Astăzi5 decembrie 2020

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă de la Vatra Dornei a ajuns la ediția a XXI-a

Cea de-a XXI-a ediție a consacratului Festival Național de Datini și Obiceiuri de Iarnă din municipiul Vatra Dornei se desfășoară și la finalul anului 2016. Conform datelor oferite de Primăria Municipiului Vatra Dornei, festivalul se va desfășura pe strada Mihai Eminescu din oraș în ziua de joi, 29 decembrie 2016, începând cu orele 11:00.

Din dorinţa de a permanentiza valorile datinilor, portului popular și a păstrării obiceiurilor de iarnă atât din Bucovina, cât şi din celelalte colţuri ale ţării, Primăria Municipiului Vatra Dornei, în colaborare cu Fundaţia Culturală „Dorna Dorului” şi Casa de Cultură „Platon Pardău”, desfășoară cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Porniţi Plugul, Feţi Frumoşi”.

„Cel mai frumos și autentic festival de datini și obiceiuri populare de iarnă din Bucovina, „Porniți Plugul, Feți Frumoși!”, își primește cei peste 600 de colindători veniți din mai multe județe ale țării. Aceasta înseamnă că, spre bucuria noastră, a dornenilor, dar și a turiștilor, vom asista la o punere în scenă a celor mai frumoase datini și alaiuri de iarnă cu grupuri de colindători, așa cum acest festival a obișnuit an de an”, a declarat Violeta Codorean de la Casa de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei.

La festival participă ansambluri artistice reprezentative de datini şi obiceiuri populare de iarnă, grupuri de colindători, urători, formaţii de căiuţi, jocul caprei, jocul ursului, jocul cerbului, dansul măştilor, sorcova şi alte obiceiuri tradiţionale ale anotimpului rece.

Printre grupurile care și-au anunțat prezența se numără colindători din județele Suceava, Bacău, Iași, Bistrița-Năsăud, Maramureș și Botoșani. Invitații speciali ai ediției anului 2016 sunt Urșii de la Leorda, din localitatea Comănești din județul Bacău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.