Selecția echipei pentru Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică

vitalie_lungu

La începutul verii, respectiv perioada dintre 30 iunie și 3 iulie, Vatra Dornei a fost gazda lotului lărgit al României pentru selecţia echipei naţionale, secţiunea Juniori (până în 16 ani), ce va participa la cea de-a XXI-a Olimpiadă Internaţională de Astronomie de la Plovdiv, Bulgaria, în perioada 5-13 octombrie 2016.

În perioada 31 iulie – 7 august, a avut loc programul de pregătire a lotului lărgit al României pentru selecţia echipei naţionale, secţiunea Seniori (peste 16 ani), ce va participa la cea de-a X-a Olimpiadă Internaţională de Astronomie şi Astrofizică de la Bhubaneswar, India, în perioada 9-19 decembrie 2016.

Loturile lărgite au fost formate din premianţii de la Olimpiada Naţională de la Craiova din aprilie, la cele două secţiuni. Componenţii loturilor au susţinut o serie de probe teoretice şi practice cu un nivel de dificultate extrem de ridicat, în urma cărora au fost selecţionaţi un număr de 10 elevi ce vor forma cele două loturi reprezentative, conform Metodologiei de desfăşurare a Olimpiadei Internaţionale. În lotul de seniori s-a calificat şi elevul Lungu Vitalie de la Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei.

Acest program de pregătire a fost organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava şi Societatea Ştiinţifică Cygnus, centrul UNESCO. Echipa de profesori ce au pregătit şi evaluat loturile a fost coordonată de profesorul doctor Petru Crăciun, Inspector de Fizică la IŞJ Suceava.

Din echipă au făcut parte şi profesori de fizică de la Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei. Coordonator al programului din partea USV a fost domnul lector doctor Cristian Pîrghie, iar din partea Societăţii Ştiinţifice Cygnus profesorul Victor Şutac.

1 comentariu publicat:

  1. Suzana Sestac

    Felicitari Vitalie – primul elev olimpic international. Felicitari profesorilor tai de la Liceul Teoretic „Ion Luca” si tuturor celor care au contribuit la formarea ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *