Știrile zilei de18 ianuarie 2022

Să ne fie învăţătură de minte!

Politicienii au făcut Dornei un rău imens. Indiferent de tabăra politică din care au făcut parte. Unii din mediocritate, alţii din interes, au îngenuncheat un oraş care ar fi trebuit să strălucească în Bucovina. Luptele dintre găşti au culminat printr-o înfrăţire.

Nu mai contează cu adevărat cine conduce, important e să fim cu toţii în sânul puterii. Și dacă nu ai satisfacţia de a conduce un oraş neatractiv, care se depopulează de la an la an, cu oameni blazaţi, înrăiţi, şi cu un orizont de aşteptare scăzut, atunci încerci să-ţi prelungeşti privilegiile: neamuri angajate în posturi bune, firmele acoliţilor conectate la banul public (închirierea de utilaje, câştigarea de licitaţii etc), pensie specială pentru mandatele de parlamentar, remuneraţie frumuşică în buzunar, iar peste toate, statut social de invidiat. Nimic din ceea ce au păţit dornenii nu le e străin românilor.

alegeri

Țeapă la nivel local, ţeapă la nivel naţional. Aşa am fost puşi cu botul pe labe de propria noastră naivitate de a credita pe unii cu încrederea noastră. Frustrare sau oftică? Disperare sau nervi? Nimic din toate acestea n-ar trebui să ne încerce. Tot noi am avea de suferit. Pentru durerea de a ne vedea prietenii sau familia că pleacă din oraş sau din ţară ar trebui să-i scuipăm pe toţi aceia care au dus la o asemenea situaţie. Și pentru că sunt mult prea josnici, nu merită nici un scuipat. Ar trebui poate să le admirăm şiretenia.

Cum e să-ţi dăm votul, apoi să nu te mai vadă nimeni un mandat? Cum e să te “evapori”, deşi în colegiul tău a apărut o groapă de gunoi, oamenii fac greva foamei în mină, lemnarii dau faliment pe capete, iar oraşul pe care ai promis că-l reprezinţi este ajutat de adversarii tăi politici? Cum să nu apreciem un astfel de personaj? Care cade tot timpul în picioare? Care câştigă mandate, deşi nu mai crede nimeni în el? Care e doldora de bani datorită lobby-ului economic pe care-l practică. Corupt, moralitate zero, nu dă doi bani pe oameni, dar merge mai departe. Aşa ceva trebuie predat în şcoli!

Și marea dramă e că orice încercare de schimbare a eşuat lamentabil. Absolut toţi cei care au aderat la un partid ca să schimbe soarta orăşelului în bine au fost reduşi la tăcere de şefii lor, marionete la rândul lor, în mâna oamenilor influenţi sau a politrucilor. O pierdere mare pentru noi toţi, de vreme ce oameni de calitate şi bine intenţionaţi au făcut un pas în spate. Cine pierde? Oraşul şi locuitorii săi. Cine câştigă? Mediocrii şi parveniţii. Mereu şi mereu aceeaşi. Iar noi?

Rămânem sleiţi şi înrăiţi. Din ce să renaştem? Când îţi pleacă oamenii de valoare, iar cei care au mai rămas nu-şi pot manifesta potenţialul, care să fie “motorul” care să ne scoată din mlaştina în care suntem prinşi? Iar învăţătura de minte? Nu ne-a fost şi nici n-o să ne fie.

7 comentarii publicate:

 1. Murphy

  Domnule autor, mi se pare mie sau Pardau este la al treilea mandat? Pana acum din ce a promis nu a facut decat drumul pentru Valvis la Panaci!

 2. asterix

  Asa-i, trist dar adevarat, de ce ati dormit cand ati folosit „stampila de vot”, sau poate nu ati dormit ci … doar amortiti de „minciuni electorale”, numai ca, atunci cand auzi ani la rand aceleasi minciuni , cum naiba sa nu-ti dai „seama” ca „mincinosul sau … lupu – si schimba blana dar naravul BA”, daca nu ai prioceput inseaman ca ori – sa nu fie nimeni suparat pe adevar – esti prost ori … esti tot prost.

 3. Valvis II

  Sa votam pe Moraru,sa votam pe Hutanu ,sa votam pe Moraru,sa votam pe Hutanu doar sa nu fim dobitoci degeaba.Nu au facut nimic pt.oras in primul mandat,dar dornenii i-au votat si pt. al doilea mandat in care au facut la fel,adica au furat pt.ei.Hutanu era diriginte de santier si coordona lucrari de reabilitare a unor strazi fara asistenta topografica.De asta gasim baltoace si pe putinele portiuni reparate.Ca si la primarie la el totul merge dupa ureche.

 4. zavaidoc

  Oare cum naiba, oamenii nu au invatat inca, tactica mizerabila a politicii, „cearta de ochii prostilor si prin spate … afaceri impreuna” desigur ale smecherilor care va mint „an de an si mandat dupa mandat”,. chiar , inca nu v-ati dat seama, atata nestiinta si analfabetism !.

 5. DEACUL

  au votat cu nemiluita TIGANIIIIIIIIII!lui hutanu si etc. nu va faceti prosti degeaba, prosti sunt ceilalti dar MULTI!- MAI STITI CINE A SPUS ASTA?- oare FECEBUCUL?PA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.