Prezență românească în Germania la International Congress „Global Peasants Rights”

În perioda 7-10 martie 2017, în Germania, la Schwäbisch Hall, s-a organizat „Congresul Internaţional al Drepturilor Ţãranilor”. La congres au participat 400 de invitaţi ţărani, producători la scară mică, persoane care lucrează în mediul rural, precum şi alte organizaţii internaţionale din 35 de ţãri. România a fost reprezentatã de Asociaţia pentru Agriculturã Ecologicã din România „ECOLAND.ro”, cu un numãr de 30 membri din judeţele Suceava, Neamţ, Bacãu, Bistriţa şi Sibiu.

Au fost prezenţi Rudolf Bühler, preşedintele BESH Germania, preşedintele Ecoland Germania şi vicepreşedintele Danube Soya, Matthias Krön, preşedintele Danube Soya, Carlo Petrini, fondatorul Slow Food, Klaus Töpfer, fostul director general UNEP, Hartmut Vogtman, pionierul cercetãrii agriculturii ecologice din Germania, în prezent profesor univeritar la Bonn şi sfãtuitorul personal în probleme de agriculturã ecologicã a Prinţului Charles, Elizabeth Mpofu, secretar general al La Via Campesina din Zimbabwe.

Congresul a fãcut o analizã a situaţiei micilor fermieri şi populaţia rurală din întreaga lume, a atras atenţia publicului asupra importanţei ţăranilor pentru producţia locală şi regională durabilă a produselor alimentare, calitatea ecologică a acestora şi a subliniat necesitatea protejãrii drepturilor lor şi pãstrarea tradiţiilor. Scopul congresului a fost dublu: de a creşte gradul de conştientizare a situaţiei actuale şi cerinţele fermierilor mici internaţionale şi pentru a sprijini grupul de lucru al ONU pentru dezvoltarea unei „Declaraţii cu privire la drepturile ţăranilor şi altor persoane care lucrează în zonele rurale”.

Recunoaşterea contribuţiilor din trecut, prezente şi viitoare ale ţăranilor şi a altor persoane care lucrează în zonele rurale din toate regiunile lumii pentru conservarea şi îmbunătăţirea biodiversităţii, care constituie baza produselor alimentare şi a producţiei agricole în întreaga lume şi contribuţiile acestora în asigurarea suveranităţii alimentare, care sunt fundamentale pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare convenite la nivel internaţional, inclusiv 2030 Agenda pentru dezvoltare durabilă.

Recunoscând relaţia specială şi interacţiunea dintre ţărani şi alte persoane care lucrează în zonele rurale, dar şi relaţia cu terenurile agricole, apă, natura şi a teritoriului de care acestea sunt ataşati şi care depind de existenţa lor, îngrijoraţi de faptul că ţăranii şi alte persoane care lucrează în zonele rurale suferă de degradarea mediului şi schimbările climatice, subliniind că femeile din mediul rural joacă un rol important în supravieţuirea economică a familiilor lor, a fermei ţãrãneşti mici inclusiv prin munca lor, concurenţa neloialã cu marile corporaţii (supermarketuri), unde ţãranii nu au acces, s-a realizat Declaraţia finalã a Congresului care va fi adusã la cunoştinţã atât guvernelor ţãrilor prezente, dar şi forurilor europene ca o recomandare de luat in seama la planificarile reformelor agrare.

Recunoscând că în scopul de a garanta dreptul popoarelor la suveranitate alimentară, este esenţial să se respecte, să protejeze şi să promoveze drepturile recunoscute în declaraţia adoptatã la Congres. Congresul a avut două sesiuni în plen, 5 grupuri de lucru, 6 teme de vizitã în teren (fermă de porci, fermă de vaci, fermă de oi, abator, fabrica de condimente, fabrica de laptme ultimele trei locaţii aparţinând asociaţiei BESH).

Reprezentanţii ECOLAND.ro România au fost singurii din cei prezenţi care au avut stand de prezentare de produse de la micii fermieri, dar şi un specacol folcloric susţinut de Ansamblul „Cetina” din Neagra Şarului. Au fost oferite spre degustare telemea, urdă, diverse tipuri de caşcaval, inclusiv cel de tip Emmentaler, cârnaţi, şuncă, slãnină, păstrăv afumat, cârnat din păstrăv, zacuscă, dulceaţă de ardei iuţi, mirere de albine, palincă, afinată, frăgată, zmeurată, vişinată şi murată.

Pot să spun cã prestaţia noastrã a fost una impecabilã. Membrii noştri au dat numeroase interviuri în limba germană şi engleză pentru diferite publicaţii prezente la Congres. Eu le mulţumesc tuturor pentru seriozitatea, implicarea, dăruirea şi profesionalismul de care au dat dovadă.

Un material scris de ing. Carmen CĂTUNĂ, președinte ECOLAND.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *