Dornisme: umiliți și obidiți

Parafrazând un celebru roman al unui scriitor rus, cei pe care îi avem în minte când am ales acest titlu sunt muncitorii pe care i-am întâlnind adesea pe diferite şantiere din oraşul nostru, indiferent că asfaltau, plombau, puneau borduri sau pavele, montau conducte de apă sau canalizare, desfundau canale sau chiar măturau străzile.

Articolul îşi propune să aducă o perspectivă diferită asupra acestor oameni, corectă cel puţin din punctul de vedere al criticilor la care sunt supuşi de cei mai mulţi dintre noi. Nu ne dăm cu părerea asupra priceperii sau nepriceperii lor, însă haideţi să recunoaştem că în lipsa şefilor care ar fi îndreptăţiţi să încaseze reproşurile cetăţenilor, mânia sau furia chiar, aceştia au devenit “sacul de box” al majorităţii celor nemulţumiţi de modul în care este implementat un proiect, de calitatea lucrărilor samd.

muncitori_mdd

De parcă ar fi vina acestor lucrători că se plombează sau se toarnă asfalt pe ploaie, că dimensiunea trotuarului pavelat e diferită faţă de ceea ce ar fi normal, că nu se “pupă” mai niciodată canalul cu covorul asfaltic, că se fac tot felul de improvizaţii tehnice care duc ulterior la alte intervenţii etc. Aceşti oameni fac ceea ce fac ori pentru că atât se pricep ori pentru că de cele mai multe ori nu-i supraveghează nici un specialist care să-i corecteze la timp.

Iar dacă şefii lor lipsesc, n-ar trebui să lipsească niciodată specialiştii beneficiarului, adică ai administraţiei locale, pentru că nouă chiar nu ar fi trebuit să ne fie indiferent modul de implimentare a tuturor proiectelor de până acum, dar mai ales calitatea lucrărilor executate. Un dornean a descris condiţia lor cum nu se poate mai bine: “I-am văzut pe remarcaţii mei. Nimeni nu-i evidenţiază, nici măcar când o merită, în schimb îi ceartă pentru tot felul de păcate reale sau închipuite.

Lucrau în zona fostei cantine a CFR-ului. Umpleau benzile lungi săpate cu maşina specială în asfalt. Asfaltul era luat dintr-un tir cu un ifron, un tractoraş era pe post de compresor şi mai târau de colo-colo o instalaţie pe 2 roţi. Se mişcau toţi ca albinele-n stup deşi, probabil, munceau de ore bune. Era aproape întuneric, ploaia se oprise, hainele mele erau ude leoarcă pe interior.

Oare cum erau ale lor? Oameni chinuiţi, care nici nu câştigă mare lucru. Nu ştiu dacă-s dorneni, iar dacă sunt, nu-i mai criticaţi la grămadă că nu-şi plătesc termia (încă n-a ajuns cuvântul ăsta în DEX, dar îl tot aud promovat pe post de înlocuitor pentru gigacalorie – altă preţiozitate simandicoasă). N-au nevoie de ea, le ajunge fierbinţeala de la serviciu. În schimb, toate laudele pentru administratorii şi angajatorii lor! Aştia chiar merită pentru modul de manevrare rafinată a circuitului în natură”.

1 comentariu publicat:

  1. dorneanul

    Hai dom-le ca nu se leaga nimeni de EI, doar asa … glumet-amar, *astia iar plombeaza cand ploua ca sa tina pana trece luna de la rasarit la apus*, majoritatea se intreaba cel mai important lucru, *DE CE plateste PRIMARIA astfel de lucrari ?*, se mai intreaba … CINE din PRIMARIE a receptionat coloanele pentru caldura montate de societatea care a construit centrala de gaz metan !, pentruca la montarea lor, nu sau respectat normele LEGALE, iar montarea prin *economisirea de bani pentru *buzunarul constructorului, urmeaza sa duca la cheltuieli pentru PRIMARIE, CINE a permis receptionarea acestor lucrari de PROASTA CALITATE ?*. CUM, nu stie NIMENI din PRIMARIA Vatra Dornei, in toti acesti ani in primarie nu a *lucrat nimeni ?, pai, NOI dornenii pe cine am ales, pe cine am platit in primaria Vatra Dornei in toti acesti ani ?. Haideti, sa nu spuneti ca … nu stiti ce sa ne spuneti ?.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.