Știrile zilei de4 decembrie 2022

Boomerang: printre știri și facturi

Lunga vară fierbinte și canicula au rămas deja amintire pentru marea majoritate dintre noi, reîntorși acasă la activitățile noastre cotidiene. În cutia poștală un teanc de facturi venite în lipsa noastră așteaptă să fie luate în seamă și, mai cu seamă, să fie achitate.

O primă constatare, după lecturarea celor care au la bază de calcul cursul euro, e că toată vara cursul de schimb s-a situat între 4,55-4,58 lei, rotunjind ușurel sumele la operatorii de telefonie mobilă. Și cum vorbim și în somn la mobil, plătim cu nonșalanță sume mai mult decât apreciabile acestor firme.

Știați că factura la telefonie mobilă este singura factură plătită, în proporție de 87%, la termen? Celelalte facturi și cheltuieli de întreținere sunt plătite cu întârzieri cuprinse între 30-180 de zile! Institutul Național de Statistică a dat zilele trecute o statistică care e radiografia perfectă a societății în care trăim și mai ales unde am ajuns după aproape 28 de ani de „libertate”.

Cifrele acestor statistici sunt cutremurătoare: 1/3 din populația țării nu face față cheltuielilor lunare de întreținere (adică peste 6 milioane de persoane)! La acestea se adaugă 1/5 care sunt la limita sustenabilității acestor cheltuieli (adică încă peste 3,7 milioane de persoane). Persoanele cu venituri suficiente pentru plata acestor cheltuieli dar cu întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, surprinzător sunt tot 1/3 din total.

Printre atâtea cifre mai este una, deloc neglijabilă, care trebuie să ne dea de gândit: 1/8 din locuitori (adică peste 2,350 milioane) sunt aceia dintre noi care sunt răi platnici și refuză plata facturilor și taxelor! Sigur că mai atrag atenția și alte cifre, printre care se numără și cea care spune că pensionarii cu pensii până în 2000 de lei sunt cei mai conștiincioși la plata facturilor și taxelor, dar și că pensionarii cu pensii mai mari de 3500 lei au întârzieri la plata facturilor de peste 90 de zile!

Dar cum în fiecare toamnă prețurile o iau, mai mult sau mai puțin vertiginos în sus, să vedem ce surprize ne pregătesc guvernanții și autoritățile locale. După pomenile din iarna și începutul verii, care s-au dovedit a fi mult mai mici decât s-a clamat inițial, acum s-a constatat că de fapt sacul era cam gol când s-a început marea împărțeală. Și cum tot noi suntem cei care le dăm banii pentru pomenile electorale, urmează perioada scumpirilor.

Prin urmare, la 1 iulie, s-a scumpit cu 10% energia electrică. Vară, cald, în concedii fiind încă, nu a fost băgată în seamă, dar factura vine în septembrie, adică zilele astea. De mai bine de trei săptămâni, guvernanții, ne anunță că urmează o scumpire a benzinei, prin modificarea unor taxe din prețul carburanților. Ce urmează? Deja știm: toate prețurile la alimente și nu numai o vor lua în sus! Și așa prețurile sunt așa cum sunt.

Se mai vede ceva din vestita măsură de reducere a tva-ului la alimente, trâmbițată de Guvernul Ponta? Alimentele deși au conform legii tva-ul de 9%, sunt la același preț ca înainte, iar mărirea prețului la carburanți le va duce și mai sus. Până la Crăciun, puținul căpătat din pomenile electorale se va transforma în bugetul familial într-o pierdere mult mai însemnată. Dar dacă totul s-ar opri aici tot am mai încerca să vedem cum o dregem cu bugetul. Vine iarna!

Sezonul care ne face să tremurăm atât de frig cât și în fața prețului la gigacalorie și a întreținerii unui apartament. An de an, mai puțin în anii electorali, prețul energiei termice a crescut. Anul acesta nu este an electoral, deci se scumpește: prețul gigacaloriei la Vatra Dornei va fi de 270 lei (cu TVA) revenind aproape același cu cel din iarna lui 2015. Față de prețul din iarna trecută asta înseamnă o majorare de 22,7%! Bineînțeles că au și justificări în susținerea acestui preț. Dar când nu au avut?

De 10 ani auzim aceste justificări, câte oare au fost reale de-a lungul timpului? Nu vom afla niciodată adevărul până la capăt, pentru că interesele din spatele ușilor închise sunt prea mari și de-a lungul celor 10 ani prea mulți au câștigat bani frumoși din afacerea cu rumegușul și prețul gigacaloriei locale. O întrebare care a devenit retorică de-a lungul timpului și la care nici un primar nu ne-a dat un răspuns a fost: Câți au stat și mai stau pe prețul gigacaloriei?

Mai țineți minte câți directori avea centrala termică între 2008-2012? Vreo 5! Erau mai mulți decât cei care munceau cu lopata într-un schimb. Acum auzim din nou justificări, unele reale, altele mascând cine știe ce “șopârlă” pe care numai timpul va fi cel care le va devoala sau nu. Dar să nu vă închipuiți că s-au terminat scumpirile locale. Nu! S-a scumpit și apa rece și canalizarea ca să fie tacâmul complet. Nu cu mult: cu 17%.

Ce mai contează un leu și câțiva bănuți la ce o să urmeze în această toamnă? Totul se va transforma în niște cifre statistice, ca cele de la INS, din prima parte a acestui articol, pentru că noi nu contăm pentru ei decât ca niște date statistice. Chiar și atunci când îi votăm. Și atâta timp cât nu ne vom comporta decât ca niște cifre statistice și nu ca cetățeni vom avea prosperitatea pe care o merităm. Și o merităm!

„Printre știri și facturi” reprezintă cel de-al 50-lea Boomerang scris de George Teo Șaptefrați pentru ziarul Monitorul de Dorna.

2 comentarii publicate:

  1. Bucovineanul

    Oare? Niște zvonuri spuneau de o valoare a gigacaloriei în iarna 2017/2018 de 330 de lei. Sau a fost o glumă și va fi de 270 de lei/gigacalorie.

  2. Bucovineanul

    Poate ar fi bună o completare ca să nu ne învârtim după șurub, prețul acesta de 270 lei/giga nu este o MAJORARE nou apărută acum! Prețul acesta este cel stabilit de, nu mai știu, un an sau doi, dar redus tot prin hotărâre a Consiliului Local la 230 lei/giga pentru a permite plata consumului în sezonul de iarnă de către amărâții pensionari și muncitori dorneni plătiți cu minimul pe economie. Că doar atât se permite în Vatra Dornei, oraș de periferie și la propriu și la figurat.

    Dacă plata utilităților înregistrau întârzieri mari și cu fostele prețuri, să vedem acum când a revenit prețul la 270 lei/giga, dar a sărit și prețul la apa rece, menajeră și gunoi, de parca ACET nu ar fi o societate la care acționar este și Primăria Vatra Dornei. Lăcomia după bani nu cunoaște limite chiar și când astfel este practicată de primărie în defavoarea propriilor angajatori pentru că primăria cu tot cu cei care se află în ea sunt ANGAJAȚII locuitorilor din Vatra Dornei, de care însă își bate joc fără scrupule. Există o sumedenie de detalii, mai mult sau mai puțin picante și adevărate despre toate acestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *