Astăzi25 noiembrie 2020

Dornisme: concubinaj politic în Consiliul Local din Vatra Dornei

Concubinaj politic în Consiliul Local

Tirel Romanică dă o lovitură mortală PSD-ului local, dându-și demisia în plină campanie electorală. Astfel, Romanică devine independent în Consiliul Local, devenind practic singurul din județ (poate din țară) care părăsește un partid aflat la putere. Este un caz unic, iar acest gest a stârnit frământare în orășelul nostru. Omul căruia PSD-ul i-a refuzat postul de viceprimar, în ciuda efortului depus de acesta în campaniile electorale, a prezențelor în cadrul interviurilor media, a atitudinii profesioniste cu care aborda problemele în consiliu, se vede nevoit să părăsească un partid în care nu se mai regăsește.

Cu siguranță că va face declarații după campanie, iar cine are urechi, să asculte. Deja s-au făcut speculații legate de “confiscarea” unui partid, cum au fost înlăturați de la decizie oameni capabili, cum a apărut un cult al personalității prin aducerea unor personaje “subțiri” (și moral și profesional), total aservite celui care dă tonul, politica de tip “guduroșenie” (fuga în pas alert pe lângă președinte, abordarea unei fețe preocupate, concentrate, care să dea sentimentul numărului 1 că fiecare cuvânt îi este absorbit) și cum se va alege praful de actuala așa-zisă “echipă”, după ce Flutur va prelua din nou șefia județului.

dornisme_1

Pentru că asta se pare că se va întâmpla, de vreme ce te ocupi doar de prețiozitatea proprie, neglijând totalmente problemele oamenilor sau frământările celor care au muncit atâția ani pentru tine, dar pe care i-ai strivit datorită panicii permanente de a te înconjura de oameni competenți, care îți pot periclita poziția; Boncheș Ilie, primar în funcție, este printre personajele politice unice în țară, datorită comportamentului halucinant pe care ni-l oferă din punct de vedere politic. Atât Boncheș, cât și neamurile lui, au dat dovadă de o ofticoșenie ieșită din comun în timpul precampaniei pentru alegerile locale din 2012, când presa și-a permis să-i comenteze hilara declarație: “Eu n-am coloratură politică!”. Și așa s-a și comportat.

La alegerile parlamentare, deși era primar PDL (ales și de simpatizanții PDL), a făcut campanie pentru PSD-PNL, adică pentru Pardău și nu pentru Ovidiu Milici. La doi ani de la alegeri, după neimplicarea totală a lui Dumitru Pardău în treburile obștii, dacă Boncheș ar putea da timpul înapoi, și-ar vedea de treaba lui și nu l-ar mai susține pe “Miticuță”, așa cum îl mai alinta câteodată. În precampania pentru alegerile prezidențiale de anul acesta, Boncheș Ilie, ca să nu fie nevoit să-l susțină pe Klaus Iohannis, își dă demisia din PDL și devine “independent”. Despre primarii de teapa lui Boncheș, Klaus Iohannis a spus: “Duși să fie!”. Suntem curioși ce va face primărelul nostru dacă dreapta ajunge din nou pe val în 2016, iar PSD-ul se scufundă? Îl va reprimi în partid Mircea Rusu, doar pentru a-și menține încă 4 ani funcția de administrator public? Păi cum rămăne cu toate momentele de campanie în care nu s-a implicat, sau nu s-a implicat pentru cine trebuie?

Politica nu înseamnă și muncă? Doar beneficii? De imagine, financiare samd? De-abia așteptăm să comentăm mișcările politice viitoare ale lui Boncheș Ilie, mai ales că ele sunt de un comic desăvârșit; din cei 6 consilieri locali care și-au dat demisia din partidele lor, cea mai justificată pare a lui Dan Forfotă, care a plecat din PDL. Demisionarul s-a declarat indignat de ceea ce s-a întâmplat într-o ședință de consiliu, în urmă cu o lună, când Sorin Proboteanu, consilier județean și director IMR Crucea, a cerut consilierilor locali dorneni ștergerea datoriilor în valoare de aproximativ 250 milioane lei vechi, datorii aferente “bunurilor” societății (clădiri, anexe etc) din Argestru. Este strigător la cer modul în care s-a procedat: președintele de ședință (care nici nu merită pomenit), coleg de partid cu Proboteanu, a introdus cererea pe ordinea de zi, iar în ciuda punctelor de vedere contra, venite din partea lui Nicușor Cojocaru, Costel Ungureanu, Luș Scripcaru și Dan Forfotă, consilierii locali au votat pentru ștergerea datoriilor, penalităților, dobânzilor.

Și asta chiar dacă proiectul nu a fost însoțit de un raport al comisiei de specialitate, fiind introdus în ședință doar pentru că se discuta aceeași problemă pentru o altă societate. Deci forțat! Ca să nu mai vorbim de metoda de votare tip “Roberta Anastase”. Până la finalul mandatului, primarul nu mai are nicio credibilitate în a veni în fața cetățenilor cu eterna scuză că “Nu sunt bani!”. Suma aceasta ar fi putut reprezenta salariul pe 3 ani de zile pentru cazul social prezentat de părintele Mihai Valică aleșilor locali, cu o mamă a doi copii minori, ajunsă la limita supraviețuirii, plină de datorii, fără curent în casă, și asta datorită lipsei unui loc de muncă. O slujbă în cadrul DADP i-ar fi garantat traiul pe câțiva ani de zile.

Însă n-a fost să fie, deoarece consilierii gândesc în funcție de interesele lor de partid. Pentru cei revoltați avem un singur regret, și anume acela de a nu fi spus în fața camerelor de filmat ceea ce au exprimat pe hol după ședință: “Ioan Moraru, prin Proboteanu, continuă să dea “țepe” bugetului Dornei și la 2 ani de la pierderea alegerilor” sau “Am scutit o societate de datorii, adică de contravaloarea șpăgii unui loc de muncă la anumite societăți care aparțin statului”. Forfotă a plecat din PDL, adică din partidul care atât înainte de alegerile locale, cât și după, entuziasmat de ceea ce-și propunea echipa la acea vreme: să facă ordine în administrația locală, să taxeze derapajele financiare ale fostului primar etc. La câteva luni de la preluarea mandatului de către echipa PDL, consilierul Costel Ungureanu, neoficial, le-a spus ziariștilor noștri: “Dai în Moraru, dai în Mitică Pardău!”.

Da, cam așa gândeau oamenii în preajma alegerilor parlamentare, iar pedeliștii lui Boncheș aveau misiune să lupte pentru USL (PSD-PNL), ca să-l scoată pe “conu” Pardău din nou deputat. Să zicem că așa suna ordinul, dar la 2 ani de la acele alegeri, la câte alte miliarde au venit (nejustificat) pe “nota de plată” a dornenilor, oare nu era cazul să se demareze o anchetă la DNA? Oare în atribuțiile de serviciu ale primarului intră “batista pe țambal”, adică mușamalizarea unor grave abuzuri, sau exact opusul, sesizarea autorităților pentru cheltuirea iresponsabilă a banului public? Păcat, mare păcat! De la bunele intenții și până la a te face părtaș prin “tăinuire” e cale lungă. După alegeri, vom încerca să facem lumină și în această ultimă “țeapă” dată bugetului local, iar dacă cei din Ostra le-au șters datoriile celor de la IMR, poate că-și permit, noi nu.

Noi dornenii, sărăciți, așa cum ne tot repetă Ilie Boncheș, nu ne permitem acest lux. Cât despre Mircea Rusu, actualul președinte PDL, cel care i-a fost vice lui Moraru într-unul dintre cele mai negre mandate pe care le-a trăit această mică comunitate, are și dumnealui de dat niște explicații. Domnule Rusu, după mai bine de 2 ani de dezvăluiri legate de un presupus dezmăț al banului public, ce anume s-a întâmplat de vreme ce le spuneți consilierilor dvs: “Hai, lasă, lasă să treacă”? Concubinajul PNL-PDL a creat o astfel de situație, și asta, și pe apatia, blazarea și lipsa de reacție a pesediștilor lui Roman Boca. Pe luna trecută, domnilor, ar trebui să returnați dornenilor indemnizațiile de ședință pe care le-ați încasat.

Bazinul de decantare

dornisme_2

Când am văzut imaginile cu deversările din bazinul de decantare de la Iacobeni, deversări cauzate de precipitațiile din această toamnă, ne-am pus întrebarea dacă acel bazin a mai fost curățat în ultimii ani sau dacă a fost lăsat de izbeliște, ca atâtea alte obiective cauzatoare de poluare. În primăvara acestui an atrăgeam atenția în legătură cu posibilitatea ca reziduurile de la acest obiectiv industrial să contamineze oricând apele râului Bistrița. Nu știm dacă atunci cineva a luat în serios avertismentul nostru, dar observăm că periodic, din acest bazin de decantare, cantități importante de reziduuri ajung în râul Bistrița.

Nu avem nicio dovadă că ar fi vorba de o “mână criminală”, iar bazinul ar deversa reziduurile la solicitarea cuiva. Primăria Iacobeni, Garda de Mediu Suceava, Apele Române, s-au sesizat sau urmăresc periodic situația unor astfel de obiective cauzatoare de poluare? Cine trebuie s-o facă, dacă nu aceste instituții? E nevoie de un protest din partea cetățenilor care locuiesc în aval de comuna Iacobeni? În special din partea gospodarilor a căror vite se adapă din râul Bistrița? Pentru că vedem că semnalele trase de-a lungul timpului din presa locală nu sunt luate în seamă.

1 comentariu publicat:

  1. iorga

    Concluzia ???, cat mai dureaza pana cand … Primaria lui „Vasile Deac” (fie-i amintirea respectata), va intra din nou in „executare silita”, pentruca, orice nou credit pentru acoperirea altuia vechi, atrage noi costuri si mai mari, dar … nu conteaza, dorneni „dorm” iar „guvernantii, locali sau nationali” isi termina „mandatul” si … dupa principiul deja impamantenit … „in Romania, nimeni nu raspunde de nimic”, nici chiar romanii care dorm in bocanii lor, de parca la „mijloc nu ar fi vorba de „orasul sau tara lor” ci de … „orasul sau tara lui Papura Voda”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.