Astăzi2 octombrie 2020

Oare cum facem să le fie bine și dornenilor?

Se putea și mai rău

Știm cu toții în ce situație a fost preluată administrația de către actuala echipă din fruntea orașului. Cu toate acestea, există cel puțin două scenarii în care orașul ar fi putut ajunge chiar și mai rău. Unul dintre ele este cea în care fostul primar Ioan Moraru ar fi câștigat încă un mandat în 2012, dar și dacă Ilie Boncheș ar fi câștigat în 2008.

Pentru că s-a discutat prea mult despre faptul că, dacă Boncheș ar fi câștigat atunci, Dorna n-ar fi ajuns într-o situație atât de dificilă, am refăcut posibilele evoluții avându-l pe Boncheș în fruntea administrației, și nu pe Moraru, și tot pe minus am ieșit.

Pentru că mulți din anturajul acestuia, chiar și la 5 ani de la pierderea alegerilor, mai au încă “imprimeul mental” că omul lor ar fi împiedicat Dorna să ajungă în situația de colaps financiar, dezvoltăm o variantă în care lucrurile nu stau chiar așa.

Echipa lui Boncheș ar fi fost alta în 2008

Este adevărat că oricare dintre candidații din 2008 ar fi putut conduce orașul mai bine decât a făcut-o Moraru, inclusiv Boncheș. Problema e că relativul succes pe care l-a înregistrat primarul Boncheș de la începutul mandatului, se datorează și echipei care îl susține:

Stelian Chiforescu-consilier personal pe probleme economice, Nicușor Cojocaru-viceprimar, Mircea Rusu-administrator public, Gheorghe Dromereschi-consilier personal pe probleme tehnice, Costel Ungureanu-consilier economic, Gheorghe Buzilă-consilier personal, la care se adaugă întreaga echipă de funcționari publici, descătușați parcă după câteva mandate în care au părut inhibați.

Dacă Boncheș ar fi câștigat alegerile în 2008, nimeni dintre cei enumerați mai sus, nu ar fi făcut parte din echipa dumnealui, și asta, deoarece, însuși Stelian Chiforescu, acorda încredere totală cuplului Rodica Albei-C-tin Huțanu. Chiar și în 2009-2010, atât Chiforescu cât și Mircea Rusu (viceprimar la acea vreme), mai făceau afirmații de genul:

“Dacă pleacă Rodica Albei, se poate pune lacătul pe primărie!” Toată armata de oameni enumerată mai sus, nu ar fi avut ce să caute lângă primar, pentru că acesta ar fi fost pe “mâini bune”. De asemenea, semnalele grave despre ce se întâmplă în administrația dorneană au început să se facă simțite de-abia în 2010-2011. Dacă Moraru a mascat atât de bine situația, de ce n-ar fi făcut-o și alții?

Cu siguranță, nu s-ar fi ajuns la întreruperea iluminatului public, și, poate, nu s-ar fi acumulat atâtea datorii către furnizorii de rumeguș, însă contractele cu aceștia, tot la km parcurși s-ar fi făcut, și nu la cantitate. Astea sunt “mărunțișuri”, față de un alt “bolovan” care ar fi atârnat de gâtul dornenilor, și care, peste toate celelalte, ar fi dus Dorna într-o situație mult mai grea decât cea lăsată de Ioan Moraru, la final de mandat.

Aqua Land-ul, un proiect de suflet al Rodicăi Albei

Ioan Moraru a declarat de nenumărate ori că nu el a făcut toate datoriile, și că pe acestea le-a preluat de la predecesorul său. Moraru a venit cu tot felul de “găinării”, gen contracte utopice pentru reabilitări de drumuri (și pentru care trebuie să plătească câțiva funcționari o amendă de 800 de milioane lei vechi), un mobilier urban sub formă de bănci în parc, de proastă calitate făcut la Nicovala SRL din Neamț.

Apoi vreo două contracte “politice” cu liberalii Sereș și Adomniței, și care, deși nu s-au finalizat, ne-am trezit că trebuie să le plătim (miliarde bune), o recepție de lucrări în Calea Transilvaniei, care nu s-a făcut temeinic, dar pentru care am plătit celor de la Colas vreo 8 miliarde, la care se adaugă datoriile de 20 de miliarde pentru rumeguș, datorii contestate de mulți.

În mare, în afară de alte câteva mici lucrări supraevaluate, și care împreună mai adună câteva miliarde de lei, datoriile uriașe, într-adevăr, Moraru le-a moștenit. Revenind la Rodica Albei, aceasta a fost șef de proiect al numitului “Aqua Land” din Lunca Dornei, estimat la cca 9 milioane de euro. Acesta ar fi fost și proiectul care ne-ar fi “îngropat” cu siguranță. Ca șef de proiect, Albei ar fi avut și un spor la salariu.

Cu relații bune la ADR Piatra Neamț, cei 50% din valoarea proiectului i-am fi primit și cu Boncheș primar. Cu oricine discut din funcționarii mai vechi din administrație, aproape toți îmi spun că Albei-Huțanu-Boncheș, ar fi demarat acel proiect, chiar dacă nu am fi dispus niciodată de partea noastră de cofinanțare, care se ridica tot la 50%, adică 4,5 milioane de euro (la care s-ar fi adăugat și costurile neeligibile).

Rodica Albei și-a manifestat supărarea și indignarea pe finalul mandatului lui Moraru, revoltată că acesta nu a alocat sume pentru demararea proiectului. Ce șanse ar fi avut Boncheș să se opună acestui proiect? S-ar fi dus la Chiforescu, cum face astăzi, să se consulte cu el? Greu de crezut. Chiforescu îi credita pe cei doi în totalitate, iar pe principiul aplicat adeseori de foștii primari:

“Lasă, guvernanții nu pot lăsa niște șantiere abandonate, banii vor veni de undeva”, Aqua Land-ul ar fi fost început, întregind lista șantierelor abandonate din oraș, de la infrastructura școlară și până la proiectul “Utilități și mediu” (aducțiune gaz metan). Și nu pentru că nu ne-am fi dorit cu toții un loc de agrement, ci pentru că nu dispuneam de bani pentru așa ceva.

Lipsa de experiență a lui Boncheș, relaxarea lui Chiforescu că “văruțu’ e pe mâini bune”, iluziile pe care toți și le-ar fi făcut, bazându-se (pentru a câta oară?) pe deputatul Dumitru Pardău, toate la un loc, ar fi făcut ca acest proiect să fie demarat, iar ulterior închis, din lipsă de cofinanțare. Mai mult decât atât, ca și acum, Ilie Boncheș ar fi fost tot în opoziție, fiind în PSD la acea vreme. În ce situație ne-am fi găsit?

Evident, exact ca cea descrisă vara trecută de Stelian Chiforescu, consilierul primarului, care a declarat: “Dorna ar fi fost inclusă pe o listă neagră a ADR Neamț, iar în viitor ne-am fi luat gândul de la accesări de fonduri”. Chiforescu a explicat extrem de realist ce s-ar fi întâmplat dacă cineva, în dorința nebună de a mai câștiga un mandat, ar fi demarat proiectul.

Surprinzător mi se pare Mircea Rusu, fostul vice, actual administrator public, care mai oftează câteodată: “Cum am putut noi renunța la proiectul ăsta!” Cugetările de acest fel ne fac să credem că Boncheș chiar n-ar fi avut un cuvânt de spus dacă ar fi ajuns primar, cu un mandat mai devreme. La toate datoriile pe care le avem de achitat în prezent, s-ar fi adăugat și banii de la Aqua Land. De unde i-am fi plătit? Cam acesta este scenariul cel mai probabil, dacă Boncheș ar fi câștigat turul doi în 2008.

De unde totuși atâta supărare?

Am constatat cu stupoare că Ilie Boncheș încă ne mai poartă pică pentru articolul pe care l-am scris între cele două tururi de scrutin din 2008, intitulat: “Gluma se îngroașă!”, articol considerat ulterior de apropiații acestuia că ar fi cauza pierderii alegerilor. Prin comportamentul lui, Boncheș mă face să regret că mi-am cerut iertare public, atât în ziar, cât și de față cu familia și pesedimea acestuia, în 2008, imediat după alegeri.

Deși Boncheș, tot public, a declarat: “Se acceptă!”, a continuat să revină asupra acelui moment, când îl mai apucă frustrările. Am scris acel articol datorită unei scene care a avut loc chiar sub ochii mei, în care, un Huțanu extrem de autoritar, îi dădea indicații candidatului Ilie Boncheș. Vazând raporturile dintre cei doi, am realizat cine va fi cel care va conduce cu adevărat orașul. Și evident, nu puteam fi de acord cu așa ceva, nici ca cetățean, nici ca jurnalist.

Și, ca să înțeleagă lumea cum a stat treaba, imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă Olanda nu și-ar fi apărat șansele cu Turcia? Am mai fi ajuns să ne plângem mediocritatea în meciul de baraj cu Grecia? Nici Boncheș n-ar fi ajuns în turul doi dacă presa nu l-ar fi ajutat, dar partea asta, de obicei, se uită.

Cum facem să le fie bine și dornenilor?

Ideal pentru Dorna ar fi fost ca în 2004 să câștige Dumitru Pardău și nu C-tin Huțanu, Mircea Rusu în 2008 și nu Ioan Moraru, iar în 2012, unul dintre cei doi candidați independenți, și nu Ilie Boncheș. Independenților le-ar fi fost ușor să adere la construcția politică numită USL, iar orașul nu s-ar fi trezit pentru a 3-a oară consecutiv cu un primar de opoziție, așa cum s-a întâmplat din 2004 încoace.

Pardău putea la fel de bine să facă ce a făcut primarul Ursaciuc la Gura Humorului, care în guvernarea premierului Tăriceanu a beneficiat de peste 150 de miliarde de lei vechi, fonduri care au pus orașul pe un trend ascendent. Mircea Rusu a fost candidatul PDL în 2008, moment în care Flutur s-ar fi simțit obligat să ajute orașul care i-ar fi dat primarul.

Cu Ilie Boncheș primar în actualul mandat, Cătălin Nechifor nu are nicio presiune de a ajuta Dorna, de vreme ce primarul nostru e în PDL. Suntem pe “invers” tot timpul nu numai datorită modului în care votează dornenii, ci și datorită lipsei de altruism a unor candidați precum și ai unor susținători ai acestora, care, deși văd că din punct de vedere politic sunt împotriva curentului, se luptă pe viață și pe moarte, punând la bătaie sume colosale și forțe nebănuite, pentru a-și îndeplini un moft, acela de a ajunge primari.

Am scris acest articol, nu doar pentru a le mai tăia “macaroana” unora care se credeau salvatorii Dornei înainte de vreme, ci și în speranța că în viitor vom putea decide, înainte de alegeri, în funcție și de conjunctura politică cea mai favorabilă, cine ne poate reprezenta cu succes în fruntea orașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.