Știrile zilei de30 noiembrie 2021

Protestele angajaților de la Mina de Uraniu Crucea continuă și în a cincea zi!

Greva spontană, începută de ortacii Minei de Uraniu Crucea, încă de luni, 26 ianuarie, a ajuns în cea de-a cincea zi. Una dintre principalele cauze pentru greva declanșată de lucrătorii minieri este lipsa plății drepturilor salariale complete de către angajatorul CNU. Pe lângă completarea drepturilor salariale, aceștia au întocmit și o listă cu revendicări, iar lipsa rezolvării acestora promite să îi împingă spre măsuri de protest drastice, precum intrarea în greva foamei sau baricadarea în mină, alături de familii și copii.

Dacă în a patra zi de proteste, Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, precum și Prefectul Județului, Florin Sinescu, alături de Directorul Executiv al Companiei Naționale de Uraniu, Ioan Moraru, nu au reușit, pe cale amiabilă, să ajungă la un consens cu greviștii, aceștia din urmă au solicitat în repetate rânduri prezența Ministrului Energiei, Andrei Gerea, dar și a unui reprezentant al Casei de Pensii, după ce chiar Președintele CJ a declarat că nu este în măsură să soluționeze cererile acestora la fața locului, în jurul amiezii sosind o delegație a Guvernului, abilitată să soluționeze situația.

protest_crucea_3

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, la mina Crucea (foto Ciprian Pardău)

Experții guvernamentali, alături de Miniștri, Consilieri, lideri ai Sindicatelor și Executivul CNU, poartă la ora difuzării acestei știri, negocieri cu reprezentanți ai minerilor, privind doleanțele acestora și soluționarea lor, pentru a se ajunge la încheierea protestelor, dar și a satisfacerii revendicărilor greviștilor. Odată cu începerea negocierilor, presa a fost rugată să elibereze sala, discutându-se aspecte ce țin de situația economică și alte informații care nu sunt destinate publicului larg.

Revenim cu detalii imediat ce ședința și discuțiile dintre părțile implicate vor ajunge la final!

3 comentarii publicate:

 1. adi

  De ce unii oameni nu sunt la pensie pe cand trebuiau sa fie; mai stau inca 3 – 4 ani, iar altii mai tineri vor sa se angajeze dar nu pot din cauza mitei

 2. adi

  Sunt nedreptatiti acesti oameni si nu au avut cui sa se planga , salariu e de mizerie si intradevar oamenii mor la o varsta medie din cauza radiatiilor.
  Trebuie cautata o solutie ca ”tinerii” sa se poata angaja si ei sa nu mai fie nevoiti sa depinda de strainatate .

 3. Adriano

  Asta este Romania din 2015?
  Unde este libertatea presei?
  De ce nu poate exista transparenta iar opinia publica nu poate fi informata cu ajutorul presei?
  De ce acele negocieri se fac cu usile inchise?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.