Astăzi25 septembrie 2020

Școala nr. 4 primește în sfârșit finanțare

Cătălin Nechifor se ține de cuvânt

Președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, se ține de cuvânt, iar la doi ani de la preluarea mandatului, alocă 8 miliarde de lei vechi, pentru finalizarea lucrărilor la Școala nr. 4. Restul de până la 15 miliarde va fi alocat în 2015, școala precum și curtea interioară, urmând a fi definitivate anul viitor. Datoriile lăsate de Gheorghe Flutur, fostul președinte al Consiliului Județean, l-au împiedicat pe Nechifor să aloce mai devreme acești bani, ca, de altfel, să demareze prea multe investiții la nivel de județ. Încet, ceea ce n-a făcut Flutur pentru Dorna sau zona Dornelor, începe să facă noul președinte al Consiliului Județean, și culmea, într-un moment în care apelurile disperate ale lui Flutur, gen: “Ne vrem județul înapoi!”, din timpul campaniei electorale pentru europarlamentare, încă mai răsună în urechile dornenilor.

Să vedem cine o să-i dea “județul înapoi”, de vreme ce Nechifor plătește și datoriile Dornei, lăsate de Ioan Moraru, actualul partener politic al lui Flutur (PNL-PDL), finalizează Școala nr. 4, modernizează drumul Chiril-Rarău samd. Oare au uitat oamenii că Flutur a făcut doar Pojorâta-Rarău, pentru că drumul Gura Negrii-Drăgoiasa, fiind făcut “praf” la nici trei ani de la inaugurare, nu poate fi trecut la realizări. Flutur n-a prea catadicsit să calce dincoace de Mestecăniș, însă până la acest hotar a călcat, pesemne atunci când a decis amplasarea gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș, o adevărată crimă adusă mediului și potențialului turistic al zonei. Dar despre toate acestea și despre multe altele, vom mai vorbi peste doi ani, când același Gheorghe Flutur va veni să-și ceară “județul înapoi”, la fel de isteric cum o făceau Monica Macovei, Mihai Răzvan Ungureanu și Mihai Neamțu, după ce Traian Băsescu a scăpat de suspendare, când strigau ca din gură de șarpe: “Ne-am luat țara înapoi!”.

Și mare adevăr grăiau, și anume că țara asta încetase în a mai fi a românilor, fiind în ghearele acestor indivizi, care, recent, s-au “diluat” în fostul partid istoric, PNL, încercând să-și șteargă urmele fostei guvernări sinistre, care s-a răsfrânt negativ și asupra Dornei și dornenilor. Cât timp vom mai avea un ziar, vom împrospăta memoria colectivă, prin aducerea aminte a dezastrului rezultat asupra orașului de către neînțelegerile și orgoliile duse la extrem, dintre Gheorghe Flutur, fostul președinte al Consiliului Județean, și Ioan Moraru, fostul primar. Aceștia doi fac acum tandem politic, PNL și PDL fuzionând la finalul săptămânii trecute. Nu am câtuși de puțin încredere în PSD, dar ca cetățean, și ca profesor totodată, îi pot da o “bilă albă” lui Cătălin Nechifor, actualul președinte al Consiliului Județean.

PSD-ul e genul de partid care alunecă ușor spre totalitarism, iar acest partid se face vinovat nu numai de guvernările mediocre pe care le-a avut, ci și de susținerea pe care i-a acordat-o lui Călin Popescu Tăriceanu, premierul care la finalul unei perioade de creștere economică, a pus țara pe butuci, lăsând-o cu o datorie de 7-8 miliarde de euro, la finalul anului 2008. PNL-UDMR nu avea la acea dată mai mult de 20% în Parlament, dar a avut PSD-ul grijă să-l ajute pe acesta să împingă România în cea mai cumplită criză posibilă. Uită cineva de sutele de mii de bugetari angajați de Tăriceanu, care a făcut ca instituțiile statului să fie la fel de pline ca și pușcăriile?

Criza ne-a găsit fără o “plasă de susținere”, deoarece Tăriceanu și PNL, așa cum au spus mai toți analiștii, au “mituit” electoratul, pentru ca liberalii să obțină un scor bun în alegeri. Ca și Flutur, Tăriceanu își vrea și el “țara înapoi”, și printr-un gest de un penibil îngrozitor, își anunță candidatura la președinție, după ce dă și PNL-ului un brânci, făcând jocurile lui Ponta. Uluitor, oameni buni! Inclusiv la Dorna a alocat Tăriceanu niște bani la finalul lui 2008, însă Moraru, incapabil din postura de primar să-i cheltuiască pe vreo școală sau o bază sportivă, i-a risipit pe “bonusuri și prime”, adică “gloanțe” pentru “armata” de bugetari.

2004 – 2014

Am prezentat contextul politic în care s-au desfășurat mandatele în care clădirea Școlii nr. 4, a rămas “încremenită în proiect”. Și așa, ne-am trezit, dragi dorneni, că o școală începută în 2004, primește finanțare de-abia în 2014, pentru a fi finalizată.

201408025708

A fost nevoie să vină în fruntea județului un om care a învățat în această școală, chiar dacă pentru un timp scurt, să promită că o va finaliza pentru că e o obligație morală, după care să realizeze că finalizarea școlii nu este doar o problemă morală sau electorală, ci una de-a dreptul necesară, atât timp cât clădirea veche a școlii s-a transformat într-un adevărat pericol pentru copii și profesori. Poate mulți au uitat cum a fost dărâmat internatul vechii școli, cum au fost dărâmate cele 2 case dintre școală și internat, iar familiile mutate. Sau cum au fost câștigate alegerile din 2004 și 2008, inclusiv cu promisiunea că școala va fi finalizată.

Dar oare părinții copiilor care au învățat în această școală în ultimul deceniu, ar putea contabiliza câți bani au alocat din propriul buzunar, pentru ca școala să arate decent, iar copiii lor, precum și dascălii acestora, să poată să facă ore? Oare știu politicienii pe care i-am votat, de la cei care s-au perindat în fruntea orașului, și până la cei pe care i-am trimis în Parlament, că în unele clase se stătea cu ligheanul, când ploua? Sau că sobele erau cârpite sistematic pentru că scoteau fum prin toate crăpăturile? Să nu uitați, oameni buni, chiar dacă toți cei care au ocupat astfel de funcții vor încerca să-și găsească scuze, acestea NU există! Flutur va spune că le-a dat politicienilor dorneni funcții la județ sau la București.

Astfel, Dumitru Pardău (fost PLD-PDL) a ocupat funcția de secretar al Camerei Deputaților, Drăgan Adrian, Petrea Dulgheru, C-tin Proboteanu, au primit funcții la instituții deconcentrate la județ, sau Valică Gorea, la București, toți aceștia s-ar putea enumera printre scuzele lui Flutur, de a nu se fi făcut mare lucru pentru Dorna, pentru că aceștia din urmă ar fi trebuit s-o facă. Despre Ioan Moraru ce să mai zicem? Acesta e ca soldatul japonez găsit într-un tranșeu, într-o insulă din Pacific, care nu știa că se terminase războiul. Pe Moraru pare că l-a uitat actuala putere pesedistă într-o funcție la București, și, deși ne-am fi așteptat să se vadă o zbatere din partea acestuia (făcând parte din puterea USL), în amintirea faptului că a lăsat o școală nefinalizată (ca să nu mai pomenim de “găurile” lăsate în urma lui), și că prin miniștrii PNL, ar fi putut aduce ceva bani pentru oraș.

Flutur se va spăla pe mâini, iar restul, la rândul lor, vor găsi destule scuze. Le aduc tuturor aminte, cum s-a dus Petrea Tărniceru la ministrul Borbely, în 2008, pe vremea când era în opoziție, și a adus finanțare pentru sala de sport din strada Mihai Eminescu. Deci, dacă vrei, chiar se poate.

În loc de încheiere

Demersurile d-nei profesoare Ancuța Voievod, directoarea Școlii nr. 4, dau în sfârșit roade. Am fost martorii zbaterii dumneaei, mai ales că multe dintre ele au fost făcute public, prin mijloacele pe care ORION MEDIA i le-a pus la dispoziție (ziar, radio, tv). Cât despre primar, PSD-ul local n-o să-l lase câtuși de puțin să se “lipească” de realizarea lui Cătălin Nechifor, președintele Consiliului Județean. Pesediștii își pregătesc candidatul pentru alegerile locale din 2016, fiind total nemulțumiți de modul în care este condus orașul, iar propaganda acestora nu a încetat din prima zi a actualului mandat, printre argumentele pe care le vehiculează, enumerându-se și banii alocați de Nechifor orașului nostru, într-o conjunctură în care puterea locală este de altă culoare politică față de cea de la județ.

Oricum, va fi interesant de văzut câți se vor înghesui să-și aroge merite în legătură cu finalizarea acestei școli, și asta, într-un oraș în care de 25 de ani s-a construit doar o singură școală și a fost reabilitat un spital. Vai de mama noastră!

2 comentarii publicate:

  1. Radio Radar

    A verificat cineva structura de rezistenta a cladirii???
    Dupa vre-o 7 ani de vant , ploi si ninsori caramida aia nu arata prea bine.
    Facem un ambalaj nou si pe interior… Dumnezeu cu mila. Rezervam loc la PRO la stirile de la cinci??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.