Vatra Dornei nu dispune de rumeguș suficient pentru asigurarea căldurii în sezonul rece

scris de Ciprian Pardău
9 oct. 2017
9 oct. 2017, ora 12:06

Municipiul Vatra Dornei se află în situația neplăcută de a nu dispune momentan de o rezervă suficientă de rumeguș pentru a putea asigura căldura în sistem centralizat pe perioada iernii. Primarul Ilie Boncheș susține că este nevoie de o sumă totală de circa un milion de euro pentru a se putea cumpăra o cantitate suficientă de materie primă pentru centrala termică a orașului și pentru a se traversa cu bine sezonul rece.

Primăria Municipiului Vatra Dornei a început de curând demersurile la Consiliul Județean, Guvernul României și Prefectura Județului Suceava pentru ca fondurile necesare achiziționării rumegușului necesar să fie asigurate. În acest moment, Primăria nu dispune de fonduri pentru aprovizionarea cu materie primă pentru centrala termică a municipiului.

„Facem toate demersurile necesare la Consiliul Județean și Prefectură pentru a fi sprijiniți cu fonduri pentru că am ajuns la fundul sacului. Până în prezent prețurile erau de circa 25 de lei pentru metrul ster de tocătură și de 20 de lei pentru un metru cub de rumeguș, dar concurența foarte mare a dublat aceste prețuri”, declară primarul din Vatra Dornei.

Conform primarului Municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș, concurența de pe piață a dublat prețurile la tocătură și rumeguș, materiile prime pentru funcționarea conformă a centralei din oraș. Necesarul de combustibil pentru centrala termică, în sezonul rece, ajunge la circa 500 de metri steri pe zi. Pentru a fi reduse pierderile cauzate de această situație se apelează la aprovizionarea cu lemne de foc și tocarea acestuia înainte de folosire.

Municipalitatea susține că o tocătură folosită în prima lună de producție are un randament maxim față de cea colectată și păstrată o perioadă mai mare de timp. Primăria Municipiului Vatra Dornei are nevoie de fonduri în valoare totală de aproximativ un milion de euro pentru a putea asigura o rezervă suficientă pentru traversarea sezonului rece.

13 comentarii publicate:

 1. Anonimul spune:

  Rușine!

 2. Anonim spune:

  Preț mai mare ca în București și ei se plâng tot timpul că nu au bani.

 3. Daniel spune:

  Nu le mai ajunge să își umple buzunarele. Unde e gazul pe care tot ați promis că îl aduceți? Da, știu, era propagandă de campanie electorală.

 4. Cătălin spune:

  Încă o dată dau dovada de incompetență. Astă vară numai în festivaluri o țineau și ce mai aplaudau babele.

 5. Unul spune:

  Chiar nu merităm și noi, dornenii, un oraș mai bun? Tot timpul trebuie să fim pe lângă?

 6. Andrei spune:

  Ăștia ar trebui bătuți bine și băgați la răcoare.

 7. Didici spune:

  Dar gazul mult promis unde este?

 8. Andrei spune:

  Mai tragi speranța să ajungă?

 9. Cristina spune:

  Hei! Nici măcar spectacole nu au fost! E primul an când nu s-au ținut zilele orașului. Ce tot vorbiți?

 10. Cristina spune:

  Ce spectacol. Nici măcar zilele orașului nu s-au ținut.

 11. Carmina spune:

  Ați scumpit gigacaloria pentru persoanele fizice, cât și pentru societăți. Situația orașului va fi catastrofală dacă nici măcar căldură nu vom avea. Nu mai spun că a lipsit apa caldă o lună. Am ajuns să trăim mai rău decât în Evul Mediu?

 12. Bucovineanul spune:

  Trebuie văzută și adevărata sursă a necazului. Toți dornenii știu că centrala a fost dată în folosință doar pentru partea dreaptă a străzii Unirii cum mergi spre Gura Negrii. Adică partea unde se află stația meteo. Veșnica minciună electorală a făcut ca această rețea termică să fie extinsă peste limitele ei cu repercusiunile în cauză. Forțarea centralei, utilizarea de combustibil de proastă calitate, defectarea ei prin utilizarea fără menajamente și cu soluții defectuoase.

  Centrala pe gaz-cogenerare. Păi aia a ieșit din garanție fără ca măcar să fi fost probată concret în funcționare. Utilizarea ei după 10 ani de stat în ruginire e o glumă! Asemenea tehnologii moderne și sofisticate, rămase în amorțire atâția ani, duc la uzura morală și fizică prin nefolosire îndelungată, deci ajunge să fie inutilă.

  Orașul cu ceva bani ar fi putut să își asigure centrale de blocuri cu peleți elegante, la care nu ar fi fost necesară deservire. Au autocurățare și pornire prin surse proprii, acumulatori și reîncărcarea acestora prin funcționarea centralelor, deci performante. Dar prostia și minciuna electorală la care dornenii au aderat cu brațele deschise au dus la situația actuală. Să nu ne plângem când de fapt am fost cu toții complicii politicienilor la situația actuală.

 13. Floruț spune:

  Eu am lemne!

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.