Boomerang: Canicula facturilor

scris de George Teo Șaptefrați
în Opinii
19 aug. 2014
19 aug. 2014, ora 12:06

Saptefrati

Într-un număr anterior, denumit simplu, “Știri estivale”, ce poate fi citit aici, aminteam și de ieftinirea energiei electrice de la 1 iulie. Îmi exprimam atunci îndoiala că așa va fi în realitate și, la numai câteva zile, a sosit și factura de la EON care, pe cât de stufoasă era, îmi confirma bănuielile. Multe mai poate să suporte o foaie de hârtie…

Vremea când noi consumatorii ne citeam singuri contoarele și mergeam cu ele la furnizor sau, mai încoace, când angajați ai celor care furnizau electricitatea veneau ei și le citeau, a apus de mult. Acum, noi, consumatorii, suntem spectatori pe banii noștri la un jaf fără precedent și, din păcate, continuu. O factură de regularizare de la EON, care vine din 3 în 3 luni, are nici mai mult nici mai puțin de 55 de poziții! Și dacă tot e caniculă, băgăm picioarele într-un lighean cu apă rece și ne aventurăm în descifrarea facturii, mai ceva ca într-o lectură a unui roman de Kafka. Pe prima pagină, “băieții deștepți” din energie ne duc cu zăhărelul și ne prezintă o serie de cifre cu minus, chipurile estimate (de ei) și neconsumate (de noi).

Bun, dar dăm pagina și surpriză: aceleași poziții, de pe prima pagină, cu energia consumată, CPC (Cota de Piață Concurențială), rezervarea (abonamentul), acciza necomercială, contribuție cogenerare, certificate verzi, plus taxa de radio și tv, apar de data asta cu alte cifre ce urmează a fi încasate. Cu răbdare și cu pixul în mână am vrut să văd unde mă duc socotelile. Să o luăm metodic:

1. Consumul de energie nu are nici o legătură cu realitatea de la contor! Media consumului real, în cazul meu, este de 2,65 kw/zi, iar media cu care operează furnizorul în toate facturile emise (fie estimate, fie de regularizare) este între 4,2 şi 4,8 kw/zi. Deci, practic, aproape dublu! Încercările mele din ultima vreme de a reduce consumurile prin investiții în becuri și aparatură de ultimă generație, cu consumuri foarte reduse, sunt anulate prin această tehnică subtilă a “maeștrilor” în facturi.

2. Acciza necomercială la populație este dublă ca tarif față de acciza comercială a marilor consumatori (luați o lupă și citiți ce scrie foarte mărunt și cu caractere foarte mici pe prima pagină lângă codul de bare din stânga) și este de 1 euro/Mw, dar nu se specifică și cota de schimb.

3. Dacă pe prima pagină mi se scad 4,36 lei pentru certificatele verzi, pe a doua pagină le am de plătit cu 16,44 lei. Deci cu 12,08 lei mai mult decât mi s-a scăzut! Și aici au grijă să nu ajungem în câștig sau măcar cât de cât pe zero. Același lucru și cu taxa pe cogenerare. Ce ni se ia se pune înapoi, chiar cu câțiva bănuți în plus.

4. Dar cea mai mare “invenție” prin care Statul face rost de banii pe care, după ce vi-i ia, vi-i dă cu generozitate, în campaniile electorale, sub diferite forme, ca ajutoare sociale, este ceea ce găsiți în factura de energie trecută ca CPC (Cota de Piață Concurențială). Această taxă, introdusă la 1 septembrie 2012, se vrea a fi mecanismul prin care achiziția de energie se face la prețuri concurențiale în scopul liberalizării pieței de energie, iar valoarea se va corecta trimestrial în baza costurilor efectiv realizate cu achiziția de energie din piața nereglementată. Valoarea acestei taxe este una mai mult decât importantă și ea se ridică la nivelul unui an de peste 100 lei (150 lei în cazul meu), iar dacă mai amintim că în România sunt 8,6 milioane de abonați, putem ajunge ușor la peste 860 de milioane de lei noi numai din această taxă. E foarte generos Statul cu noi!

Iar această taxă crește și va crește în continuare (a fost de 10% anul trecut, e 20% acum). Până unde? Până acolo când vom fi taxați și pe lumina solară, dacă vom avea curajul și banii să ne montăm panouri solare! Ce alte soluții vom avea? Păi cele clasice de pe la noi: un singur bec de serviciu și cât mai mult stinse, așa cum fac pensionarii cu venituri mici. Și cum nici un furnizor de servicii (energie electrică, termică, apă) nu dezvoltă sub nici o formă politici de încurajare a consumului, iar prețurile în ultimii ani au luat-o razna, perspectivele consumatorului român sunt sumbre.

Una e să încurajezi consumul rațional și să împiedici risipa, și alta e să practici politici restrictive prin preț, acelaşi preț care și așa a dus la o scădere a consumului de energie electrică mai mult decât dramatică (consumul casnic a scăzut față de 1988 de 16 ori!). Jaful nu este practicat de producători, ci de firmele care și-au împărțit România și se ocupă de distribuție și transport. Un specialist din cadrul Sistemului Energetic Național a dezvăluit o parte din multele metode de umflare a prețului kilowatului, într-o emisiune economică la România Actualități, amintind și prețul mediu de cost al kilowatului: 1 BAN!

Priviți facturile și veți vedea că cel mai mic preț (cu TVA) pe care îl aveți trecut este de 22 de BANI kilowatul. De 22 de ori mai mare! La acest tarif afișat în facturi se adaugă cele cinci taxe, în cascadă, care duc, într-un final, la facturi de sute de lei, indiferent de cât de interesați am putea fi de reducerea consumului. De ce nici o autoritate a Statului nu ia măsuri? Pentru că Statul este copărtaș la acest jaf. Vă aduceți aminte de câte ori motivația de scumpire a energiei electrice era consumul de gaze din import? Citiți acum, pe ultima pagină a facturii, diagrama provenienței energiei electrice pe care o furnizează EON:

34% – nucleară
26% – eoliană
22% – cărbune
18% – gaze

După cum vedeți, nici să-și ascundă minciunile nu mai știu. În ultimii doi ani, energia eoliană a ajuns să reprezinte 26% din producția totală de energie electrică și alături de aportul hidro și nuclear, au dus la costuri de producție foarte scăzute, dar care nu s-au regăsit și în facturile noastre. Și dacă vara primim astfel de facturi, ce să mai spunem de cele din timpul iernii, când vrem, nu vrem, consumăm mai mult. Dar până atunci e vară, căldură și totul pare ok! Oare așa să fie?

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.