare din localitate pentru ca turiştii să se bucure de toate condiţiile.

Este un plus pentru toţi aceşti oameni care vin în comuna noastră. În curând dorim să testăm sursele de apă de care dispunem, pentru că s-a dovedit că acestea sunt puternic mineralizate, şi ne gândim să creăm un loc pentru băi de tratare a diverselor afecţiuni, aşa cum existau pe timpuri la Vatra Dornei, iar această idee s-ar putea să se concretizeze şi să reprezinte un mare câştig pentru noi.

– Care este povestea cu vechiul ICIL din localitate şi ce plănuiţi să construiţi pe acel amplasament?

– Am reuşit să îi convingem pe cei de la Dorna Lactate să ne vândă acel imobil şi terenul de 5.000 de metri pătraţi, asta după ce ani de zile ne-am rugat de ei să facă ceva cu acea clădire. să construiască o fabrică de caşcaval pe fonduri europene şi să revitalizeze astfel o ramură a industriei din zonă. Nu a fost o achiziţie chiar ieftină, dar mă bucur că acum le avem demolate şi că nu mai vedem o ruină în centrul comunei.

Am igienizat tot terenul şi acum putem spune că avem o localitate mai curată şi un teren pe care ne dorim să construim locuinţe ANL pentru tinerii din zonă. Sunt în jur de 60-70 de cereri de la tineri pentru loturi de teren pentru construirea de case. Sperăm să construim o clădire cu mai multe loturi locative şi care va avea o arhitectură mai prietenoasă cu zona! Nu vă gândiţi că vom construi un bloc ca la oraş!

Curând mă voi deplasa din nou la Bucureşti pentru a vedea în ce stadiu se află acest proiect şi pentru a reveni cu informaţii de actualitate legate de acest obiectiv.

– O altă realizare a primăriei şi consiliului local este şi trecerea drumului forestier care leagă Poiana Stampei de Dornişoara de la Direcţia Silvică la primărie.

– Da, aşa este! Și acest proiect este considerat de mine a fi o mare realizare pentru comună. După cinci ani de zile am reuşit să trecem drumul care leagă comuna Poiana Stampei de satul Dornişoara din administraţia Direcţiei Silvice în administraţia Primăriei Poiana Stampei. Mulţi spuneau şi se întrebau de ce nu facem nimic cu acel drum, care se prezintă în condiţii deplorabile, însă puţini ştiau ce însemna să comitem o infracţiune dacă am fi intervenit şi am fi modernizat această cale de acces către Dornişoara!

Însă acum îl avem în administrare, l-am clasificat ca drum comunal şi nu drum forestier şi sperăm să obţinem finanţare pentru a-l betona sau asfalta şi a rezolva o problemă destul de mare a zonei. Dacă nu, din bugetul local vom aloca fonduri şi anual vom moderniza câte doi kilometri şi tot vom face ceva!

– Dincolo de toate aceste proiecte nici biserica nu pare să mai aibă mult până va fi sfinţită. Care sunt noutăţile de pe şantier?

– Construcţia bisericii din Poiana Stampei se află pe drumul cel bun! În momentul de faţă ne aflăm în procedură de licitaţie pentru pictura în frescă la etaj şi la demisol. Viceprimarul Vlăduţ Popescu monitorizează întregul proiect şi din ultimele informaţii am înţeles că s-a discutat cu o doamnă pictor de la Suceava care a pus problema aşa cum trebuie şi pot spune că mi-aş dori ca dumneaei să câştige licitaţia. Însă asta rămâne de văzut pentru că nu ţine doar de noi.

Biserica din centrul comunei este ca o catedrală pentru noi şi ar fi păcat să nu avem şi o pictură în frescă de excepţie. Vreau să arate bine, să fie o mândrie pentru comunitate această biserică şi să ne bucurăm când îi trecem pragul, fie că e vorba de momente mai mult sau mai puţin plăcute. Pentru noi este un obiectiv important deoarece credinţa ne leagă şi ţine comunitatea închegată, iar pentru asta am alocat o bună parte din buget pentru ca lucrările să meargă înainte!

– Cum s-a reuşit obţinerea titlului de staţiune turistică de interes local?

– De curând am depus această documentaţie la Guvern şi cât de repede ne vom bucura de această titulatură pentru Poiana Stampei. Este un lucru foarte bun pentru această zonă, pentru că reprezentăm şi poarta de intrare în Bucovina. E mai mult decât o chestiune de „etichetă”, deoarece având acest statut, vom putea primi mai uşor finanţări pentru proiectele viitoare pe care le vom depune şi implementa.

Piatra Fântânele a devenit staţiune de interes local cu castelul Dracula, mănăstirea de acolo şi alte obiective pe care le au. Cei de la Colibiţa şi Prundul Bârgăului la fel, având lacul ca principal obiectiv. Iar acum urmăm noi. Aşadar în jurul Pasului Tihuţa se dezvoltă un tot unitar axat pe turism, care va aduce proiecte noi, importante şi o dezvoltare pe termen lung. Iar apropo de asta, aici va fi inclusă şi zona Dornişoara.

Ne dorim să creăm acolo o mini-staţiune, cu drumuri de acces din Poiana Stampei şi, de ce nu, dinspre Pasul Tihuţa, iar mai apoi construirea unei pârtii de schi pe unul dintre versanţi.

– Am scris cândva un articol despre o mocăniţă până la Dornişoara. Aţi luat în calcul un asemenea proiect?

– Calea ferată care vine de la Floreni şi ajunge până la Dornişoara stă de ani de zile în paragină. Am făcut multe demersuri către Ministerul Turismului şi Ministerul Transportului să se facă ceva pentru că o vedem cum se deteriorează. Pe lângă faptul că blochează traficul pe DN 17 cu trecerea la nivel cu calea ferată, în momentul de faţă nu are nici o întrebuinţare.

Cum ar fi să reuşim să luăm această cale ferată şi să o transformăm în linie de mocăniţă? Am da un alt curs zonei, o altă valoare. Încercăm să o transferăm sub administrarea noastră şi apoi, cine ştie, să dezvoltăm această idee cu mocăniţa. Discutam la un moment dat cu un elveţian care deţine o locomotivă pe abur şi care ar fi dorit să vină aici ca să dezvolte o afacere, însă cu condiţia să beneficieze de tot ce are nevoie.

– V-am văzut extrem de încântat de festivalul din Pasul Tihuţa.

– De câţiva ani s-a promovat Festivalul Usturoiului şi anul acesta chiar s-a bucurat de o audienţă mare! Iată că şi acest lucru este un plus pentru acest tot unitar de care vorbeam, şi iată că avem ce oferi turiştilor la nivel de întreg Pasul Tihuţa şi comunităţile din jur. În curând sper şi îmi doresc ca şi comuna Coşna să devină staţiune turistică de interes local.

Chiar dacă nu a fost mediatizat şi s-a păstrat mai discret, primarul de acolo a dezvoltat infrastructura, au Cămin Cultural nou, primărie şi şcoală modernizate, o biserică îngrijită, beneficiind totodată de un mare plus cu Festivalul Fructelor de Pădure, toate produsele fiind făcute de localnici şi care fac ca numele de Coşna să fie cunoscut de tot mai mulţi. Și comuna Dorna Candrenilor se dezvoltă extrem de rapid, iar astfel am fi trei comune care se dezvoltă şi creează, iată, o regiune turistică, o regiune mai curată şi mai îngrijită.

Un interviu realizat de Mihai CIOATĂ și editat de Ciprian PARDĂU

2 comentarii publicate:

  1. Mirel

    Bravo, Viluț! De aici, de la București, afirm că ești cel mai bun primar din zonă! Nu uita, canalizarea este esențială pentru un trai civilizat și demn de secolul al XXI-lea. Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *