Știrile zilei de18 ianuarie 2022

Concursul Național de Schi ”Bucuriile Zăpezii” a ajuns la a cincea ediție

Staţiunea Vatra Dornei a găzduit, în perioada 16-18 ianuarie, cea de-a V-a ediţie a Concursului Naţional de Schi pentru copii „Bucuriile Zăpezii”, adresat copiilor cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi la cluburile şi palatele copiilor din ţară şi care nu sunt legitimaţi în cadrul cluburilor sportive. La această competiţie, judeţul Suceava a fost reprezentat de copiii care se pregătesc la Clubul Copiilor Vatra Dornei, împreună cu profesorul Ionel Nemeş.

bucuriile_zapezii_2

foto de Alexandru Negrea

Concursul face parte din Calendarul Naţional al Activităţilor Educative, pe anul 2015, oferta educaţională a Inspectoratului Şcolar al Judeţului Suceava, o parte din suportul financiar pentru organizarea competiţiei fiind asigurat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Primarul municipiului, Ilie Boncheş, deschizător de pârtie

În debutul primei manşe, deschizător de pârtie a fost primarul Ilie Boncheş, care a fost recompensat şi cu o diplomă pentru gestul său. Edilul dornean a apreciat implicarea unităţilor de învăţământ şi a Clubul Sporturilor de Iarnă în readucerea staţiunii Vatra Dornei pe harta naţională, europeană şi mondială a competiţiilor sportive:

“Pe pârtia Veveriţa, Clubul Copiilor a organizat cea de-a șaptea ediţie locală şi cea de-a cincea naţională a Concursului de schi “Bucuriile zăpezii”. Sunt mulţumit penru că oaspeţii veniţi din toată ţara au fost încântaţi de condiţiile oferite, de calitatea pârtiei și de modul cum a fost organizată competiţia. Mulţumesc organizatorilor şi în primul rând concurenţilor pentru că au ales să petreacă un weekend în staţiunea Vatra Dornei”, a precizat primarul Ilie Boncheş.

Diploma pentru cel mai mic deschizător de pârtie a fost primită de Sara Moroşan, iar Petrică Ariciuc, şeful Salvamont Vatra Dornei, a fost recompensat, tot cu o diplomă, pentru modul în care a pregătit pârtia. Diplome de excelenţă au primit şi celelalte instituţii sau persoane care s-au implicat în organizare.

Traseu şi arbitraj după regulamentul Federației Internaționale de Schi.

Întrecerile la slalom uriaş şi slalom special s-au desfăşurat pe două categorii de vârstă, până la 10 ani şi 10–12 ani, arbitrajele fiind asigurate de Clubul Sportiv Şcolar şi Şcoala de schi Euroski, după regulamentul Federaţiei Române de Schi și a Federaţiei Internaţionale de Schi.

bucuriile_zapezii_1

foto de Alexandru Negrea

Timpii de coborâre au fost măsuraţi prin mijloace electronice, moderne, fiecare concurent ştiind, după ce trecea linia de sosire, pe ce poziţie se află în clasamentul general. Primii care au coborât au fost copiii sub 10 ani, o parte dintre ei obţinând timpi mult mai buni faţă de colegii lor mai mari.

„Profesorul Petru Grigoraş de la Şcoala de schi Euroski a pregătit un traseu extraordinar, pot să spun că e la fel cu cel de la Cupa Mondială de schi alpin, plecarea, sosirea, cele 18 porţi, fanioanele fiind cu însemnele Federaţiei Internaţionale de Schi şi a sponsorului principal, Audi. Pentru copii acest lucru este foarte important, se simt ca schiorii adevăraţi pe care îi văd pe Eurosport în competițiile internaționale”, a declarat Vasile Moroşan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei.

Una din cele mai mari competiţii pentru schiorii până în 12 ani

Disputa pentru un loc pe podium s-a dat între aproape 100 de copii de la Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti, de la palatele copiilor din Braşov, Brăila, Cluj-Napoca, Iaşi, Miercurea Ciuc, Sfântul Gheorghe, cei de la cluburile copiilor din Întorsura Buzăului, Sighetul Marmaţiei, Slănic Prahova, Sinaia şi Vatra Dornei. Prin numărul mare de participanţi, prin dificultatea traseului şi prin modul de arbitraj, concursul de la Vatra Dornei este cea mai importantă competiţie din Moldova adresată schiorilor până în 12 ani şi a doua pe plan naţional pentru acest nivel de vârstă.

„Avem avanpremiera World Snow Day cu un concurs naţional la care participă foarte mulţi copii, iar câştigătorii sunt aplaudaţi la festivitatea de premiere într-o zi importantă pentru promovarea sporturilor de iarnă. O contribuţie importantă la reuşita acestei activităţi o are echipa Salvamontului, care împreună cu Petrică Ariciuc au lucrat toată noaptea de vineri pentru a face zăpadă artificială şi a aduce pârtia într-o stare impecabilă, bătătorind zăpada”, a precizat Petru Grigoraş, preşedintele comisiei de arbitri şi directorul Şcolii de schi Euroski.

Cupe şi medalii pentru câştigători

Clasamentele au fost întocmite în urma însumării timpilor obţinuţi de fiecare concurent, la fiecare coborâre, iar clasamentul general pe echipe a fost realizat pe baza rezultatelor obţinute de schiorii fiecărei echipe. Festivitatea de premire s-a desfăşurat în prezenţa autorităţilor locale, a organizatorilor şi sponsorilor, a inspectorului şcolar pentru educaţie permanentă, Tatiana Vântur și a profesorilor coordonatori. Toţi participanţii au primit din partea lectorului organizatorilor diplome de excelenţă semnate de preşedintele Federaţiei Internaţionale de Schi.

“Sunteţi la fel de frumoşi ca ziua de astăzi, o zi superbă care invită la sport, la activitate și la mişcare. Felicitări tuturor celor care aţi câştigat astăzi la Vatra Dornei o medalie, o cupă, dar şi celor care o să primiți diploma de participare. Cel mai important loc este cel pe care îl ocupaţi şi pentru care vă antrenaţi pentru a fi mai buni mâine decât astăzi. Felicitări tuturor şi vă sfătuiesc să iubiţi la fel de mult sportul aşa cum aţi dovedit astăzi”, a spus Tatiana Vântur înaintea festivităţii de premiere.

Categoria până în 10 ani, fete:
1. Kernetyky Maya Kriszta – Palatul Copiilor Miercurea Ciuc
2. Georgescu Mara – Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti
3. Faur Blanka – Palatul Copiilor Miercurea Ciuc

Categoria până în 10 ani, băieţi:
1. Gyorgy Szabolcs – Palatul Copiilor Miercurea Ciuc
2. Bulichi Codrut – Clubul Copiilor Vatra Dornei
3. Drăgan Sebastian – Palatul Național al Copiilor Bucureşti

Categoria 10–12 ani, fete:
1. Crişan Hanna – Palatul Copiilor Cluj
2. Sandulean Tîcsa Ruxandra – Clubul Copiilor Vatra Dornei
3. Bobeş Bianca Maria – Clubul Copiilor Întorsura Buzăului

Categoria 10–12, băieţi:
1. Popică Nicolae Alin – Clubul Copiilor Întorsura Buzăului
2. Dragomir Eduard – Clubul Copiilor Slănic
3. Alionte Bogdan – Clubul Copiilor Slănic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.