Din ianuarie trecem online

Încerc să scriu cât mai repede aceste rânduri deoarece nu vreau să mă răzgândesc. După mai bine de 10 ani de zile, “Monitorul de Dorna” nu va mai apărea tipărit. Viitorul presei este online, chiar dacă prezentul, cel puțin la noi în oraș, ar trebui să fie încă sub formă tipărită. Am încercat să facem treptat această trecere, să mergem o perioadă chiar în paralel (tipărit & online), însă loviturile pe care le-am primit, atacurile care vin din toate părțile, m-au făcut să asigur o protecție mai mare echipei redacționale, cât și a mea personală. Vom recupera o mare parte a cititorilor noștri în scurt timp, iar regretul de a nu-i avea pe toți mă întristează într-o oarecare măsură. Sunt încă mulți care nu au un calculator, și care de atâta amar de vreme bat drumul până la chioșcul de ziare pentru a vedea “ce-au mai scris băieții ăștia”.

Vom continua să facem un jurnalism de calitate. Vom diversifica și rubricile. Nu ne vom apleca spre senzațional, vulgaritate, spre ziar de super-market, deoarece riscăm să devenim superficiali. Vom cultiva aceleași articole inteligente, abordând cu mai mult curaj jurnalismul de investigație. O echipă de 7 oameni, cât numărăm în prezent, va continua să nu facă rabat de la calitate, și nici de la spiritul critic care ne-a însoțit timp de peste un deceniu. Migrarea spre internet ne va aduce cu siguranță mai mulți cititori tineri, iar acest lucru este un câștig. Mărturisesc că am înregistrat adesea nenumărate dezamăgiri de la o anumită categorie de vârstă, care părea să înțeleagă cu totul altceva față de mesajul real al articolelor noastre. Prejudecățile, suspiciunile, și poate cel mai important, neînțelegerea chiar a ceea ce înseamnă presa, ne-au pricinuit multe momente care ne-au dus în punctul de a renunța în a mai scoate ziarul.

Dreptul la opinie nu ni-l va lua nimeni. Indiferent de presiunile care vor continua să existe, ziarul nu-și va schimba abordarea. Vom rămâne un ziar de atitudine, un ziar din care nu vor dispărea nici rubricile culturale, nici pagina de istorie, pamfletele, rubrica sportivă, caricaturile samd. Teama de online se datorează rabatului pe care jurnaliștii îl fac în favoarea informației, a știrii, renunțând în a mai prezenta background-ul acesteia, pentru ca cititorul să și “pătrundă” știrea. Într-un ocean de jurnalism de tipul “Citești și te îndobitocești”, ziarul nostru va rămâne în continuare un reper pentru dorneni, inclusiv pentru cei împrăștiați prin toată lumea. Pentru un om care a stat în fruntea unei echipe care și-a petrecut 247 de weekenduri ca să scoată acest ziar, momentul este greu. “Parfumul” ziarului tipărit mă va însoți toată viața, însă trebuie să luptăm să trezim la viață o categorie de vârstă care a stat departe de realitățile Dornei. Și pentru că mulți oameni în vârstă încep să descopere internetul, vor găsi o soluție pentru a ne citi în continuare.

Nu ne luăm adio, pentru că rămânem împreună.

1 comentariu publicat:

  1. Claudiu

    Felicitari pentru acest pas pe care l-ati facut! Desi reprezinta, dupa cum ati spus mai sus, reducerea numarului de cititori, sper ca in scurt timp sa se rezolve aceasta problema. Sa privim cu optimism aceasta schimbare, deoarece un mare avantaj pe care il are publicatia online este acela ca orice cititor isi poate exprima parerea, nemultumirea, sfatul sau chiar poate veni cu informatii despre diverse evenimente importante pentru dorneni. Va urez mult succes in continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.