Nebunul de la curte

Se spune că bufonul regelui, “nebunul de la curte”, prin glumele pe care le făcea îl împiedica chiar şi pe rege să se ia prea în serios. Prea multă preţiozitate, înţelepciune chiar, pot duce la ridicol. Umorul de calitate are forţă terapeutică, ajutând la echilibrarea unor situaţii. Lao Tzu spunea: “Toată lumea e înţeleaptă, în afară de mine. Mintea tuturor e limpede, doar a mea e tulbure”.

Rectorul unei mari universităţi româneşti nu a depășit prostia și n-a ajuns la înțelepciunea care i-ar fi dat posibilitatea de a nu eticheta generaţia Facebook & Google, ca fiind “lipsită de cultură generală şi de orizont artistic”, “controlabilă de o elită malefică”. E mult mai uşor să-i judeci pe tineri decât să-i ajuţi să facă un salt în conştiinţă, să le stârneşti “pofte” culturale, să-i încurajezi să se descopere, să discearnă între bine si rău, valori şi non-valori, să-şi întărească mintea şi trupul, să se implice în proiecte pentru societate sau să se adapteze la realităţile acestei lumi.

Prin astfel de critici, te poziţionezi pe o treaptă superioară, a ştiutorului de istorie, geografie, anatomie, botanică, limbi clasice, artă etc. Ce bine ar fi să fie aşa. Adică toate generaţiile, mai puţin cea blamată, să deţină acea cultură generală la care se tot face referire. Oare presupusa cultură n-ar fi trebuit să ne ajute să ne respectăm valorile, valori care s-ar fi transformat în repere pentru generaţia tânără? De unde atâta vanitate la o generaţie care lasă moştenire o ţară făcută praf? De ce unde atâta fală, când identitatea naţională e idealizată? De ce ne minţim cu o istorie contrafăcută?

Cum se face că sănătatea mentală a acestui popor este atât de precară? Sunt pretinşii oameni cultivaţi mai puţin răutăcioşi, frustraţi sau vulgari? Și una pentru domnul rector: Dacă vă plângeţi că studenţii dvs. sunt atât de ignoranţi, încât spun că Bucovina e o marcă de apă, cum se face că au ajuns studenţi? E adevărat că proştii de pe Facebook sunt mai vizibili decât altădată, dar asta nu înseamnă că proştii erau în număr mult mai mic în vremurile în care cărţile erau reperul devenirii.

“Nebunul de la curte” s-a făcut totuşi auzit. Scriitori, analişti, gazetari, pamfletari, au taxat vorbele rectorului. Un popor care nu are un cult pentru mişcare nu are cum să aibă rezultate în sport. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu moralitatea, cultura, spiritul civic. Toate “bolile” de care suferă societatea le moştenesc şi tinerii. Vrem ca “însănătoşirea” să vină de la ei, însă le servim doar depresie şi negativism, critici, impostură şi corupţie.

Închei optimist, gândindu-mă la toţi acei copii care au destine onorabile, deşi provin din familii destrămate. Îmi pun mari speranţe că generaţia tânără îşi va împlini destinul, tocmai datorită faptului că modelul care li se oferă este unul de neurmat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.