Astăzi6 decembrie 2020

AUDIO: psihologul Delia Drăgan vorbește despre protestele din România

Psihologul Delia Drăgan, profesor la Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, a fost invitatul ediției de marți, 14 februarie 2017, a emisiunii de radio Telefonul Zilei, realizată de jurnalistul Mihai Cioată. Profesorul dornean a vorbit despre cum arată protestele din ultimele două săptămâni din țara noastră din punct de vedere psihologic.

Jurnalist: Există nenumărate voci care spun că protestele din România ajută și din punct de vedere psihologic. De ce ne ajută, din acest punct de vedere, faptul că ieșim în stradă, că scandăm, că manifestăm?

Delia Drăgan: Vocile respective au dreptate când afirmă acest lucru deoarece manifestațiile oamenilor, atât a celor de la Guvern, cât și a celor de la Cotroceni, sunt niște descărcări din punct de vedere emoțional. Cred că aceste proteste au ceea ce în psihologie se numește funcție tactatică. La întâlnirile respective, pe lângă faptul că oamenii au mai multe nemulțumiri legate de zona politică și economică, reușesc să își dea seama că faptul de a fi împreună cu ceilalți este o modalitate extraordinar de bună de a se simți bine.

De a socializa, de a conștientiza că și alții au aceleași probleme pe care le au și ei. Cu toții am observat faptul că unele dintre mesaje sunt foarte simpatice; aceste proteste au dezvoltat și latura creativă a românilor. Au demonstrat, însă o dată, faptul că suntem per ansamblu un popor cu multă inventivitate și creativitate.

Și atunci sigur că aceste manifestații ajută oarecum și la partea emoțională, la crearea acelui climat de bine și a stării de bine din punct de vedere emoțional, care este foarte importantă. Cred că oamenii au avut dintotdeauna nevoia de a fi băgați în seamă, să fie ascultați. Aceste proteste constituie o modalitate prin care oamenii doresc să fie auziți de clasa politică.

Jurnalist: Așadar psihologii ar trebui să își încurajeze pacienții depresivi să participe la aceste mitinguri, dincolo de importanța lor. Vedem că o populație începe să funcționeze ca popor. Avem deja un exercițiu care a uimit întreaga lume. Suntem băgați în oala denumită „așa da”. Românii funcționează împreună, luptând pentru valori.

Delia Drăgan: Oamenii și-au dat seama că sunt apreciați. Cel puțin presa străină, așa cum ați menționat, a considerat aceste manifestații ca fiind benefice pentru unitatea poporului român și pentru a ne scoate oarecum în evidență faptul că știm să ne exprimăm un punct de vedere. Aceste demonstrații încearcă să rezolve o altă problemă, a nevoii de a fi apreciați.

Jurnalist: Vedem, așadar, că vocea și prezența fiecăruia contează. Este o autoapreciere până la urmă?

Delia Drăgan: Crește stima de sine a celor care participă la aceste proteste. Din păcate, părerea mea personală este că deocamdată, în afara acestor efecte terapeutice, strada nu a reușit să obțină foarte multe beneficii.

Jurnalist: Țin să vă contrazic! Dacă strada nu reacționa, politicienii ar fi trecut acea ordonanță. Au obținut enorm de mult. Au blocat o ordonanță care ar fi avut urmări groaznice. Este o victorie!

Delia Drăgan: Este părerea mea personală. Din ce știu și cunosc din psihologia partidelor politice, Partidul Social Democrat este unul dintre partidele care nu se lasă atât de ușor înfrânte. Chiar dacă acum a cedat sub presiunea străzii, cu siguranță că pe viitor va găsi o altă modalitate și mai subtilă sau mai de miezul nopții, așa cum au făcut și până acum, prin care să își promoveze interesele.

Jurnalist: Sunt convins că vor face așa cum credeți dumneavoastră. Dar nu trebuie să uităm că există presă, există instituția Președintelui, există Curtea Constituțională, există internet și un popor care știe cum să fie vigilent.

Delia Drăgan: Foarte corect. Din acest punct de vedere aș putea spune că protestele au însemnat foarte mult, în sensul că au început să trezească, oarecum, conștiința poporului român. Iar faptul că tinerii sunt cei care, dându-și seama că au greșit prin faptul că nu au fost prezenți în număr mai mare la vot, încearcă să îndrepte lucrurile.

2 comentarii publicate:

  1. dorneanul

    Și o întrebare fără de care interviul nu știu dacă are mare valoare, își permit românii să trimită în Parlament aleși fără a avea înainte UN TEST PSIHOLOGIC? Pentru că, așa cum arată Parlamentul României, mai degrabă o adunătură de șmecheri și afaceriști, România va rămâne aceiași țară balcanică unde bacșișul, corupția și micile învârteli vor fi la ele acasă. E greu de realizat și înțeles acestea! Păi priviți orașul Vatra Dornei, mizerabil, și conștientizați că mai bun era primarul mai puțin ALFABETIZAT, Vasile Deac!

  2. Kirxpix

    O întrebare pertinentă. Pentru o slujbă de doi lei dai azi o grămadă de teste psihologice, aduci referinţe şi depui garanţii. Pentru a obţine un loc în Parlament nu îţi trebuie nimic din astea. Numai să pompezi din greu ceva bănet la partid şi totul e ok. Devii cel mai iubit dintre aleşii ţării chiar dacă ai în genă şi în antecedente că îţi vinzi şi mama ca pe o gulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.