Micii grădinari ai Școlii Gimnaziale Nr. 4 din Vatra Dornei

scris de Redacţia
9 iun. 2016
9 iun. 2016, ora 18:25

Licuricii din clasa pregătitoare, condusă de doamna Viorica Afloarei, s-au dovedit a fi nişte copii extrem de sensibili, îndrăgostiţi de frumosul din natură, din sala de clasă, din școală, de peste tot pe unde trec, însoţiţi de părinţi sau de dăscăliţa lor, care se străduie să le propună şi să le proiecteze activităţi plăcute şi utile în acelaşi timp, le insuflă curaj și îndrăzneală, îi determină să participe, individual sau în echipă, la cât mai multe evenimente și activități.

În cadrul proiectului „Educația, viitorul sănătos al Planetei albastre” au invățat, în primul rând, că trebuie să iubească, să îngrijească şi să înfrumuseţeze locul în care vin zi de zi cu emoție și bucurie, și anume școala lor dragă. Ştiut este că dragostea față de natură se cultivă în timp, iar copiii trebuie iniţiaţi de mici în tainele protejării mediului înconjurător. Cu mic, cu mare, adică elevi şi părinţi, au răspuns chemării şi au dorit să treacă la treabă.

mici_gradinari_1

De menţionat că, încă din toamnă, după numai câteva săptămâni de şcoală, licuricii Școlii Nr. 4, cu ajutorul și sprijinul domnului Cristi Acujboaie de la Ocolul Silvic Dorna Candrenilor, au plantat în curtea școlii șase puieţi de arbori din diferite specii, precum tuia occidentală, zâmbru și molizi albaștri. În această primăvară, văzând că toți copăceii lor au învins vitregiile iernii şi au început să crească, prichindeii au prins curaj.

Astfel, într-o zi caldă și senină de mai, împreună cu învățătoarea și câteva mămici, s-au echipat cu mănuși, lopeți, stropitori și au pornit cu mult entuziasm spre realizarea primei lor grădini cu flori în curtea interioară a școlii.

Împărțiți în cinci echipe formate din câte șase copii, conduși de o mămică pe post de căpitan de nădejde şi cu doamna învățătoare pe post de coordonator principal, copiii au săpat cu multă atenție, cu trudă și migală, cu mânuțele lor mici, cuiburi în care au plantat un hibiscus cu flori mov, patru trandafiri, 30 de flori de gheață viu colorate, 30 de crăițe galbene și portocalii, dar și 30 de Lobelia Cardinalis de culoare mov.

mici_gradinari_2

Au udat florile și au stabilit responsabili din fiecare echipă, cei care vor observa zilnic evoluția florilor. Ca o încununare a unei zile rodnice, în faţa şcolii au plantat o magnolie. Nerăbdători, aşteaptă cu toţii o altă primăvară ca să-şi vadă rodul muncii lor. Licuricii de la Școala Nr. 4 speră ca la anul ramurile magnoliei să se umple de flori gingaşe, asemeni sufletelor lor curate.

După câteva zile ploioase, activitatea în grădina școlii a fost reluată, tot împreună cu prietenul din toamnă, nenea Cristi, pădurarul, așa cum îi spun copiii, care a fost mai darnic de data aceasta, aducându-le zece puieţi de arbori (tuia occidentală Smarald, tuia occidentală Brabant și Picea glauca conică). După ce s-au consultat cu conducerea școlii, licuricii au hotărât să planteze acești puieți pe latura de est a curții. Împreună, au săpat gropile, au pus pământ mai bun și apoi au plantat copăceii. Fiecare a dat o mână de ajutor după puterile lor.

Acţiunea nu numai că a schimbat înfăţişarea curţii instituţiei de învăţământ, dar este şi una extrem de benefică elevilor. Prin amenajarea acestui spaţiu, copiii simt responsabilitatea pentru păstrarea şi întreţinerea acestui colţişor verde. Se creează conştiinţa faptului că trebuie să se facă ceva pentru locul în care trăiesc şi învaţă, ei devenind mândri pentru felul în care arată acum împrejurimile şcolii în care îşi petrec o bună parte din zi.

Nu avem nici o îndoială că vor face aşa şi în preajma casei lor sau în locurile pe unde vor trece şi că nu vor uita, ca oameni adulţi în devenire, această lecţie practică de dragoste pentru natură.

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.