Se circulă cu greu în Pasul Tihuța din cauza zăpezii. Transrarăul, închis preventiv

scris de Ciprian Pardău
29 oct. 2017
29 oct. 2017, ora 17:07

UPDATE 19:40: „Începând cu urcarea pe Mestecăniș avem echipaj pregătit de intervenție, un altul la urcarea în Pasul Tihuța, un altul la ieșirea din Vatra Dornei către Poiana Stampei și încă un echipaj la intrarea în municipiul Vatra Dornei dinspre Mestecăniș. Probleme deosebite nu s-au înregistrat până la această oră nicăieri în zona de munte. Deocamdată nu s-a așezat un strat de zăpadă pe carosabil. În Pasul Tihuța se circulă în condiții de iarnă, însă fără restricții. Șoferii cu autovehicule de peste 3,5 tone sunt obligați să aibă lanțuri și material antiderapant, altfel sunt pasibili de sancțiuni contravenționale”, a declarat Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt al IPJ Suceava, pentru Monitorul de Dorna.

UPDATE 19:00 În Pasul Tihuța, conform Digi 24, se circulă în continuare în condiții dificile. Drumarii se află la datorie și împrăștie sare și antiderapant pe întreaga lungime a șoselei care traversează zona.

UPDATE 18:45: La Vatra Dornei a început să ningă.

UPDATE 18:17: Trenul IR 1834, care face legătura între Timișoara și Iași, este blocat în stația CFR Grădinița din județul Suceava din cauza unor arbori căzuți peste calea ferată. Călătorii care așteaptă trenul în gara Vatra Dornei Băi au fost anunțați că trenul are o întârziere de aproximativ două ore. În jurul orelor 18:00 o drezină cu muncitori din Vatra Dornei a plecat spre Grădinița pentru a feri copacii de pe calea ferată.

UPDATE 17:52: Zona de munte a județului Suceava se află sub cod portocaliu de „vânt tare, ninsori viscolite, strat consistent de zăpadă”. Transrarăul a fost închis din cauza vremii. Drumurile DJ 175 B și DJ 175 A au fost închise de autorități ca măsură preventivă pe durata avertizării meteorologice de cod portocaliu de vânt și ninsoare.

Vântul care a bătut cu putere în ultimele ore a dus la ruperea copacilor și afectarea temporară a unor drumuri naționale și județene din zona de munte a județului Suceava. De-a lungul zilei de duminică, au fost semnalate mai multe cazuri în care copacii căzuți pe carosabil, au dus la blocarea unor drumuri.

Mai multe echipaje ISU Suceava, angajați ai Direcției Silvice precum și de la primăriile din zonele afectate, au acționat pentru deblocarea drumurilor afectate de căderile de arbori, ducând astfel la reluarea traficului blocat temporar, arată Monitorul de Suceava.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Ninge cu abundență în zona de munte a județului Suceava! În Pasul Tihuța, pe DN 17, la peste 1.200 de metri altitudine, circulația se desfășoară cu greutate din cauza ninsorii și a poleiului depus pe carosabil. În momentul de față, în Pasul Tihuța, care face legătura între Ardeal și județul Suceava, stratul de zăpadă depus măsoară circa doi centimetri. Poliția, Jandarmeria și angajați ISU verifică fiecare autoturism dacă sunt echipate corespunzător pentru condițiile de drum.

Conform prefectului județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Ferent, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență: „Viscolul deja se simte, avem și utilaje și antiderapant, oamenii sunt pregătiți. S-a acționat deja cu sare pentru a preîntâmpina formarea poleiului. Se circulă în condiții de iarnă, dar se circulă”, a declarat acesta pentru Digi24.

Directorul Secției de Drumuri Naționale din Bistrița-Năsăud, inginerul Alexandru Slavița, afirmă că au fost chemate la bază autobasculante, încărcătorul și autofreza, iar dacă vremea se va înrăutăți și zăpada se va depune în continuare, luni vor fi aduse și restul de utilaje. Conform Digi24, județul Bistrița-Năsăud dispune de o cantitate de 950 de tone de sare din totalul de 2.500 de tone care se consumă în cele șase luni de iarnă. În cazul în care este necesar se poate solicita ajutor și din partea autorităților din județul Suceava.

Drumul DN 17 B este blocat, conform Știri Suceava, pe un sens de mers după ce, din cauza vremii, mai mulți bolovani au căzut pe carosabil, între comunele Dorna Arini și Crucea.

În zona de munte a județului Suceava mai multe porțiuni de drum au fost închise duminică, 29 octombrie 2017, din cauza copacilor căzuți. S-au înregistrat căderi de arbori pe carosabil în localitățile Iacobeni, Colacu, Pojorâta, Crucea, Cârlibaba, Paltin și Câmpulung Moldovenesc, conform Știri Suceava. Angajații ocoalelor silvice, ai ISU Suceava și serviciile voluntare pentru situații de urgență au intervenit.

Fotografii din articol via Mediafax, Digi 24, Știri Suceava, ISU Suceava

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.