Știrile zilei de18 ianuarie 2022

Felicitări, domnule Gerald Schweighofer!

Personal, domnule Gerald, mă încearcă un sentiment de disconfort, deoarece timp de mai bine de jumătate de an am fost critic la adresa dumneavoastră şi a afacerii dumneavoastră. Am publicat un număr de articole, precum și o scrisoare deschisă.

gerard

Ultima licitație de vânzare a masei lemnoase pe picior, pentru anul 2015, organizată de Direcția Silvică Suceava, în zilele de 26 şi 27 noiembrie, m-a determinat să-mi schimb radical atitudinea și să vă adresez sincere felicitări pentru performanța de a-i pune acolo unde le e locul pe agenții economici mici și mijlocii ce procesează lemn în județul Suceava. A devenit clar pentru toată lumea că există două categorii de agenți mici și mijlocii: prima categorie, formată din agenții aserviți dumneavoastră, care își duc afacerea dependenți în totalitate de dumneavoastră, și a doua categorie de agenți economici, care se bat între ei la licitații pentru o masă lemnoasă cu prețuri de pornire halucinante și care, așa cum am prevăzut pe toată durata acestui an, își vor închide porțile din cauza „mărului otrăvit”, reprezentat de masa lemnoasă licitată.

Știți prea bine că prețurile de pornire la licitații, practicate de Direcția Silvică în ultimii doi ani, frizează ridicolul, prin faptul că în nici o ramură industrială materia primă propusă pentru licitație nu depășește prețul produsului finit sau semifinit. Ultima tranșă licitată de agenții care nu colaborează în totalitate cu dumneavoastră le va închide acestora în maxim jumătate de an afacerea. Vreau să vă mai adresez felicitări și pentru următoarele:

1. Ați avut inspirația ca în anul 2002 să amplasați fabrica de la Sebeș concomitent cu ordinul de ministru prin care se acordau anual până la două milioane de metri cubi/țară, fără licitație, firmelor ce îndeplineau anumite condiții. Desigur, firma dumneavoastră îndeplinea acești parametri. Așa că flerul dumneavoastră a făcut să beneficiați de această prevedere legală fără a fi nevoit să interveniți în vreun fel pe lângă politicienii de atunci (Adrian Năstase, Ilie Sârbu şi alţii).

2. Timp de circa 8 ani de când sunteți cu afacerile în județul nostru, niciunul din cei aproximativ 10 senatori și deputați ai județului din fiecare mandat nu v-a acuzat public de vreun abuz, de faptul că dispar locurile de muncă din industria forestieră din colegiile lor sau că dispar pădurile, ceea ce mă face să cred că tot ceea ce ați întreprins în acest județ este numai și numai în avantajul locuitorilor de aici.

3. În discuția pe care am avut-o cu domnul Helmutt Fleissner, directorul dumnevoastră la fabrica din Rădăuți, după întâlnirea cu domnia dumneavoastră din vară, acesta mi-a relatat că nu ați dat niciodată vreo șpagă și că nu v-ați folosit vreodată de trafic de influență. Cu atât mai mult vă stimez, ținând cont de faptul că România este profund coruptă, fiind subiect de îngrijorare atât intern, cât și la nivel internațional. Dezvoltarea unei afaceri de anvergura celei administrate de dumneavoastră într-o astfel de țară, în care în fiecare seară, la televizor, apar arestări de politicieni, procurori, judecători, miniștri, prim-miniștri, polițiști cu funcții de conducere, oameni de afaceri, miliardari în euro, moguli de presă şi aşa mai departe, mă îndreptățește să admir atitudinea dumneavoastră perfect cinstită și onestă.

4. Pentru faptul că ați avut inspirația să dezvoltați o afacere pe lemn într-o țară în care lemnul este certificat, preocupările fundamentale ale administratorilor forestieri fiind legate de acest lucru. Pădurile certificate ale României, și în special ale județului, corespund acestor cerințe, având în acest sens un certificat elaborat de o agenție internațională, plătit cu sume considerabile de Regia Națională a Pădurilor. Vă felicit că vindeți acest lemn certificat mai scump pe piețele lumii, beneficiarii dumneavoastră având garanția că acest lemn provine din păduri exemplar gospodărite. Mă încearcă un sentiment de jenă față de propria mea persoană pentru îndrăzneala de a vă fi spus personal că muncitorii forestieri lucrează în niște condiții mai apropiate de Evul Mediu timpuriu, că sunt adăpostiți în barăci de politilenă, specifică epocii moderne, că muncesc fără echipament elementar de protecție și că utilajele lor hârbuite scot jumătate din lemn pe firul pâraielor etc. Se pare că percepția mea a fost eronată.

5. Pentru faptul că oricât aș naviga pe internet, nu găsesc știri negative la adresa afacerii dumneavoastră. Există foarte puține cazuri în care apare numele dumneavoastră, în majoritatea apărând doar brandul HolzIndustrie, cu informații pozitive.

6. Pentru faptul că afacerea dumneavoastră a crescut treptat, perdanții din județ pe piața lemnului nefăcând presiuni sociale, greve, proteste etc.

7. Pentru norocul pe care îl aveți ca reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor să stabilească prețuri de pornire la licitații care să omoare agenții mici și mijlocii.

8. Pentru ideea genială de a folosi coaja exploatată și transportată gratuit în fabrică de către operatorii mici pentru producerea de agent termic și energie verde.

9. Pentru implementarea sistemului de cubaj electronic a lemnului în fabrică, care deși dă diferențe în minus pentru operatorii mici care va livrează lemn, este acceptat de către toți aceștia.

10. Pentru norocul că ani de-a rândul niciun politician din județ nu s-a sesizat că drumurile naționale și județene sunt distruse de către camioane încărcate cu lemn peste limita legală, drumuri fie nereparate la această dată, fie reparate din bani publici.

11. Pentru că ne-ați redat liniștea în orașul stațiune Vatra Dornei, care nu mai e poluată fonic de fabrici de cherestea, banzice, gatere, ca să nu mai vorbim de peisajul încărcat cu stive de cherestea sau de rumegușul care obtura toate pâraiele etc. De asemenea, îmbogățiții peste noapte, cu atitudini sfidătoare, care cumpărau și construiau aproape orice, și-au lăsat familiile și au plecat în străinătate, la muncă, orașul rămânând mult mai liniștit.

12. Pentru performanța de a nu fi implicat brandul în toate scandalurile posibile, începând cu nerespectarea regulilor de exploatare, tăierile ilegale de lemn, transportul ilegal al lemnului, furtul de lemn, evaziunea fiscală, munca la negru etc, toate acestea fiind apanajul firmelor mici și mijlocii românești ce vă livrează la poarta fabricii lemn certificat, cu proveniență verificată, mai nou, cu coduri GPS.

13. Pentru faptul că ne-ați ales și ați investit în patru fabrici în România și o construiți și pe a cincea și nu ați investit nicăieri în Uniunea Europeană, nici măcar în Austria natală.

14. Pentru modelul dumneavoastră de succes, cu speranța că vor fi din ce în ce mai mulți cei care vă vor aprecia sau pe care îi veți inspira prin modul de acțiune, integritatea morală de care ați dat dovadă, cu speranța că vă veți stabili măcar temporar în Bucovina noastră, pentru a beneficia, mai ales că se apropie sărbătorile, de gingășia urărilor și cuvintelor noastre alese de Crăciun!

Fotografie de Elke Mayr / Wirtschafts Blatt
www.wirtschaftsblatt.at/home/Burger-von-Vodnany

2 comentarii publicate:

 1. iorga

  Incep cu sfarsitul – sfarsitul sfarsitului – cu in Austria, nu iar da „nimeni” voie sa taie in „vecii vecilor” atata lemn cat taie in Romania, unde, padurile nu se regenereaza ca „rachitile de pe marginea paraielor”, lemnul taiat si impachetat „fotogenic” pleaca „scandura” pe alte meleaguri, de unde probabil il re-primim si noi … „mobila si alte „smecherii din lemn”. Apoi, nu este vina „lui”, stiti ca in urma cu ceva timp a fost „omologat partidul prostilor din Romania”, in mod sigur, cei care „conduc spre dezmembrare, demolare …, Romania, nu traiesc singuri in tara asta, sunt votati, de oare cine ?, sau chiar de cei din „partidul mai sus amintit”, mergeti pe meleagurile sucevene si vedeti „jalea codrilor ciuntiti fara mila” si de „unii si de altii”, autohtoni sau austrieci fara deosebire, si … toate pot continua. Si, se pot sfarsi cu o singura concluzie, „romanii” nu merita bogatia „aurului verde” de care isi bat joc, ca de altfel de tot ce au in tara lor, fara nici un fel de raspundere, cu toata indiferenta, iresponsabilitatea si nepasarea unui popor care-si „merita soarta” pe care „o are”.

 2. miti

  Chiar m-a mirat titlul articolului, ce l-o fi „apucat” pe domnul Mihai Cioata sa-l laude pe acest domn, ma gandeam ca a facut o fapta buna, acum in prejma sarbatorilor de iarna…Apoi, m-am dumirit!
  Felicitari pentru modul ironic in care ati conceput articolul.
  Pacat de padurile noastre, care au ajuns sa fie exploatate ca in perioada asupririi habsburgice sau a Sovrom-urilor…in beneficiul strainilor!
  De fapt de ce ne miram, toate bogatiile solului si subsolului au fost date pe bani putini strainilor de neam si tara…
  Traiasca mafia lemnului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.