Dorna, perla decăzută a coroanei

scris de Ionuț Tiberiu Bălan
11 Mai 2017
11 Mai 2017, ora 11:46

Cea mai mare rușine pentru un dornean nu e să trăiască într-un oraș care își pierde tineretul, fiind din ce în ce mai îmbrătrânit, ci să trăiască fără să recunoască că și el se face vinovat de această situație. Și după atâția ani în care Vatra Dornei a fost considerată „perla Bucovinei”, emblema acestei regiuni istorice, dar și un loc ce părea că evoluează permanent, a venit și momentul declinului.

Să ne imaginăm Bucovina ca fiind o coroană, cu influențe culturale și artistice diverse, pe lângă cele românești, austriece, germane, evreiești, ucrainene, rusești și puțin maghiare. Și că această coroană are o perlă la fel de minunată și strălucitoare ca și multiculturalitatea de mai sus. Necazul e că perla asta începe să se învechească, să-și pierdă din valoare pentru că cei care trebuiau să aibă grijă de ea nu au făcut nimic pentru a-i păstra strălucirea.

Apoi, cum e și normal, perla e înlocuită cu o alta, de care oamenii s-au ocupat, scoțând-o în evidență cu răbdare ani de-a rândul. Iar această perlă poartă numele de Gura Humorului. Humorul a fost scos din subteranele orașului minier de odinioară de către oamenii care au știut să facă un front comun în jurul primarului lor. Dornenii au rămas cu orgoliul rănit, iar humorenii se mândresc cu orașul cel mai modern, nu doar din Bucovina, ci din nordul țării.

fotografie de Vlad Ilaș / vladilas.ro

Așa cum era de așteptat, în loc să le urmăm exemplul, cârcotim de fiecare dată când „perla humoreană” este adusă în discuție, minimalizând meritele edilului acesteia, atribuind evoluția spectaculoasă a orașului unui președinte de Consiliu Județean care n-a făcut mai nimic nici pentru Humor, nici pentru Dorna. Comportându-ne în acest mod, reușim doar să ne mai diminuăm culpa, tot din orgoliu, dar asta nu va face altceva decât să ne împiedice să vedem adevărul.

Ce a împiedicat Dorna să evolueze? Am și răspuns subtil la întrebarea asta: orgoliul. Orgoliul dornean care și azi mai răsună ca un ecou: „Dorna e cel mai frumos oraș bucovinean și așa o să rămână, nu există egal Dornei”. Fals! Asta a făcut ca Dorna să piardă titulatura de „Perla Bucovinei”. Pentru că nu a existat dorința evoluției, nici în gândirea total comunistă a conducătorilor, care au cârpit cât s-a putut de ieftin și prost, și nici în mentalitatea colectivă, la fel de josnică și dăunătoare.

Și știți ce e cel mai grav lucru? Generația tânără care are potențialul să aducă schimbarea majoră pleacă tocmai pentru că generația din urmă nu i-a lăsat destule oportunități ca să poată rămâne. Și acum orașul e bătrân. Singurul lucru care-l diferențiază de imaginea lui din 1980 e probabil lipsa cozilor la pâine, carne, ouă, portocale și butelii. Și desigur, faptul că sunt mai multe mașini.

În rest, aceiași oameni triști trec și azi pe drum, îmbătrâniți cu 30 de ani, pe care uneori îi poți auzi mormăind că era mai bine pe vremea lui Ceaușeșcu. Da, gândirea asta ne-a îngropat definitiv între drumuri pline de gropi, canalizare mediocră, căldură cu porția (în fiecare iarnă există zile în care nu există căldură pentru că nu funcționeaza centrala pe rumeguș) și alte lucruri uluitoare, de care un oraș european, după aproape 30 de ani de trăit în lumea liberă, n-ar trebui să aibă parte.

Un articol scris de autorul blogului Gândurile călătorului

2 comentarii publicate:

  1. Romanul spune:

    Mda, este adevărat! Dar cea mai mare parte din cei care au îngropat Dorna în ultimii 28 de ani s-au dat la fund, nu mai activează în primele rânduri prin aranjamente de grup, și-au aranjat interesele personale sau TOT de grup, nu-i mai interesează Dorna, ci interesele personale pe care și le-au aranjat cât timp au fost în primele rânduri. Ne prefacem că NU știm sau NU-i știm? Chiar așa proști ne prefacem? Ce vor crede alții despre noi?

  2. Secoban Maria spune:

    Sunt mulțumită că pot fi la curent cu evenimente și acțiuni ale orașului. Aș vrea să știu și dacă cineva a luat în calcul repunerea în circuitul economic al Cazinoului, dacă a apărut un investitor interesat de renovarea lui și repunerea în viața orașului.

Scrie un comentariu la articol