„Țara Dornelor în Primul Război Mondial”, o expoziție de Paul Brașcanu

scris de Paraschiva Abutnăriței
în Cultural
16 Iul 2017
16 Iul 2017, ora 19:27

Paul Braşcanu este un nume binecunoscut în Ţara Dornelor, în judeţul nostru şi nu numai, ca fiind un pasionat cercetător în domeniul istoriei căilor ferate din zonă, dar şi a întregii Bucovine. Talentat, cu o mare putere de muncă şi de dăruire pentru un scop nobil, a reuşit să aducă importante contribuţii la cunoaşterea istoriei şi devenirii acestor locuri.

Lucrările sale îl recomandă: valoroase monografii ale căilor ferate din zonă, o monografie a plutăritului pe apele Bucovinei şi mai departe, volume dedicate unor personalităţi ce s-au înscris în istoria Dornelor, inginerul de căi ferate Anton Ziffer, deputatul ţăran în Dieta Bucovinei, Gheorghe Boncheş, o lucrare de etnografie dedicată comunei Ciocăneşti, un cuprinzător album document „Tunuri la porţile Bucovinei. 1914-1918”.

Inspirat de aprecierea largă de care se bucură acest album ce cuprinde peste 1.500 de fotografii care ilustrează evenimentele acelei perioade, Paul Braşcanu a selectat 130, dintre cele mai semnificative, referitoare la zona Dornelor şi le-a expus pe simezele Salonului Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei.

Expoziţia, intitulată „Ţara Dornelor în Primul Război Mondial”, organizată cu sprijinul instituţiei gazdă, al Serviciului de Promovare şi Dezvoltare a Turismului şi Salvamont din Primăria Municipiului, al Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor (Paul Brașcanu este unul dintre membrii cei mai activi ai asociaţiei), a atras pe cei interesaţi să cunoască amănunte mai puţin ştiute despre trecutul locurilor.

Activitatea autorului a fost prezentată succint de către Violeta Codorean, directoarea instituţiei şi moderatoarea evenimentului, care a subliniat şi importanţa deschiderii acestei expoziţii, nu numai pentru dorneni, ci şi pentru turiştii aflaţi în staţiune.

„Admir puterea de muncă a crecetătorului Paul Braşcanu, istoria şi fotografia făcând parte din sufletul său. Documentele, imaginile expuse sunt deosebit de valoroase, fac parte din istoria noastră locală, uneori pe nedrept uitată. Aici au poposit împăraţi şi regi, pe aceste locuri au avut loc lupte grele în acea perioadă, Vatra Dornei fiind un Mărăşeşti al zonei. Trebuie să ne regăsim demnitatea şi mândria, să păstrăm memoria locurilor şi a oamenilor ce au avut un rol în existenţa acestora aşa cum o fac românii din partea înstrăinată a Bucovinei, să ne cinstim valorile. Prin pasiunea şi realizările sale Paul Braşcanu concretizează acest ideal”, a spus colonelul Ioan Abutnăriţei.

„Documentele găsite de Paul Braşcanu, cele expuse astăzi, reflectă pasiune ,sacrificii de timp şi materiale şi suntem alături de asemenea oameni ce realizează lucruri bune, care vor rămâne în istorie”, a subliniat primarul Ilie Boncheş, prezent la vernisaj împreună cu viceprimarul Marius Râpan şi alţi colegi din primărie.

Ovidiu Tomegea, membru al ASATD, a adus completări referitoare la monumente şi clădiri din oraş, care au fost distruse în timpul războiului şi au fost reconstruite ulterior. Pictoriţa Rodica Buşcu, vicepreşedinte al ASATD, apreciază activitatea lui Paul Braşcanu, sprijinul oferit de familie, cât şi faptul că documentele expuse au o mare valoare documentară, ilustrează istoria locurilor care nu a fost deloc uşoară. Propune ca Primăria să sprijine relizarea unei expoziţii permanente cu asemenea lucrări.

Paul Braşcanu a făcut precizări importante cu privire la această exoziţie:

„Fotografiile, care spun mai mult decât cuvintele, conţin o poveste care se doreşte a fi o lecţie de istorie uşor de înţeles, mai ales de către tineri, sunt oglinda unor evenimente petrecute în acest areal acum mai bine de 100 de ani şi urmăresc să readucă în memoria colectivă o serie de fapte din perioada analizată, care ne-au marcat destinul. Sunt oameni, locuri şi edificii marcate de spectrul războiului”.

Autorul s-a referit la gruparea tematică şi a precizat sursele de documentare: Arhivele Austriei, ale Ucrainei şi ale Ungariei, precum şi colecţii particulare. „Este o poveste tragică, ce are însă un final fericit: unirea Bucovinei cu Patria Mamă”, a mai spus Paul Braşcanu. Expoziţia este deschisă până pe data de 26 iulie şi merită toată atenţia publicului pe care îl invităm să o urmărească.

Scrie un comentariu la articol