Colțul lui Alki: unde a dispărut curățenia de primăvară de altă dată?

Pe principiul apa trece, pietrele rămân, trece şi iarna, dar ne lasă cu murdării. Asemeni păsării phoenix, sau, în contextul de faţă, primăverii, renasc toate. E martie, prima lună de primăvară, anotimp ce ne întăreşte şi ne luminează. În schimb, peisajul dornean ne deprimă. Cel puţin, de când zăpada nu mai este un factor, drumurile s-au uscat şi vremea pare să se stabilizeze.

Oraşul a rămas mohorât, trist, fad, gri. Oraşul nu a renăscut, pentru că la Vatra Dornei, primăvara pare să nu mai vină de ani buni. De fapt, în loc să arătăm ca-n Topârceanu, ne îndreptăm vertiginos spre un peisaj de Bacovia. Cu ceva vreme în urmă, să fie ani buni, dornenii au primit distincţii, pe care eu le-aş numi la ora actuală, de excelenţă. Dacă nu mă înşală memoria, am avut câţiva ani buni în care am fost premiaţi pentru cel mai curat oraş din întregul judeţ.

Pe lângă titulatura de primi-gospodari ai judeţului, dornenii au fost recompensaţi şi financiar, cu sume destul de consistente, la vremea respectivă. O motivaţie destul de bună pentru a continua să fim “pata” lucioasă şi curată de pe obrazul hărţii judeţene.

vila_cembra_3

În ultimii ani, în schimb, dornenii par să nu îşi mai găsească motivaţia să fie la fel de perseverenţi în alegeri şi par să nu mai exceleze în curăţenie. Străbat zilnic acelaşi drum, şi, inevitabil, văd acelaşi peisaj. Sunt zone întregi în oraş care arată deplorabil. De la Unirii, la Miriştei şi zona pieţei, până pe Transilvaniei şi în zona Runc, acelaşi peisaj.

Întrebam zilele trecut un prieten, ce părere are cu privire la curăţenia de pe la noi. Stupefiat, mi-a răspuns scurt şi direct: “Unde vrei să curăţe? În gropile din asfalt pline de pământul folosit pe post de anti-derapant?”

Maşina de gunoi vine joia. Joi dimineaţa. Dar nu vine până unde ar trebui. Dacă nu cobor tomberonul, câteva sute de metri, miercuri seara, domniile lor nu binevoiesc să urce până la poarta mea să-l ridice, deşi, pentru asta sunt plătiţi. În schimb, trebuie să-l duc eu, şi să-mi asum riscul să nu fie ridicat. Dacă în toiul nopţii, un câine bine-voitor caută ceva resturi, ghidat de miros, şi îl răstoarnă, aşa o să îl găsesc şi eu a doua zi.

Ba chiar mai mult, dacă am un sac menajer în plus, care e prea voluminos pentru tomberon, o să mai rămână acolo o săptămână, pentru că nimeni n-o să îl ridice.

Ce depăşeşte anvergura tomberonului, rămâne şi pace bună! Aşadar, curăţenia nu pare să mai fie o prioritate. Pentru că nu e ca şi cum un mediu curat este unul sănătos, care previne afecţiunile de sezon, virozele sau alergiile.

alki

De curând, trustul Orion are o rubrică nouă, un puls al străzii, în care dornenii sunt întrebaţi spontan, în stradă, despre chestiuni cu privire la oraşul în care-şi poartă existenţa. Poate cea mai mare nemulţumire, precizată de cei interdievaţi, se referă la aspectul şi curăţenia urbei, dar şi la modul în care aceste chestiuni sunt administrate. Da, cu toţii ne dorim un oraş mai curat, mai colorat, mai vesel, mai sănătos. Nu cere nimeni curăţenie în propria-i ogradă. Dar în ce ţine de domeniul public este loc de mult mai bine.

Degeaba avem o armată de lucrători, măturători, dacă aceştia au nişte directive stupide. Limitele până la care aceştia curăţă străzile sunt departe de cele reale ale oraşului. Nu toate străzile au trotuare sau borduri, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să primească atenţie. De la spaţii verzi, la alei şi străzi, toate ar putea să arate cel puţin decent. Nu doar străzile sunt urâte, ci şi nenumărate clădiri. Faţade întregi care strică ansamblul unei arhitecturi exemplare ce-a avut-o Vatra Dornei. Ori noi aşteptăm în continuare o ploaie, să spele tot?

Spun toate astea pentru că e an electoral. Şi vreau să văd eforturi, nu doar promisiuni, pentru cei ce doresc fotolii şi acces la putere. Nu vreau să mă bag în agenda nimănui, dar, în cazul în care cei ce şi-au anunţat sau urmează să-şi anunţe varii candidaturi, nu au inclus curăţenia generală a municipiului în programul electoral, ar trebui s-o facă. Se poate considera că le ofer un sfat gratis, ca să nu mai facă de capul lor, ci să facă şi pentru nevoile noastre. La urma urmei, sunt angajaţii noştri, nicidecum invers.

Însă, ca asta să se înfăptuiască, trebuie să facă şi cetăţenii curat. Să devină gospodari în primul rând în alegeri şi priorităţi. Şi poate aşa, când o să înţeleagă şi conducătorii ce ne dorim, o să iasă gospodinele, iuţi ca albinele; unele mătură, altele scutură, colbul din pătură, şi din covor.

2 comentarii publicate:

  1. virgil popescu

    Poate ar trebui Primaria sa organizeze o „licitatie” in favoarea domnului consilier local Ungureanu Costel (ca tot e el expert in orice si prea castiga toate licitatiile din zona) pentru curatiera si infrumusetatea orasului. Sunt sigur ca firma lui, care se pricepe de la facut tarabe pentru piata agroalimentara la reconditionarea centralei termice, va gasi un expert si pentru aceasta problema.

  2. danila prepeleac

    In Vatra Dornei … e bine iarna, iarna insa a uiatat sa vine … a lipsit, iarna, Dorna se acopera cu zapada, mizerabilul oras, nu se mai vede, doar locuitorii posaci si … mai nimic. Zapada, a fost putina, a trecut, jegul orasenesc se arata in toata splenadoarea lui, nu crezi … ?, lasa de seara pana dimineata *o coala de hartie*, a doua zi, va fi probabil sigur plina de *praf si funingine !*. Cine a fost in *vest* probabil a vazut cum,. in zone aride, strazile sunt spalate cu *apa*, sunt stropite ziua, in Vatra Dornei … APA NU A FOST INVENTATA …; probabil si de aceea, celebrul Izvor Santinela este bine ingradit si *lacatuit*. Unii sau altii, mai scornesc povesti despre … ce-or face unii sau altii, in rest, ce este sau a fost facut … *nimic*, minciuni si promisiuni pentru plebe … pe care nimeni nu le mai aminteste *4r ani*, doar smecherilor care demoleaza orasul … le merge BINE, oameni buni, nu mai umblati cu povesti, Vatra Dornei … din pacate este de domeniul trecutului, o amintire , cândva *statiune imperiala austriaca, statiune pentru sindicalistii comunisti … astazi … un oras mizerabil si …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.