Din vremuri trecute: „Brutăria mecanică Unita”

scris de Redacţia
26 oct. 2017
26 oct. 2017, ora 17:36

Articolul „Brutăria mecanică Unita”, publicat în numărul 2 al ziarului local săptămânal „Vatra Dornei” în anul 1936, prezintă brutăria Unita, amplasată în acei ani în strada Transilvaniei, nr. 36, deținută de un anume Petru Ariciuc, o afacere cunoscută, așa cum menționează articolul, ca „brutăria conducătoare din Vatra Dornei”. Clădirea despre care se vorbește în acest material a fost transformată în brutărie în anul 1924.

Redăm articolul integral. Acesta nu a fost semnat în publicația din anul 1936.

„Puternica frecvență a băilor din Vatra Dornei în timpul sezonului de vară a adus, cu sine, ca fiecare dintre meseriași să întreprindă tot ceea ce îi stă în putere pentru a putea corespunde cerințelor și dorințelor vizitatorilor atât de răsfățați. Din această cauză și pe această măsură modernizarea întreprinderilor meseriașilor face progrese tot mai uimitoare. Brutăria mecanică „Unita”, care se află situată în strada Transilvaniei, nr. 36, și care, în prezent, este brutăria conducătoare din Vatra Dornei, este una care corespunde din toate punctele de vedere unei exploatări moderne.

Proprietarul ei, domnul Petru Ariciuc, care este stabilit pe piață deja de un timp de peste 12 ani, înțelege meseria sa și el știe că cu dezvoltarea băilor din Vatra Dornei este legată și dezvoltarea exploatărilor meseriașilor. Așa că chiar de pe acum a și pornit la lucru pentru a începe reconstruirea brutăriei sale, care de altfel și până acuma era singura întreprindere mecanică de dezvoltat și în continuare de perfecționat.

El a găsit chiar și o casă cu totul nouă care va servi pentru instalarea acestei moderne brutării. Mașinile cele mai moderne vor fi instalate în această brutărie și se poate prezice încă de pe acum că deschiderea acestei brutării, care se va face în cursul lunii iulie, va fi un eveniment important pentru întregul județ.

Produsele brutăriei mecanice „Unita” se bucură de cele mai mari simpatii și sunt pretutindeni cu dragoste căutate. Această brutărie produce pâine neagră și albă, franzeluri de lux și o pâine specială de secară. Această brutărie livrează produsele ei la toate restaurantele și cafenelele atât din Vatra Dornei, cât și din jurul districtului.

Domnul Ariciuc dă dovadă că posedă mult simț pentru dezvoltarea întreprinderii sale, întrucât a și întreprins pașii necesari pentru a o dezvolta și mai departe pe o bază modernă, având convingerea că cu cât se dezvoltă mai mult băile din Vatra Dornei cu atât mai mult se cere și o brutărie care să corespundă cerințelor cele mai moderne”.

PS: Moștenitorii domnului Petru Ariciuc au depus de peste 20 de ani cereri de revendicare a clădirii și terenului, însă nu au primit nimic. Copiii acestuia, printre care se numără și domnul Mircea Ariciuc, tatăl domnului Petru Ariciuc, directorul de azi al Departamentului de Turism, Cultură și Salvamont din cadrul Primăriei Municipiului Vatra Dornei, au avut de suferit după schimbarea regimului. Revenim pe larg într-un articol viitor.

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.