Astăzi6 decembrie 2020

Politologul Andrei Țăranu, pentru Orion Media: „președintele Iohannis nu ar putea să o salveze pe Kovesi”

Politologul și profesorul Andrei Țăranu a fost invitatul ediției de luni, 20 martie 2017, a emisiunii de radio Telefonul Zilei, realizată de jurnalistul Mihai Cioată pentru postul de radio Orion FM și site-ul Monitorul de Dorna. Politologul Andrei Țăranu vorbește în cadrul acestei intervenții despre declarațiile recente ale președintelui Klaus Iohannis cu privire la salvarea procurorului general al României, Augustin Lazăr, dar și a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Ascultă aici interviul AUDIO cu politologul și profesorul Andrei Țăranu:

Jurnalist: Am urmărit interviul acordat de dumneavoastră pentru RFI și mi-a atras atenția una dintre declarațiile dumneavoastră, și anume că președintele Klaus Iohannis l-ar putea salva pe procurorul general al României, dar pe șeful DNA, pe doamna Kovesi, mai greu. Pe ce vă bazați când spuneți aceste lucruri?

Andrei Țăranu: Mă bazez inclusiv pe o declarație de astăzi a președintelui Klaus Iohannis. A fost întrebat dacă o va „salva” pe doamna Kovesi, iar domnul Iohannis a spus că el nu poate să se bage în acest gen de probleme. Să ne aducem aminte că acum nu mai puțin de patru ani, președintele Traian Băsescu nominaliza și făcea foarte mult tam-tam pe ideea că doamna Kovesi este singura și unica persoană care poate să conducă DNA, asta după ce fusese ținută la Bruxelles și după ce fusese Procurorul General al României și până să devină procuror șef al DNA.

Din punctul meu de vedere, în acest moment, după scandalul Cosma, după presiunile care s-au făcut inclusiv de la Consiliul Suprem al Magistraturii și din declarația și motivarea pe care a făcut-o Curtea Constituțională, DNA trebuie să facă câțiva pași înapoi. Nu în sensul neapărat al abandonării unor dosare, cât găsirea unor alte modalități de PR. În aceste condiții, atacul la doamna Kovesi va trebui să fie unul izolat. Adică să fie un atac exclusiv la doamna Kovesi și nu un atac la adresa DNA.

Jurnalist: Asta trebuie să însemne un pas înapoi în lupta anticorupție din România?

Andrei Țăranu: Din punctul meu de vedere, nu. Din contră, ar trebui să însemne o mai mare profesionalizare a întocmirii și realizării dosarelor, în ceea ce privește DNA, și nu în egală măsură o construcție a DNA pe alte baze; pe baze proprii, pe o profesionalizare a întocmirii dosarelor și o mai mare relaționare atât cu presa, cât și cu societatea civilă. Pentru că pe de o parte vedem că au existat zeci, sute poate, de cazuri care au fost relatate de presă și care nu au ajuns decât foarte târziu sau niciodată în atenția DNA, care așa cum spune Curtea Constituțională nu ar fi fost de domeniul DNA.

În condițiile în care a existat pe vremea domnului Moraru un scandal asemănător în timpul referendumului din 2012, DNA trebuie să aibă foarte mare grijă să nu fie considerată o instituție politizată. Sunt foarte mulți oameni, printre care mă includ și pe mine, care au încredere în Direcția Națională Anticorupție ca instituție, și nu ca o colecție de persoane care au interese mai mult sau mai puțin.

Jurnalist: Declarațiile ministrului Justiției au fost justificate? Și anume că imediat după numirea domniei sale a venit cu acea declarație și în legătură cu investigarea procurorului, a doamnei Kovesi. Pentru că imediat a fost interpretat că este doar un instrument al actualei coaliții de guvernământ noul ministru.

Andrei Țăranu: Va fi foarte complicat să demonstreze dânsul condițiile în care Toader Tudorel a fost propus și susținut în Curtea Constituțională în Partidul Național Liberal. A fost rector al Universității din Iași și, în egală măsură, o personalitate destul de importantă în domeniul juridic. Va fi foarte greu, în afară de vocile ideologizate, să demonstreze că este o instituție indirectă a PSD. Pe de o altă parte, domnul Toader Tudorel a acționat aici fără să asculte sfaturi comunitare probabil pentru că așa cum a făcut referirile, domnia sa nu poate cere demisii și nici nu poate demite.

Singurul care poate să îndepărteze procurorii șefi, magistrali și judecători este președintele României, la cererea sau formularea Ministerului Justiției, dar nu Ministerul Justiției. În aceste condiții, ministrul a făcut niște declarații hazardate, mai degrabă din punct de vedere al declarației decât din punct de vedere legal. Și, bineînțeles, aici a intrat pe un teren pe care clar nu îl cunoaște, și anume terenul politic. Domnul Toader Tudorel în acest moment este om politic.

Și asta pentru că chiar dacă se presupune că ar fi independent, tehnocrat sau orice altceva, face parte dintr-un guvern politic. Declarațiile sale sunt cu tentă politică, care au adus atingere unei alte puteri a statului, care este puterea judecătorească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.