Astăzi17 aprilie 2021

Festivalul de Datini şi Obiceiuri „Porniţi plugul, feţi frumoşi!” de la Vatra Dornei

„Porniţi plugul, feţi frumoşi!”, un festival care promovează tradiţiile

Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri Populare de Iarnă „Porniţi plugul, feţi frumoşi!” a ajuns la cea de a XIX-a ediţie într-o atmosferă de vis. Timp de câteva ore, sute de dorneni şi turişti au înfruntat gerul pentru a urmări alaiurile de urători din judeţele Suceava, Iaşi, Bistriţa Năsăud, Maramureş şi Botoşani. Ca în fiecare an şi ediţia aceasta a reunit la Vatra Dornei cele mai valoroase ansambluri folclorice, grupuri de urători şi de colindători din nordul ţării, care au arătat încă o dată că zestrea românească, cea care dă identitatea unui popor şi simbioza deosebită între ceea ce este creştinesc şi românesc şi ceea ce a fost demult, înainte ca Iisus să se nască, se păstrează.

obiceiuri_4

Aşa cum am aflat de la specialiştii în etnografie, Festivalul de la Dorna se distinge faţă de alte manifestări de acelaşi gen prin parada portului şi a măştilor populare tradiţionale, autenticitate, prin spectacolul jocurilor ritual-ceremoniale ale mascaţilor, acompaniate de formaţii de mare valoare, în care sunt utilizate numai instrumente muzicale tradiţionale, prin colindele si urăturile care îmbină ceea ce este vechi cu actualitatea, toate precedate de o prezentare etnografică de ţinută, a directoarei Muzeului Etnografic din Vatra Dornei, Minorica Dranca.

Urătorii, purtători de comori ai României

Festivalul a fost deschis de sunetul trâmbiţei şi de frumoşii cai bucovineni conduşi de voinicii din Bazinul Dornelor, „un moment profund ancorat în tradiţiile româneşti. Trâmbiţa este cea care anunţă momentele deschiderii şi în spaţiul ocupaţional păstoresc”, cum a precizat Minorica Dranca. Moş Crăciun, un personaj atât de iubit de copii, a ajuns în faţa primăriei într-o trăsură şi a adus după el alaiurile formate din copii, dar şi plugul tras de boi pe care se afla bradul împodobit aşa cum se cuvine, cu tot ceea ce este mai lucitor, pentru că Anul Nou şi Crăciunul sunt sărbători ale luminii şi ale strălucirii.

obiceiuri_3

După ce Ilie Boncheş, primarul municipiului Vatra Dornei, i-a salutat pe dorneni, dar şi pe oaspeţii veniţi atât din ţară, cât şi din străinătate în Bazinul Dornelor pentru a petrece sărbătorile de iarnă, zgomotul tobelor, tălăncilor şi al zurgălăilor au vestit apropierea urătorilor.

„Felicit pe aceşti purtători de comori ai României, a tradiţiei şi le spun bun venit în Bazinul Dornelor şi aşteptăm deja cea de-a XX-a ediţie, jubiliară, a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri Populare de Iarnă „Porniţi plugul, feţi frumoşi!”, care va cuprinde toate localităţile din jurul Dornei”, a spus Ilie Boncheş.

Invitaţi din Iaşi, Botoşani, Bistriţa Năsăud şi Maramureş

Primii care au evoluat în faţa ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a administraţiei şi a executivului local din Vatra Dornei şi a consilierilor judeţeni, au fost membrii Ansamblului Artistic „Dorna Dorului”, pregătiţi de Dumitru Candrea, cel care a iniţiat în urmă cu 19 ani acest festival. Acest grup a fost însoţit de Anul Nou, de Anul Vechi şi de Fanfara Municipiului Vatra Dornei şi au prezentat un program complex de datini şi obiceiuri din zona Dornelor.

Ansamblul Folcloric din Mirosloveşti, judeţul Iaşi, a venit cu un spectacol „al speranţei, al trecerii dinspre vechi spre nou, al schimbului de generaţii, de la vârstnici la tineri”. De 19 ani, urătorii din Vorona, Botoşani vin la acest festival, în fiecare an având o evoluţie de excepţie cu care au uimit spectatorii din întreaga lume. Spectacolul celor din Vorona se distinge şi prin jocul mascaţilor, ocazie cu care sunt prezentate cele mai noi măşti din creaţia cunoscutului artist Gheorghe Ţugui, dar şi prin strigăturile de la jocul ursului, care aparţin aceluiaşi rapsod şi ursar.

obiceiuri_2

Ansamblul „Plaiurile Dornelor” din Vatra Dornei, întors de trei săptămâni dintr-un turneu în Statele Unite, a prezentat un program artistic complex cu care i-a încântat şi pe americani, iar grupul de urători de la Ostra a învins zăpezile pentru a fi alături de dorneni cu frumoasele obiceiuri din această zonă. Copiii din Lunca Ilvei, judeţul Bistriţa-Năsăud, îmbrăcaţi în costume populare vechi, au adus „Colindul sfânt şi bun”. Ansamblul Folcloric din satul Buhalniţa, comuna Cepleniţa, Iaşi, s-a deosebit de ceilalţi prin costume, dar şi prin jocul lor în care s-au înfruntat reprezentanţii soarelui (cei cu oglinzi pe costume) şi urâţii, care impresionau prin părul lung, dans şi sunete specifice.

În Bucovina, datinile şi obiceiurile sunt la ele acasă

Comuna Straja a fost reprezentată cu cinste de Ansamblul Folcloric „Strajăncuţa”, formaţie care reprezintă cu cinste judeţul în cadrul Festivalului „Întâlniri Bucovinene”, după care a urmat a altă formaţie profesionistă, Ansamblul Folcloric „Poieniţa”, care a reprezentat o comună „unde datinile şi obiceiurile sunt la ele acasă”, după cum a spus etnograful Minorica Dranca. Ansamblul Folcloric „Păuniţa” al Casei Orăşeneşti de Cultură Sîngeorz–Băi, una dintre formaţiile cu state vechi şi merituoase în cultura judeţului Bistrita-Năsăud, a prezentat un spectacol de datini şi obiceiuri specifice Văii Someşului Superior.

obiceiuri_1

Şi în acest an, gospodarii comunei Stroieşti, au arătat că păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor sunt importante pentru ei. Irozii din satul Stroieşti, urşii din Zăhăreşti, grupurile de urători şi colindători au colaborat într-o unitate perfectă, pentru a ridica la înălţime valorile tradiţionale stroieştene. Formaţia de jocuri populare bărbăteşti „Cerbul” din Corlata, comuna Berchişeşti, a prezentat jocul ritual al cerbului, un dans plin de virtuozitate, necontaminat de jocul altor personaje mascate, ci doar acompaniat de un cor bărbătesc care creează o atmosferă unică, de intensă trăire emoţională.

Gazdele au oferit colaci, vin fiert şi trofeul festivalului

Ansamblul „Bistriţa Aurie” de la Ciocăneşti a demonstrat cât de importante sunt tradiţiile la sat şi cât de mândre sunt obiceiurile de Crăciun. Punctul forte al ciocăneştenilor a fost jocul caprei, un joc cu semnificații simbolice profunde, capra fiind unul dintre animalele de cult ce simbolizează fertilitatea. Cele 20 de evoluţii scenice din cadrul Festivalului „Porniţi plugul, Feţi Frumoşi!” au fost încheiate cu spectacolul Ansamblului Folcloric din Voloşeniţa, Botoşani, care a scos în evidenţă frumuseţea datinilor şi a costumelor din acesată zonă etnofolclorică.

obiceiuri_5

Cei peste 500 de urători care au evoluat la Vatra Dornei în cadrul manifestării organizate de Primăria şi Consiliul Local Vatra Dornei, Casa de Cultură „Platon Pardău” şi Muzeul Etnografic, împreună cu Fundaţia „Dorna Dorului”, au primit câte un colac şi un pahar de vin fiert, toate formaţiile participante la festival primind diplome, trofee şi cadouri din partea oficialităţilor locale.

Fotografii de Alexandru Negrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.