Boomerang: Alegerile aleșilor

scris de George Teo Șaptefrați
în Opinii
10 iun. 2014
10 iun. 2014, ora 21:14

Duminică frumoasă de mai, numai bună de odihnă și relaxare, dacă nu ar fi iar “duminica orbului”. Nu, nu cea în care ne-am aștepta la cine știe ce minuni, ci una în care ar trebui să ne alegem reprezentanții, pentru următorii 5 ani, în parlamentul european. Iar “duminica orbului”? Au trecut 24 de ani de la “celebra” duminică a orbului din 20 mai 1990, când naivi (după 45 de ani de comunism) am ieșit la vot masiv (peste 80%), “canonizând” atunci o clasă politică care vine din 4 în 4 ani la noi să se “roage”, iar noi, de atunci, “ne rugăm” în fiecare zi de ei.

pg2SapteFrati

Ei s-au ales cu România pe tavă și lacomi s-au pus pe prăduit, iar pe noi ne-au transformat într-o “țară de arși”. Ne ard de 24 de ani la taxe și impozite, de nu le mai știm numărul, iar codul fiscal a depășit în grosime DEX-ul limbii române. Ne ard la salarii și pensii, de am ajuns în coada clasamentului în Europa, amăgindu-ne, din când în când, cu indexări ce nu acoperă inflația. Am ajuns mai prăjiți decât micii cu care ne cumpără din 4 în 4 ani voturile. După o campanie electorală confuză și care nu a avut aproape nimic în comun cu proiectele Uniunii Europene, pentru următorii 5 ani, sau proiecte românești propuse pentru Uniune, am fost “chemați” să votăm.

Privind listele de partid propuse, vedem nume de neveste, nepoți, nepoate, amante, clienți mai vechi sau mai noi ai partidelor. A, chiar și “independenți”! Grea încercare pentru omul de rând, la care votul trece în primul rând prin stomac și abia apoi la interesele de partid. Așa că oamenii, cei care au votat, au încercat să fie informați (o parte) sau “dirijați” o altă parte. Cei informați au avut cele mai mari bătăi de cap cu selectarea unui “pomelnic” de partid, și asta pentru că pe acele liste nu prea erau persoane reprezentative. E și normal, listele de partid au alte criterii de alcătuire.

Și atunci, tind să-i dau dreptate unui “alcoolic anonim”, care înainte de a vota, cu un bilet de loto în mână decreta: “am mai mari șanse să câștig la Loto, decât să se schimbe ceva în România”. Ceilalți, cei dirijați, nu au avut nici o taină în a-și spune opțiunile, în gura mare, atât pe stradă, cât și în secțiile de votare. O doamnă, ajunsă la o vârstă venerabilă, cu frica lui Dumnezeu și care nu iese din vorbele preotului, a mers la vot pentru că părintele i-a spus că trebuie să voteze, să nu mai fie ales Băsescu!

“Dar nu sunt alegeri prezidențiale, stimată doamnă”.
“Lasă că știu eu mai bine”.

Numai că această din urmă categorie de alegători au avut anul acesta și o surpriză: directiva de a vota un “independent”. De aici și confuzia multora care au vrut să voteze și cu partidul și cu independentul desemnat. Rezultatul? Peste 300.000 de voturi nule la nivel național, care au “știrbit” blazonul partidelor cu procente bunișoare. Cine a vrut să se distreze pe bune, a avut ocazia să vadă la posturile naționale de TV, imagini ce pot intra în “arhiva de aur a alegătorului autohton”: într-o comună din sudul țării, se ofereau papuci și bere pentru alegătorii harnici!

Păi, în loc să fie invers și să nu-i mai vedem pe aici, le facem jocul? O altă secvență, de data asta în mijlocul Bucureștiului, capitală europeană: un șir indian de bolnavi în pijamale vărgate, plecați din spital să voteze! În ce țară europeană trăim? Aceste imagini au făcut turul Europei care vota pentru un proiect comun! Ne mai mirăm că suntem tratați ca cetățeni de categoria a 3-a? Dar oare nu ne merităm locul? Și dacă până după amiază, până spre ora 17, nu votaseră mai mult de 20-22% dintre alegători, brusc, după ora 19, “gonacii de partid” au început să trimită la vot pe toți cei care erau întâlniți pe stradă. Așa, cu chiu cu vai, s-a ajuns, într-un final, la puțin peste 32%.

După ora 21, la anunțarea rezultatelor, supărare mare la toți cei care visau că românii vor “curge” valuri, valuri spre urnele de vot, unde, încă o dată îi vor “canoniza”! Păi, cum să nu fie, dacă o alianță (din 3 partide) e votată de 2,1 milioane; un partid istoric, până mai ieri la guvernare, e votat de 670 de mii, iar fostul mare partid (cărat în cârcă de președinte) de la 33%, acum 4 ani, abia a ajuns la 12,2%? Așa că, îmbufnați cu toții, pun acum la cale, de o mare gâlceavă pe următorul “ciolan”: președinția. Până la Crăciun, când ne vor deranja de la sarmale și cârnați, ca să ieșim iar la vot, vom avea parte de circul național care, de 25 de ani, nu se mai termină.

Până atunci, noi nu vom mai conta pentru ei și problemele și necazurile noastre va trebui să le rezolvăm fiecare cum putem. Dacă putem. Și uite așa, pentru noi, duminica orbului nu ne-a adus nici o minune!

1 comentariu publicat:

  1. iris spune:

    Mda, mentalitate, educatie si obicei romanesc, daca „totusi ” nu prea merita nimeni din cei propusi sa fie votati, voteaza si prost si pe cei mai prosti”, sigur nu la propriu, ca cei votati „subtire cei drept” stiu ei bine ce urmeaza sa faca, ca, Romania, sau in Romania mai este inca de furat si mintit, iar la acoperiri cu hartii si minciuni, au „ei meseriasii lor” bine pregatiti si experimentati.

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.