Știrile zilei de30 noiembrie 2021

UPDATE. Trei salvamontiști dorneni au fost surprinși de o avalanșă în Călimani. Două persoane găsite, una moartă

ACTUALIZARE ORA 18:21, 4 DECEMBRIE EXCLUSIV! Interviu cu Ionuț Pascu, de la Salvamont Neamț, despre avalanșa din munții Călimani

ACTUALIZARE ORA 20.15, 3 DECEMBRIE EXCLUSIV! Interviu emoționant cu primii salvamontiști care au intervenit după anunțarea avalanșei din munții Călimani

ACTUALIZARE ORA 20:00, 2 DECEMBRIE VIDEO. Lumânări aprinse pentru cei doi salvamontiști decedați în avalanșa din Călimani

ACTUALIZARE ORA 14:40, 2 DECEMBRIE Conform Digi24, din cauza condițiilor meteo și a pericolului mare de avalanșe în zona în care cei trei au fost surprinși de mișcarea de zăpadă, orice operațiuni de căutare au fost sistate pe o perioadă de circa trei zile. Șansele ca ultima persoană din grup, încă de negăsit, nu a fost localizată, iar șansele ca aceasta să fie încă în viață sunt foarte mici.

În jur de 100 de persoane au demarat acțiuni de căutare azi noapte pentru localizarea lui Liviu Sorin Pandelea, însă fără succes. Surse din cadrul conducerii Parcului Național Călimani arată că locul în care cei trei au fost surprinși de avalanșă este, de fapt, un traseu turistic închis de mult timp, iar salvamontiștii nu aveau niciun motiv să se afle acolo.

Liviu Sorin Pandelea este dat dispărut de aproximativ 22 de ore.

ACTUALIZARE ORA 13:08, 2 DECEMBRIE „Este groaznic ce s-a întâmplat! Joi seară am vorbit cu Sorin la telefon. Trebuia să ne întâlnim vineri seară, după întoarcerea din Călimani, să vadă niște kit-uri de avalanșă. Cu Nathy am vorbit tot joi. Aștepta cu nerăbdare ziua de vineri pentru a intra în posesia rucsacului de avalanșă ABS pe care i l-am adus. Amândoi erau nerăbdători să participe la training-ul de offpiste, de avalanșă programat săptămâna viitoare, în colaborare cu Salvamont, pe 9-10 decembrie”, afirmă Petru Grigoraș de la Școala de Schi Euroski.

ACTUALIZARE ORA 10:48, 2 DECEMBRIE Petrică Ariciuc, șeful Serviciului de Salvamont Vatra Dornei, a declarat pentru Monitorul de Dorna: „În zona în care s-a produs avalanșa stratul de zăpadă este foarte mare, măsoară undeva la 4 metri. Am sistat operațiunea de căutare azi-noapte din cauza pericolului de producere a unei noi avalanșe”.

ACTUALIZARE ORA 09:05, 2 DECEMBRIE Așa arătau și se desfășurau operațiunile de căutare de azi-noapte de pe munții Călimani înainte de a fi sistate în jurul orelor 01:30 din cauza condițiilor meteo și a pericolului de producere a unei noi avalanșe. Un material video preluat de pe Obiectiv de Suceava.

ACTUALIZARE ORA 05:17, 2 DECEMBRIE Căutările celui de-al treilea salvamontist, Liviu Sorin Pandelea, în vârstă de 40 de ani, a fost căutat de salvatori până în jurul orelor 01:30, însă nu a fost găsit. Operațiunile de căutare au fost sistate din cauza viscolului și a riscului unei noi avalanșe. Căutările urmează să se reia de dimineață.

ACTUALIZARE ORA 00:14, 2 DECEMBRIE „Este o concentraţie mare de forţă, vorbim despre salvamontişti din mai multe zone care s-au deplasat acolo, jandarmi montani, vânători de munte, personal de la pompierii de la ISU Suceava. Sunt peste 80 de persoane acolo, iar, din păcate, şansele să găsim colegul sunt foarte mici”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat pentru Digi24.

ACTUALIZARE ORA 23:45 Au apărut primele imagini din mijlocul căutărilor din munții Călimani. Și la această oră se caută cea de-a treia persoană, Liviu Sorin Pandelea, în vârstă de 40 de ani, dat dispărut de autorități de mai bine de șapte ore. Imagini publicate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

ACTUALIZARE ORA 23:12 Au trecut mai bine de șase ore de când Liviu Sorin Pandelea, ultima persoană din grupul celor trei salvamontiști surprinși de o avalanșă în munții Călimani, este dat dispărut de către autorități. Echipe mixte de salvatori efectuează căutări încă de la orele 17:30.

ACTUALIZARE ORA 21:31 Salvatorii au constatat decesul femeii după ce au efectuat, preț de 60 de minute, manevre de resuscitare, conform informațiilor primite de la fața locului. Cea de-a treia persoană este în continuare căutată de echipele prezente în Călimani. Liviu Sorin Pandelea este dat dispărut de aproape cinci ore.

„Este vorba despre o femeie, găsită în stare de inconştienţă, pentru care s-au efectuat manevrele de resuscitare. Din păcate, după manevrele de resuscitare a fost declarat decesul, la o oră după ce a fost găsită. Căutările continuă pentru cea de-a treia persoană”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată, pentru Mediafax.

ACTUALIZARE ORA 20:41 Prima persoană găsită de echipele de salvare, Lucian Drăgan, este transportată în aceste momente către Spitalul Județean Suceava. Acesta prezintă degerături destul de grave, un umăr dislocat și fracturi multiple.

ACTUALIZARE ORA 20:30 Femeia din grupul celor trei persoane surprinse sub nămeți a fost găsită decedată de salvatorii angrenați în căutările din Călimani, conform unor surse de la fața locului. Se efectuează manevre de resuscitare. Cea de-a treia persoană, Liviu Sorin Pandelea, încă nu a fost găsit.

ACTUALIZARE ORA 20:04 „Am suplimentat efectivul de salvatori. Am 68 de oameni acolo, dintre care 43 pompieri. Este căutare de noapte, este dificil. Am mai trimis și două șenilate, dar și un balon de iluminare și un dispozitiv cu generator care oferă vizibilitate pe o rază mai mare. Sper să îi găsim pe toți trei în viață și să îi coborâm în siguranță de pe munte”, a afirmat șeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, pentru news.ro.

ACTUALIZARE ORA 19:42 – Conform directorului Serviciului de Salvamont din Municipiul Vatra Dornei, Petrică Ariciuc, unul dintre salvamontiștii surprinși de avalanșă a fost găsit în viață. Este vorba despre Lucian Drăgan. Celelalte două persoane sunt în continuare căutate de echipe mixte de salvatori cu ajutorul unor generatoare pentru iluminat.

ACTUALIZARE ORA 18:10 – „Momentan nu putem oferi mai multe detalii decât cele cunoscute deja de presă. Deocamdată facem eforturi pentru a găsi cele trei persoane surprinse de respectiva avalanșă”, afirmă surse din cadrul Salvamont Vatra Dornei.

ȘTIRE INIȚIALĂ Trei persoane din municipiul Vatra Dornei au fost surprinse de o avalanșă în munții Călimani în ziua de vineri, 1 decembrie 2017, încă de la orele 14:00, la cota 1.600 de metri, în zona Valea Haitii, sub Vârful Pietrosu. Cei trei au urcat în Masivul Călimani pentru a arbora un drapel cu ocazia Zilei Naționale a României, iar la întoarcere au fost prinși sub nămeții puși în mișcare de o avalanșă care i-a luat prin surprindere.

În jurul orelor 17:17, unul dintre cei trei salvamontiști a reușit să telefoneze și să ia legătura cu colegii săi, anunțând că grupul său a fost surprins de o mișcare de nămeți, că sunt prinși sub zăpadă și că nu mai poate rezista foarte mult.

Serviciile de Salvamont din județul Suceava se află în alertă, din partea Salvamont Piatra Neamț plecând în ajutor, din Masivul Ceahlău, Ionuț Pascu, alături de câini antrenați special pentru găsirea persoanelor suprinse sub nămeți în zonele greu accesibile.

Cele trei persoane surprinse de avalanșă sunt Liviu Sorin Pandelea, soția sa, Nathy Josse, și Lucian Drăgan. Liviu Sorin Pandelea, în vârstă de 40 de ani, și Lucian Drăgan, în vârstă de 36 de ani, fac parte din cadrul Detașamentului de Pompieri a municipiului Vatra Dornei. La acțiunea de salvare a celor trei persoane din Vatra Dornei participă mai multe echipe mixte de salvatori.

În total, 38 de pompieri, 10 jandarmi montani, 14 salvamontiști și doi angajați ai Rezervației Călimani iau parte la căutări, fiind folosite 9 autospeciale, o autoșenilată, o ambulanță SMURD, un cuplu chinotehnic și mai multe autovehicule 4×4.

Conform unor surse contactate de Monitorul de Dorna, căutările celor trei persoane din Vatra Dornei se desfășoară în condiții dificile. Aceștia urcaseră, în cursul zilei de 1 decembrie 2017, în Călimani pentru a arbora un drapel al țării noastre cu ocazia Zilei Naționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.