Astăzi8 martie 2021

Țara Dornelor reprezintă destinația preferată a unei familii din București

Articolul de față face parte dintr-o serie în care mi-am propus ca de-a lungul timpului să aduc în atenția cititorilor impresii ale unor persoane care au trecut prin zona noastră și cu acest prilej mă voi referi la familia Hârlăuanu din București. După ce s-au căsătorit, Alfred și Irina Hârlăuanu au vizitat în fiecare an altă zonă a țării, până când spre sfârșitul anilor 1960 o bună cunoștință le-a sugerat să viziteze orașul nostru, persoana respectivă garantând că noua experiență turistică va fi una de neuitat.

Auzind foarte multe lucruri frumoase despre orașul Vatra Dornei și zona adiacentă, cei doi soți s-au hotărât să dea curs acestei propuneri astfel încât, însoțiți de fiica lor, Rodica, au venit în micul nostru orășel și au fost atât de fascinați de peisaj, aerul curat și ospitalitatea gazdei încât au decis că orice s-ar întâmpla să nu existe vară în care să nu își petreacă măcar o parte din concediu în mica urbe de pe Dorna și Bistrița.

De-a lungul anilor, odată veniți în orașul nostru, membrii familiei Hârlăuanu simțeau o deosebită plăcere să se plimbe prin parc și să admire veverițele sau să asculte muzica fanfarei, să meargă la camping sau pe traseul atât de bine cunoscut sub numele de Drumul Tătarilor, dar și să meargă la stână de mai multe ori acolo unde mănâncă produse specifice, iar în pădure culeg ciuperci, zmeură și afine.

Fiind foarte doritori să-și cunoască țara, soții n-au scăpat prilejul de a merge în excursiile organizate din orașul spre destinații precum Gura Humorului, Voroneț, Putna, dar și spre fermecătorul Maramureș sau județul Neamț, la mănăstirile de la Agapia și Văratec, ori la casa memorială a scriitorului Ion Creangă din Humulești.

Trebuie remarcat faptul că doamna Irina Hârlăuanu a rămas profund impresionată de seriozitatea și punctualitatea doamnei Carmina Chuzan, patroana agenției de turism Bucovina Travel, dumneaiei ajungând la această concluzie cu ocazia unei excursii la Colibița. Aceleași impresii deosebite le-am reținut și în cazul serviciilor de care au avut parte la servirea prânzului, în cauză fiind restaurantele Casa Bucovineană, Călimănel sau Dorna.

Nu este surprinzător faptul că domnul profesor Alfred Hârlăuanu s-a atașat de orașul nostru în condițiile în care s-a născut la Fălticeni. După anul 1989 fiecare concediu petrecut aici a însemnat, de fapt, o îmbinare între relaxare și munca intelectuală, domnia sa venind de fiecare dată pregătit cu un material biblioraftic substanțial care i-a permis să dea contur în acest oraș unor lucrări precum „Dicționar Ebraic-Român”, „Curs Practic de Limbă Ebraică”, „Istoria Biblică” și „Istoria Universală a Poporului Evreu”.

În vara anului 1986, domnul profesor Hârlăuanu l-a cunoscut pe preotul Marius Magherca. Au vizitat împreună Cimitirul Evreesc, acolo unde profesorul de Limbă Ebraică a tradus ce scria pe piatra unui anumit mormânt. Astfel presupunerea preotului Magherca potrivit căreia acolo s-ar afla săpunul unui evreu gazat în timpul Holocausului s-au adeverit.

Îmi exprim satisfacția că pe noi, dornenii, cineva ne iubește indiferent de vremuri, iar când atașamentul față de anumite locuri sau persoane este nemărginit, distanțele nu mai contează și își pierd orice semnificație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.