Peste 100 de persoane au donat sânge în cadrul unei noi campanii Dorna Medical

scris de Ciprian Pardău
30 oct. 2017
30 oct. 2017, ora 19:57

Policlinica Dorna Medical, în colaborare cu Centrul Județean de Transfuzii Suceava, a organizat sâmbătă, 28 octombrie 2017, cea de-a cincea campanie de donare de sânge la Vatra Dornei ca urmare a rezervei scăzute de sânge care exista la nivel județean până la acea dată. Recoltarea s-a făcut începând cu orele 09:00, moment în care peste 50 de persoane erau deja prezente în sala de așteptare a laboratorului Dorna Medical.

„La orele 08:00 așteptau deja 50 de persoane pentru a dona sânge. Până la orele 10:00 au venit încontinuu oameni, iar sala de așteptare a fost plină pe tot parcursul zilei. Mulțumesc din suflet tuturor celor care au răspuns acestei inițiative și instituțiilor care s-au prezentat cu mulți oameni. Unitatea Militară de la Roșu a fost prezentă cu 30 de militari, iar Ocolul Silvic din Dorna Candrenilor a fost prezent cu 12 persoane, de exemplu. Cei de la Centrul Județean de Transfuzii au fost impresionați de mobilizarea de la Vatra Dornei”, a declarat doctor Rodica Boca.

În total, conform datelor centralizate de Dorna Medical, la campania de donare de sânge organizată pe 28 octombrie la Vatra Dornei s-au prezentat 133 de persoane, dintre care 105 au fost eligibile pentru donarea corespunzătoare de sânge.

Conform spuselor doctorului Rodica Boca, la nivelul întregului județ există o cerere mare de sânge. În această vară, pe drumurile naționale din județ, s-au petrecut un număr mare de accidente auto, motiv principal pentru care rezerva de sânge a scăzut în cantitate. Există, de asemenea, un număr mare de copii care suferă de leucemie sau de alte boli de sânge și care au nevoie de transfuzii.

„La nivelul județului Suceava există o mare cerere de sânge. După cum știm prea bine, a trecut o vară cu o mulțime de accidente auto petrecute pe drumurile naționale din județ, motiv pentru care până acum exista o rezervă scăzută de sânge. Există, de asemenea, o mulțime de copii care suferă de leucemie sau de alte boli de sânge, pacienți oncologici și pacienți cu diverse traumatisme care au nevoie de transfuzii”, a adăugat Rodica Boca.

Față de ultima campanie de donare de sânge, organizată la Vatra Dornei de către Dorna Medical, doctor Rodica Boca afirmă că acum pregătirile au fost și mai serioase, motiv pentru care și durata de donare de sânge pentru fiecare persoană în parte a durat ceva mai mult. Fiecare persoană care a dorit să doneze sânge a susținut un interviu cu un medic, i s-a determinat hemoglobina și grupa sanguină și s-au făcut analize complexe ale sângelui.

„Fiecare persoană care a dorit să doneze sânge a susținut un interviu cu un doctor, apoi s-a determinat hemoglobina, s-a determinat grupa de sânge, iar mai apoi s-au făcut analizele complexe ale sângelui. Pe parcurs, unii dintre cei prezenți au fost respinși din diferite motive. Unii pe motiv de vârstă, alții pe motiv de intervenții stomatologice sau diferite afecțiuni ale corpului uman care pot afecta calitatea sângelui donat”, afirmă Rodica Boca.

Reprezentanții Dorna Medical afirmă că o pungă de sânge recoltat poate să salveze viețile a nu mai puțin de trei persoane. Conform legii, fiecare donator primește o anumită sumă de bani sub forma unor bonuri de masă ca o compensație pentru gestul umanitar făcut. Militarii de la Centrul Militar din Roșu au ales, însă, să adune toate bonurile de masă primite și să le doneze în cadrul unei acțiuni umanitare.

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.