Fluizii Roji se retrag în munți

scris de Fluizii Roji
14 iul. 2014
14 iul. 2014, ora 22:05

Le cochon qui rit de oală spartă

Când ne facem proști între noi, mai treacă-meargă, însă când vin niște șmecheri aculturali ca să facă mișto de noi, e dureros. Dacă Buzdugan și Morar ar avea simțul penibilului, ar fi trebuit să tăiem demult funia, ca să-i dăm jos din copac. Fără umor, dar și de un kitsch suprem, triștii ăștia doi au poposit în orașul stațiune, cică pentru a încânta și veseli o adunătură de spălați pe creier, că cine altcineva ar putea reacționa la glumițele lor tâmpe sau la replici care te fac mai degrabă să lăcrimezi? De râsu-plânsu a fost și replica în care Buzdugan se referea la primar: “Azi la stână, nu mi-am dat seama dacă domnu’ e cioban sau primar!”.

mix music

Umilință totală pentru primul om din oraș, însă merita să și-o ia, pen’că prea i-a periat pe îngâmfații ăștia doi. Despre glumițele în care făceau aluzie la condiția noastră de moldoveni, și cine, musiul Buzdugan, omul care a făcut carieră, tocmai pentru că reprezintă chintesența moldovenismului, ce să mai zicem? Că n-a învățat la școală despre Bucovina? Flegmele verbale pe care le-am încasat nu s-au oprit aici, iar pipițele care vroiau selfie-uri cu maneliștii divertismentului mioritic, trebuiau și ele să se urce pe scenă, pen’că fără muianuri și buzițe țuguiate care să umple feisbucul nu exiști.

Lipsa umorului, sinistrul situațiilor, aluziile ieftine, bășcălia de doi lei, i-au făcut pe unii dorneni să plece după câteva minute, având confirmarea că guițatul porcului de Crăciun e mai plăcut decât cel al celui mai mediocru cuplu de “entărteinări” radio. Și, totuși, de unde le vine trufia acestor băiețași? Păi, din prea-golul creierului celor care le formează audiențele, de unde altundeva?

Vrem canale desfundate și gropi pe străzi!

Duhoarea care se răspândește de pe unele străzi din așa-zisa “zona A” a orașului, începe să aducă cu ceea ce miroseam în centru, în zonele fără canalizare, cu ceva ani în urmă. Cei care se plâng de mirosul pestilențial la care contribuie și căldura de afară, culmea, au canalizare pe stradă, numai că e înfundată cu nisip și balastru, pământ și pietroaie, toate nivelând odată străzile, dar spălate fiind de ploile primăverii, s-au betonat acum cu toate, în tuburile mult prea înguste ale străzilor orășelului de munte. Cum rahatul nu mai poate pluti liniștit spre râul Dorna, acesta se usucă, și chiar dacă e biodegradabil, ceva timp tot îi ia până să dispară, adică exact acel timp care ne face pe toți să suferim.

Cei care au simțurile mai finuțe, s-au mutat demult la țară, încuind locuința de la oraș, și fugind spre mirosul de fân cosit. Restul, îndură, pen’că așa ne trebuie, de vreme ce tot dăm orașul pe mâna cui nu trebuie. Cei care urlă cât îi țin bojocii că vor gropi pe străzi, în loc de pământ, balastru și piatră de carieră, știu ei ce știu. Gropile ar încetini pe nesimțiții care merg cu viteză pe stradă, ridicând în urma lor un nor de praf cât turnul Primăriei. Pe Diecilor, Oușorului, Vasile Deac, Minelor, Petreni, nu mai are nimeni sentimentul că ești într-un oraș stațiune, și nici măcar la țară, din moment ce mai toate satele și-au asfaltat sau betonat drumurile, ci undeva, pe un asteroid, ce umblă haihui prin spațiu.

Fluizii Roji, “puricii” care le intră în urechile “elefanților” dorneni!
Această rubrică este um pamflet și trebuie tratată ca atare!

1 comentariu publicat:

  1. ibis spune:

    ALOOOO !!!. mai tineti minte „expresia lui Ceausesc” la ultima mare adunare populara, … care oras statiune, care strazi, cele care au fost asfaltate de 2 sau 3 ori pentruca … „ghici”, cele care nu au mai vazut asfalt de prin 1980, cele care nu au vazut asfalt deloc de la infiintarea lor … ?, uitati ca in fantasticul oras statiune, trotuarele se termina, pe Unirii pe la „Adancu, pe Argetru , pe la podul fostului Ucrups iar pe Rosu … la la fosta IRTA, iar orasul vostru „statiune fantoma” mai dureaza, pe Unirii pana dincolo de Foresta, pe Argestru … ahahaaaa, si pe Rosu … „idem, si idem si … „canalizarea …”, deci, despre ce vorbim ?.

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.