Astăzi6 decembrie 2020

Pastorul Bisericii Adventiste din Vatra Dornei va pleca în Malawi pentru a ajuta tinerii

Pastorul Bisericii Adventiste din Vatra Dornei, Olivian Huean, a fost invitatul ediției de luni, 7 martie 2017, a emisiunii de radio Telefonul Zilei, realizată de jurnalistul Mihai Cioată pentru Radio Orion și Monitorul de Dorna. Pastorul a vorbit despre motivele pentru care a hotărât să plece în Malawi pentru a da o mână de ajutor în educarea tinerilor după ce a slujit vreme de un an și jumătate la Biserica Adventistă din Vatra Dornei.

Ascultă aici interviul AUDIO cu pastorul Olivian Huean:

Jurnalist: Am aflat de la enoriașii dumneavoastră că urmează să plecați în Malawi, iar mulți dintre ei se arată foarte necăjiți că îi lăsați în urmă după un an jumătate în care ați făcut parte din Biserica Adventistă din Vatra Dornei. O perioadă de timp în care ați reușit totuși să consolidați o relație de excepție între dumneavoastră și enoriașii Bisericii. Ce v-a făcut să luați această decizie de a pleca în Malawi? Plecarea este definitivă?

Olivian Huean: Într-adevăr, după un an și jumătate foarte frumos petrecut la Vatra Dornei, în care am cunoscut oameni deosebiți, oameni frumoși, și în care m-am bucurat de locurile acestea superbe, a venit această chemare pentru a face un pas mai departe. Nu mi-a fost ușor să accept această chemare, dar este o bucurie pentru că pot să slujesc oamenilor și acolo.

Cum să vă spun? Nu mi-a fost și nu îmi este ușor, dar este un lucru frumos ceea ce urmează să se întâmple. Nu este o plecare definitivă. Plec pentru un an, poate un an și jumătate, deocamdată, urmând ca după aceasta să discutăm prelungirea timpului de lucru în Malawi.

Jurnalist: O să reveniți în România? Poate tot la Vatra Dornei?

Olivian Huean: Viața mea a fost până acum o călătorie cu destinație necunoscută. Nu știu unde mă va duce în următorul an, nu știu ce se va întâmpla. Cert este că oriunde o să fiu o să fac același lucru. O să iubesc oamenii și o să îl iubesc pe Dumnezeu, asta este tot ce pot să spun. În România mi-aș dori din toată inima să mă întorc. Este țara mea, o iubesc și nu îmi văd viața în altă parte. Așa, pentru o perioadă pot să plec, dar nu îmi pot vedea viața în altă parte.

Jurnalist: Au încercat enoriașii dumneavoastră să vă convingă să rămâneți la Vatra Dornei? Să nu mai plecați?

Olivian Huean: Sigur că da. Au încercat tot felul de variante. Au încercat să ne descurajeze! Într-adevăr, sunt niște lucruri la care s-au referit. S-au gândit la boli, la probleme, la conflictele de la granițele țării în care o să mergem noi. Au încercat să ne descurajeze ca să rămânem cu ei. Însă, într-un final, când au observat că suntem hotărâți în ceea ce privește lucrarea aceasta, ne-au încurajat și ne-au asigurat toată susținerea lor de care avem nevoie.

Jurnalist: Spuneți că oriunde în lume e nevoie de dumneavoastră, chiar dacă România este țara dumneavoastră, chiar dacă la Vatra Dornei aveați această familie numeroasă. Inclusiv în Malawi este nevoie de dumneavoastră, de ce nu. Chiar dacă foarte puțină lume are idee unde se află această țară.

Olivian Huean: Este o țară puțin cunoscută. Este foarte mare nevoie de oameni care să îi ajute, să ridice puțin nivelul de trai, să lucreze puțin la educație. Malawi este o țară foarte frumoasă, dar oamenii au nevoie să fie învățați lucruri simple, cel puțin în zona în care mergem noi. Vom lucra, în general, cu tinerii, cu copiii, care au nevoie să fie ajutați.

Jurnalist: Cum a reacționat soția când i-ați propus această plecare?

Olivian Huean: Soția nu a fost bucuroasă inițial de această idee, însă este o persoană credincioasă. După ce s-a rugat și pur și simplu a stat de vorbă cu Dumnezeu, a înțeles că este chemarea de la El și a spus că oriunde ne cheamă mergem cu bucurie.

Jurnalist: După câteva luni de la plecarea dumneavoastră în Malawi o să vă contactăm pentru a ne povesti experiența de a fi în Malawi alături de persoanele de acolo. Dincolo de această propunere, cine va veni în locul dumneavoastră? S-a discutat această chestiune?

Olivian Huean: Încă nu se știe cine va veni în locul meu la Vatra Dornei, dar avem încrederea că Dumnezeu va trimite pe cineva care să slujească din iubire.

Jurnalist: Câte suflete numără biserica dumneavoastră?

Olivian Huean: La Vatra Dornei avem 160 de persoane care frecventează biserica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.