Amintiri din vizitele din Țara Dornelor

scris de Codrin Antoniu
în Opinii
16 mai 2017
16 mai 2017, ora 15:38

Prin intermediul rândurilor care urmează încercăm să aducem în atenţia cititorilor Monitorului de Dorna, în limita spaţiului alocat, impresiile unor persoane care, din diverse motive, au trecut prin zona noastră şi precizăm acum faptul că ordinea este pur aleatorie.

Domnul Cornel Dărvăşan a petrecut la Vatra Dornei revelionul anului 2013, iar cu acel prilej a învăţat să schieze, profesori fiindu-i copii săi care erau elevi de şcoală generală. Au fost mai multe împrejurări în care actorul Costin Enache a declarat că s-a îndrăgostit definitiv de orasul Vatra Dornei şi nu ezită să treacă măcar prin micul nostru orăşel de câte ori îi permit lucrul acesta.

Omul de radio Florin Helmis a declarat că iubeşte foarte mult România, dar în mod special Bucovina, Maramureşul şi Delta Dunării, iar pe vremea când realiza emisiunea „Caută România la ea acasă” a ajuns de câteva ori şi la Vatra Dornei, unde realiza reportaje la Primărie, Muzeul Etnografic, Casa de cultură „Platon Pardău”, Biblioteca „G. T. Kirileanu” sau pensiunea Casa Bucovineană, dar nu putem uita nici interviurile acordate de artistul popular Ion Cruceanu.

Despre faptul că cele cinci ediţii ale taberei „Vis de copil”, organizate de ADRA, s-au desfășurat până acum doar la Coşna şi Vatra Dornei am scris la timpul potrivit, dar pentru articolul de faţă am reţinut impresiile coordonatoarei acestui proiect, doamna asistent social Gabriela Istrate, care a remarcat faptul că aici a întâlnit oameni de calitate cu care a colaborat foarte bine.

Localităţile pe care le-am nominalizat anterior n-au fost alese întâmpător deoarece le permite copiilor selectaţi să trăiască timp de câteva zile în mijlocul naturii, departe de mirajul tehnologiei şi de unde au plecat de fiecare dată cu amintiri de neuitat, mai ales din punct de vedere afectiv. Originar din Marginea Sibiului, domnul Hans Bogesch trăieşte acum în Germania şi a ajuns o singură dată la Vatra Dornei, în anul 2000, ocazie cu care a declarat că peisajul din zona Dornelor este foarte asemănător cu cel din Munţii Alpi.

Originari din zona Sucevei, soţii Olivian şi Zina Barbălată trăiesc acum în Bucureşti, dar de câte ori ocazia le permite ajung şi la Vatra Dornei, acest loc binecuvântat de Dumnezeu, sau astfel spus, un adevărat rai de pământ, iar acestă părere ne-a fost comunicată şi de soţii Florin şi Nadia Scarlat.

Născută în oraşul de la gurile Deltei, Tulcea, profesoara de pian Ana-Maria Lupu a ajuns o singură dată la Vatra Dornei, în iarna anului 2012, având astfel posibilitatea să admire, în toată splendoarea sa, o mostră de peisaj hibernal carpatin, pe care-l poate pune oricând în contrapondere cu mirajul Deltei Dunării.

Soţii Flavius şi Liliana Cinghiţă ani de-a rândul au evadat din aglomeratul şi poluatul Bucureşti petrecându-şi concediile de vară fie la Vatra Dornei, fie la Şaru Dornei, iar din impresiile domniilor lor am reţinut plăcerea de a admira, în toată splendoarea ei „sălbăticia naturii” şi nu omitem nici pasiunea de a escalada munţii sau de a mânca la stână preparate specifice, precum balmoşul, mămăliga cu lapte sau friptura de miel.

Domniile lor au fost atraşi de viaţa spirituală din zona Dornelor, iar în mod special au păstrat în bagajul afectiv mănăstirea de la Piatra Tăieturii. În fine, domnul psiholog Daniel Duţă şi soţia dânsului, doamna Cristina, au venit la Vatra Dornei cu o plăcere deosebită şi o vor mai face de câte ori împrejurările le vor permite lucrul acesta.

Amintim faptul că, în urmă cu câţiva ani, domnia sa, în calitate de specialist în psihologia familiei, a susţinut la Coşna un seminar de profil. Ne oprim cu promisiunea că vom reveni cu alte impresii într-un articol viitor.

1 comentariu publicat:

  1. Mureșan spune:

    Am fost prima dată în Vatra Dornei în anul 1990. Fiind tineri ne-am cazat într-un camping cu cortul. De atunci, o dată la 3-4 ani am făcut câte o excursie în zona Bucovinei (nu am rezistat frumuseților zonei, dar mai ales a OAMENILOR). În 2016 am petrecut o săptămână de vis în Vatra Dornei. Suntem îndrăgostiți pur și simplu de oraș, de Bucovina cu mănăstirile ei, de OAMENII pe care i-am întâlnit la tot pasul, de portul popular din Bucovina. Promitem să revenim.

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.