De ce la Gura Humorului se poate?

scris de Sandrinio Neagu
în Opinii
27 oct. 2017
27 oct. 2017, ora 19:43

Întrebarea din titlu o adresez simultan primarilor din Suceava şi din Vatra Dornei şi parţial celui din Câmpulung Moldovenesc. Ieri, Marius Ursaciuc, primarul din Gura Humorului a semnat un contract de 22 de milioane de lei pentru amenajarea a trei noi parcuri de distracţii şi relaxare în zona Ariniş, proiect care se va finaliza undeva prin 2019.

Asta înseamnă noi locuri de muncă, turişti mai mulţi şi o gândire pe termen lung. Dacă s-ar fi complăcut în a-şi plânge de milă că are în spate un trecut dezastruos, cu o fostă zonă minieră fără perspective, Ursaciuc ar fi fost la fel ca alţi primari care trăiesc doar pentru a-şi încasa salariul. Din fericire pentru oamenii din Gura Humorului, zona se dezvoltă şi o face sănătos. Nu cu boom-uri de presă, ci cu fapte concrete, în etape şi cu ani de muncă în spate, fireşte şi cu o echipă pe măsură care ştie ce vrea şi ce se poate. Pentru toate acestea, Marius Ursaciuc şi echipa sa merită felicitaţi.

La polul opus sunt două, chiar trei, alte oraşe cu potenţial turistic, dar în care lucrurile se mişcă de parcă stau pe loc. Aş pune pe primul loc municipiul Suceava, care are Cetatea de Scaun, Muzeul Bucovinei şi câteva mănăstiri vechi şi foarte frumoase, dar la care Primăria Suceava nu are absolut nici un merit. Reabilitarea cetăţii şi a muzeului sunt atributul Consiliului Judeţean, iar bisericile nu pot fi incluse nici ele în aria de influenţă a administraţiei judeţene.

Practic, nu am văzut nici un proiect notabil prin care primarul Ion Lungu să vină cu idei concrete pentru a atrage turişti, că din punct de vedere economic şi al mediului de afaceri nici nu poate fi vorba. Dar, dacă tot ai plocon Cetatea de Scaun proaspăt reabilitată, Muzeul Bucovinei, într-o prezentare diferită de ce oferă alte instituţii similare din ţară, de ce nu mişti un pai pentru a crea şi alte oportunităţi prin care să ţii turiştii în oraş?

Bine, ştiu că primarul se va lega de faptul că Parcul Şipote nu poate fi valorificat pentru că este al Regiei Naţionale a Pădurilor. Pentru cei care nu ştiu, Ion Lungu şi-a manifestat interesul pentru acest parc doar de dată mai recentă, în primele mandate fiind total reticent la ideea preluării parcului. Iar acum este forţat de alt amănunt, anume acela al spaţiului verde pe cap de locuitor, o cerinţă imperativă a Uniunii Europene.

Dar despre distrugerea spaţiului verde şi construcţiile ridicate haotic, cu alt prilej. În concluzie, în municipiul Suceava nu s-a investit în turism, iar perspectivele nu arată că vom avea parte de schimbări spectaculoase în perioada următoare.

Pe aceeaşi linie se înscrie şi Vatra Dornei. Nici aici primarii, pentru că sunt doi la număr, Ioan Moraru şi Ilie Boncheş, adică oamenii aflaţi la Primărie după 2008, nu au dat semne că i-ar interesa în mod deosebit dezvoltarea turistică. Asta cu atât mai mult cu cât, culmea ironiei, Vatra Dornei este staţiune de interes naţional.

Parcuri similare cu cele din Gura Humorului nu-şi puteau găsi locul şi la Vatra Dornei? Răspunsul de azi este nu. Poate că păşunile sunt mai de actualitate şi aduc bani mai rapid decât proiecte europene la care să-ţi baţi capul şi să cooptezi în jur o echipă competitivă. Nu-i aşa, domnule Boncheş? Şi la Câmpulung Moldovenesc, localitatea care are parte de cel mai frumos amplasament din zona montană dintre toate oraşele din judeţul Suceava, cel puţin aşa cred eu, lucrurile s-au mişcat greu spre deloc.

O pârtie de schi care trebuia să fie gata de multă vreme este şi azi în stadiul de a fi încă promisiune. La acest proiect, principalul factor de rezistenţă a fost ex-primarul Gabriel Şerban, culmea reales pentru al doilea mandat cu peste 50% din voturi. Sunt curios după ce vor scăpa de creanţele legate de pârtia de schi cum vor reacţiona cei din conducerea Primăriei Câmpulung Moldovenesc. Dacă vor lua exemplul colegilor de la Suceava şi Vatra Dornei au toate şansele să rămână în epoca de piatră.

Un articol preluat de pe blogul lui Sandrinio Neagu cu acordul autorului.

2 comentarii publicate:

 1. Bucovineanul spune:

  De ce îți pui întrebări la care răspunsul este simplu? Până acum ceva timp Dorna a fost condusă de afaceriști dornici să își aranjeze propriile afaceri cu terenuri, aprobări și inițiative legislative locale care să le favorizeze doar propriile afaceri după care s-au dat la fund. În general, Vatra Dornei a fost condusă doar de niște Dinu Păturică, parveniți locali despre care se știu puține lucruri referitoare la cum și-au dobândit averile. Iar dacă se știe ceva, rămân tot la nivelul de dubioși. Cei care conduc Vatra Dornei o fac doar în interesul propriilor afaceri.

  Dornenii, ca o comunitate de somnambuli, urmăresc indiferenți ruinarea propriului oraș fără să facă nimic. Ba îi și votează pe cei care le devalizează și ruinează orașul cu multă conștiinciozitate! Cum naiba să ajungă Vatra Dornei din urmă Humorul? Priviți doar cum se asfaltează în bătaie de joc de către o societate care ar trebui trimisă să culeagă sparanghel și ceapă în Germania, Spania, Austria etc. Dar în nici un caz să distruga străzile cu asfaltarea de proastă calitate, asfaltare recepționată cu mari laude de parcă dornenii, un popor de fraieri, nu au mai văzut niciodată străzi asfaltate de calitate! Banii din bugetul local sunt tocați fără nicio responsabilitate că doar nu sunt banii conducătorilor orașului, sunt banii fraierilor din comunitatea din Vatra Dornei. Și altele care ar mânca spațiu pentru câteva volume de proză!

 2. Haiducul de Dorna spune:

  La Gura Humorului se poate pentru că Ursaciuc, primarul PNL, s-a zbătut indiferent de cine era la guvernare (PSD, PNL, USL, PDL, UDMR) și a reușit de fiecare dată ce și-a propus, adică parcul Ariniș, pârtia de schi, 5 (cinci) bazine de înot, asfaltarea străzilor, înființarea unor firme cu capital străin care au adus nenumărate locuri de muncă și a făcut o publicitate agresivă, lucruri care s-au dovedit a fi de succes.

  Ce au făcut dornenii nostril? Studii de fezabilitate pe bani mulți și de care au profitat alții (de exemplu: Dorna Aqua Land, de care a profitat Fălticeniul, Leoni de care a profitat Bistrița). Ce au făcut cei trei primărași? Proiectul parcului, cu o valoare de 9 milioane de euro! Din el au mai rămas doar alei, copacii plantați nu mai sunt, băncile sunt vai de capul lor, nu s-a mai plantat nicio floare, ci doar trandafiri, terenul de sport are gardul de pe vremea lui Ceaușescu, copacii din doborâturi stau rușinoși pe jos (au fost falnici cândva).

  Pârtia de schi Veverița, în valoare de 2,9 milioane de euro, a avut prins în proiect 1,7 milioane de euro pentru organizarea de șantier. Oare unde au mers banii aceștia? Despre cazino ce să mai zic, arată ca după război, dar primărașul îl scutește de plata impozitului în loc să ia măsuri drastice conform Legii pentru degradarea lui. Cât despre ștrand (sau Aqua Land), consilierul personal a afirmat că dornenii nu își doresc așa ceva, iar străzile făcute de Calcarul sunt de proastă calitate (meseriașii sunt zero barat).

  Vă mai dau un exemplu de cheltuire aiurea a banilor: străzile Vasile Deac și Dealul Negru au fost asfaltate anul trecut, recepția s-a făcut acum o lună. Au fost trasate marcajele, după care au venit și au împrăștiat griblură fără să o cilindreze, au venit ploile și griblura s-a spălat. Au adus altă griblură, tot nu au cilindrat, apoi au venit și au suflat griblura ca să se refacă toate marcajele, după care ploile și-au făcut datoria din nou. Vreau să întreb pe banii cui s-au făcut aceste lucrări?

  Apoi ne plângem că nu avem bani de rumeguș, că nu avem bani de sărbători, că avem o grea moștenire, dar ne dăm miloși și facem donații? Și atunci primarii noștri își mai caută o slujbă (dacă nu mai e de LUAT), altul se uită în oglindă și se întreabă de ce nu mai este EL PRIMAR, iar altul se joacă pe internet că poate găsește alte locuri care să-l facă mai gospodar.

  În tot acest timp, primarul Ursaciuc muncește pentru cei ce l-au ales. Să nu se creadă că Ursaciuc nu profită și el de banii negri, dar e mai cu masură. În concluzie, dacă vom vota ca și până acum, vom suporta consecințele, iar orașul (nu municipiul) va decădea tot mai mult și e păcat de un asemenea aer, de climă, de peisaje, de zăpada care tine 3, 4 luni pe an și de toți acești oameni buni ai Dornei care nu merită așa ceva!

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.